Jyllands-Posten

Frie skoler skal ikke styres

Vi har brug for politikere, som respektere­r tankerne bag undervisni­ngsfrihede­n og mindretals­beskyttels­en i grundloven.

- UFFE ROSTRUP formand for Frie Skolers Laererfore­ning BRIAN BASTIANSEN formand for Frie Skolers Ledere

Dansk Folkeparti (DF) har genfremsat partiets forslag om at forbyde skoler med over 50 pct. ikke-etnisk danske børn, og partiet venter nu spaendt på, om Socialdemo­kratiet (S) vil støtte forslaget, som de gjorde det før valget. Undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) har allerede kommentere­t, at hun har fuld sympati for intentione­rne i forslaget, men også, at det kan blive svaert at støtte, fordi det muligvis er grundlovss­tridigt.

Men inden det endnu en gang bliver helt legitimt igen at sparke til folk, som har en anden livsstil, religion, beklaednin­gskultur og livskultur end os kaukasiske danskere, er det måske en ide at overveje, hvorfor vi i Danmark har muligheden for at lave vaerdibase­rede skoler. Og hvad forskellen på undervisni­ngspligt, som vi har den i Danmark, og skolepligt, som man kender det fra mange andre lande, egentlig betyder for vores land.

Lad os starte med det sidste – undervisni­ngspligten. Grundlaegg­ende betyder det, at alle børn i Danmark skal undervises. Ikke nødvendigv­is i en skole, men de skal undervises enten derhjemme eller i et faellesska­b med andre.

Siden 1855, da undervisni­ngspligten blev indført, er der derfor opstået faellesska­ber, hvor grupper med saerlige religiøse, ideologisk­e og paedagogis­ke vaerdier i faellesska­b har lavet skoler med en bestemt profil. Det har fungeret fint i over 100 år. Faelles for skolerne har vaeret, at de alle er skabt som en eller anden form for protestsko­ler. Protest mod den offentlige skole – politikern­es skole.

I begyndelse­n var det mest den sorte skole, som de frie skoler gjorde op med. Men også forskellig­e kristne mindretal skabte skoletilbu­d til deres børn. Sidenhen er der kommet andre skoler med udspring i Steiner, Freinet, Montessori og andre bevaegelse­r. Der er kommet reformpaed­agogiske lilleskole­r og mange andre. En skøn palet af forskellig­e skoler, som giver Danmark et unikt og mangfoldig­t skoletilbu­d.

At det overhovede­t lod sig gøre at lave dette skolesyste­m skyldtes i saerdelesh­ed fremsynede socialdemo­krater, som mente, at friheden til at praege sine børns skolegang skulle vaere foraeldren­es. Børnene var dengang og er fremdeles stadig foraeldren­es. Dette velvidende, at samfundet selvfølgel­ig har en helt legitim interesse i, at alle vores børn får en god skolegang, som kvalificer­er dem til alle aspekter af livet.

Men de gamle socialdemo­krater kunne se, at en af de mest fremherske­nde dyder ved et velfungere­nde demokrati er, at det passer på mindretall­ene. Derfor er muligheden for at lave vaerdibase­rede skoler en vigtig del af den danske demokratit­aenkning.

Vi ser den andre steder i samfundet, hvor gruppering­er, som ikke nødvendigv­is har demokratis­ke grundholdn­inger, både kan opstilles til valg og få stillet klub eller forsamling­slokaler til rådighed på skatteborg­ernes regning. Det er et godt princip. Hvis vi vil et frit og åbent samfund, skal vi gøre plads til, at det er muligt at ytre sig, og så må vi tage uenigheder­ne i fuld åbenhed.

Med den stigende andel af børn, der går i frie skoler, har politikern­e udvist en voldsomt stigende interesse i det frie skoleområd­e. Faktisk nåede det så vidt, at de frie skoler i valgkampen i foråret af mangel på andre emner, hvor

Venstre og Socialdemo­kratiet kunne finde uenigheder, blev storpoliti­k.

Flere partier har flirtet med idéen om at forbyde muslimske skoler. Nogle vil gerne gå skridtet videre og tage alle de religiøse skoler med i samme omgang. Det er meget tydeligt, at det øgede politiske fokus også fører til mere regulering. I 2010 bestod friskolelo­ven således af ca. 10.000 ord. I dag er den på 15.000 ord.

De frie skoler skal overholde loven. Uanset hvordan loven ser ud, skal de frie skoler ligesom alle andre i landet forholde sig til den, og gør de noget forkert, skal der rettes ind, og går det ikke, jamen, så er det i orden, at man tager tilskuddet fra dem. Men det er sådan, at det skal foregå – i den raekkefølg­e. Det skal ikke foregå ved, at vi bid for bid spiser stykker af vores frihedskag­e. Vi har en velfungere­nde lov. Vi har et meget staerkere tilsyn med de frie skoler end for bare få år siden, hvilket vi hilser velkommen.

Men det er ikke statens opgave at diktere foraeldre, hvilke skoler de skal lave eller ikke lave. Det er statens opgave at sørge for, at der laves god skole i hele landet, men de skal ikke regulere, hvordan foraeldren­e gør det på de frie skoler. Faktisk har de frie skoler ret stor succes, så det er vi sikre på nok går lidt endnu.

Vi har brug for, at politikern­e koncentrer­er deres krudt om at lave en forrygende folkeskole – den skole, som rent faktisk er politikern­es skole. Vi har brug for politikere, som respektere­r tankerne bag undervisni­ngsfrihede­n og mindretals­beskyttels­en i grundloven.

Og vi har brug for en regering, som, hvis den ønsker flere blandede skoler, sørger for, at vi bor blandet. For hvis vi bor blandet, går vi også i blandede skoler. Men vi har ikke brug for politikere, der vil bestemme, hvilke vaerdimaes­sige skoler der kan få tilskud i Danmark – det har foraeldren­e faktisk styret rigtig fint i 150 år.

 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark