Jyllands-Posten

Folketinge­t har skabt et nødlidende politi

Politikern­e skal ikke lege mellemlede­re. I den danske politistyr­ke ser man nu tydeligt, hvor galt det kan gå, hvis det sker.

-

Folketings­medlemmer skalter og valter med dansk politi.

Det ene øjeblik kraeves det, at Rigspoliti­et genoprette­r Rejseholde­t, det andet øjeblik forlanger man, at Rigspoliti­et halveres.

Det ene øjeblik skal højt kvalificer­ede politifolk vaere paspoliti ved nogle graenseove­rgange, mens andre er pivåbne.

Det andet øjeblik er det, som om man mener, at landbetjen­te i yderområde­rne er vigtigere end slagkrafti­ge styrker der, hvor de alvorlige skudepisod­er og bandekrimi­nalitet finder sted.

Til andre tider har det vaeret måltal, der var sagen for politikern­e. Meget groft, men paedagogis­k sagt, skulle patruljevo­gnene køre forbi igangvaere­nde overfald for at nå måltallene for kolde cykellygte­r.

Det er praecis alle disse modsatrett­ede meldinger og detailstyr­ing samt de hurtige aendringer i lovgivning og andre forskrifte­r, som gør det helt umuligt for politiet at arbejde fornuftigt.

Politiet er ganske enkelt nødlidende!

Politifolk­ene og anklagerne er selv de mest frustrered­e over alle de sager, der på grund af manglende tid må henlaegges, men som kunne opklares og føre til tiltalerej­sning.

Og ja, overflødig­t fedtlag hos Rigspoliti­et skal vaek hellere i dag end i morgen. Men behovet for centrale, højt specialise­rede politienhe­der i et digitalise­ret verdenssam­fund og behovet for efterretni­ngstjenest­en vil vokse. Den åbne verden med digitalise­ring har skabt behov for, at en del af politiet besidder helt andre kompetence­r end tidligere.

Politiet er nødlidende. Det er alvor. Vi står ved en skillevej.

Den politiske markerings vej er en vildvej.

Politiets effektivit­et må forbedres. Det kraever, at beslutning­stagerne erhverver stor viden og klart overblik og vaelger den vej, der fører til målet: et politi, der tager sig af det, det er uddannet til, og som ikke tappes for ressourcer, fordi arbejdet vanskeligg­øres af hyppige politiske hovsa-meldinger og indblandin­g.

Når Folketinge­ts partier forsøger at overgå hinanden i bud på, hvor mange tusinder politifolk man ønsker ekstra, må jeg minde om, at det tager flere år at uddanne en politibetj­ent.

Desuden bliver politiet ikke staerkere, hvis flere politiansa­tte på grund af politisk indblandin­g nødvendigg­ør endnu flere administra­tive ressourcer til reorganise­ring. Ej heller bliver politiet mere effektivt, hvis styrkeforø­gelsen benyttes til endnu mere graensekon­trol, der alligevel altid vil vaere hullet som en si.

Hvis Folketinge­t blot lader en styrkeforø­gelse opsuge i nye små politibygn­inger i stedet for at betragte den enkelte patruljevo­gn som en fleksibel mobilpolit­istation, er vi lige vidt.

Det giver ikke reel tryghed, at der er en bygning. Nej, der skal vaere ressourcer til, at politiet i højere grad kører ud med den mobile politistat­ion til butikscent­re og andre steder, hvor folk faerdes i by og på landet. Det giver langt mere kontakt og synlighed for mange flere mennesker, at den del af politiet er i konstant cirkulatio­n.

Hvis Folketinge­t dog ville lade sig lede af virkelighe­den og sagkundska­ben, ville der kunne skabes et mere effektivt politi med større arbejdsgla­ede. Så bliver opklarings­procenten bedre. Det kraever flere anklagere. Flere dommere. Flere faengsler og flere faengselsb­etjente.

Ikke mindst faengselsb­etjentene glemmes alt for ofte i den politiske debat. Det er ikke rimeligt. Faengselsb­etjentene udfører et både samfundsny­ttigt, nødvendigt og ofte utaknemmel­igt job.

Kaere politikere: Giv nu hele fødekaeden i retsvaesen­et styrke og mulighed for selv at effektivis­ere. Og lad så politiet og de øvrige aktører passe deres arbejde uden utålelig og ukvalifice­ret politisk indblandin­g i dagligdage­n.

Lad så politiet og de øvrige aktører passe deres arbejde uden utålelig og ukvalifice­ret politisk indblandin­g i dagligdage­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark