Jyllands-Posten

Karaktersk­ala mangler karakter

Karakterer er en god ting, men ingen er perfekte, og den nuvaerende karaktersk­ala motiverer ikke nok til, at eleverne dygtiggør sig. I stedet for at opbygge elevernes karakter gennem belønning for indsatsen, straffer karakterer­ne dem for ikke at vaere per

- PERNILLE ROSENKRANT­Z-THEIL børne- og undervisni­ngsministe­r ANE HALSBOE-JØRGENSEN uddannelse­s- og forsknings­minister

En karaktersk­ala er mere end en raekke tal. Det er et afgørende virkemidde­l til at fremme de vaerdier, vi laegger vaegt på i samfundet. Hvad er det vigtigt, at børnene laerer? Hvad ser vi som en god praestatio­n, hvad ønsker vi at belønne og fremme? Og hvordan forholder vi os som faellesska­b og nation til det perfekte og uperfekte?

Derfor skal vi taenke os om, når vi giver vores børn og unge karakterer. Det kan nemlig både bidrage til at opbygge og nedbryde deres karakter. Vi skal sørge for, at karakteren belønner i stedet for at straffe. Motiverer i stedet for at demotivere. Giver lyst til at laere og bidrage til faellesska­bet.

Den danske uddannelse­stradition er noget saerligt. Vi uddanner ikke til at gå i takt, men til at udfordre, modsige og tage stilling. Til at vaere selvstaend­ig og tage medansvar. Til at vaere menneske og aktiv, demokratis­k samfundsbo­rger, der i flok løfter vores land. Derfor ønsker vi en skala, der ikke bare ”giver” en karakter, men også ”opbygger” karakter.

Helt grundlaegg­ende mener vi, at der er brug for en diskussion af, hvad karaktersk­alaen skal kunne. Og måske endnu vigtigere: hvad den ikke skal. Så vi kan få en faelles samtale om, hvad vi belønner i vores uddannelse­ssystem og dermed fremmer i vores samfund. Og ikke mindst få et karaktersy­stem, der afspejler, hvilke vaerdier vi som danskere laegger vaegt på.

Det er vigtigt for os at understreg­e, at karakterer fortsat skal vaere kernen i vores uddannelse­ssystems bedømmelse af eleverne og de studerende. Børn og unge har brug for rammer og klare forventnin­ger. Uden karakterer lader vi vores unge svaeve i et tomrum uden vished om, hvad de skal leve op til, og hvad de skal opnå, og uden viden om, hvordan det går. Det graenseløs­e rum skaber forvirring, mismod og mistrivsel.

Det er god socialdemo­kratisk politik at have karakterer i uddannelse­ssystemet. Karakterer, der er objektive og ens for alle, uanset om du er fra et bogligt hjem eller ej. Men vi kan se, at der er ting, der fungerer mindre godt ved den måde, vi har skruet karaktersy­stemet sammen på i dag. Og det ønsker vi at rejse en debat om. Saerligt tre ting springer i øjnene:

For det første gør den 7-trinsskala, vi har i dag, det muligt at opnå det perfekte resultat. Et 12-tal er kort sagt ofte inde for raekkevide. Vi vil gerne saette spørgsmåls­tegn ved, om det er hensigtsma­essigt at have et karaktersy­stem, hvor det perfekte er opnåeligt.

Vi mennesker er ikke perfekte. Intet, vi gør, er nogensinde perfekt. Og spørgsmåle­t er, om børn og unge har godt af, at vi som samfund gør det muligt at opnå det perfekte. Eller om de har bedre af at vide – og dermed laere at tackle – at det er et menneskeli­gt grundvilkå­r, at vi ikke er perfekte.

Det kan vaere sundt og motiverend­e at sigte mod det perfekte resultat. Bruge det som pejlemaerk­e. Men ingen kan opnå det perfekte hver gang. Det perfekte har en grad af uopnåeligh­ed, og det bør vores karaktersk­ala også afspejle.

I lande som Frankrig og Holland er det meget svaert at opnå en topkarakte­r. Men i Danmark har vi med 7-trins-skalaen slået syvtommers­øm i straeben efter perfekthed­en, fordi et 12-tal er opnåeligt.

Hvad signalerer det til vores børn og unge? Og hvilken kultur er det med til at skabe på vores uddannelse­sinstituti­oner?

Når vi besøger ungdomsudd­annelser og videregåen­de uddannelse­r, oplever vi, at mange af de dygtigste elever og studerende er så blindt fokuserede på at opnå den perfekte karakter, at de mister den mest vaerdifuld­e evne: evnen til at vaere nysgerrige og fordybe sig.

Karakteren bør ikke vaere et mål i sig selv. Det er den gode og dybe laering, der skal vaere målet for vores børn og unges uddannelse. Derfor ønsker vi en karaktersk­ala, der giver noget at sigte efter, og som inspirerer til nysgerrigh­ed og fordybelse.

For det andet fokuserer den nuvaerende karaktersk­ala i høj grad på mangler, frem for på det, man gør godt.

For eksempel hedder det i beskrivels­en af karakteren 12, at man opfylder fagets mål ”med ingen eller få uvaesentli­ge mangler”.

Det giver mange den opfattelse, at de starter på et 12-tal og kun kan falde ned af skalaen derfra. Fokus er på de fejl, man laver, frem for på det, eleven eller den studerende rent faktisk kan.

Oven i det kan man i karaktersk­alaen få minuskarak­ter. Så din praestatio­n er dårligere, end hvis du ikke havde foretaget dig noget.

Er det en god ide? Det synes vi ikke.

Vi skal ikke bare ”give” karakter. Vi skal ”skabe” karakter. Vi skal skabe unge med en staerk indre kerne, der er modige og tør taenke nyt.

Derfor skal vi vaek fra at belønne det fejlfri. Og over imod at belønne den selvstaend­ige og modige praestatio­n.

Vi udvikler jo ikke samfundet ved at gå i andres fejlfri fodspor. Vi udvikler samfundet ved at traede vores egne stier ud. Også selv om de stier nogle gange fører os ud på tynd is.

Vi ønsker en karaktersk­ala, der belønner den gode ide. At fejl selvfølgel­ig traekker ned, men at vi også haedrer den kreative tanke og den selvstaend­ige stillingta­gen.

For det tredje mener vi, at den nuvaerende karaktersk­ala kun i ringe grad motiverer elever og studerende til at forbedre sig. Evaluering­en af karaktersk­alaen, der blev offentligg­jort sidste år, viste netop det: Skalaen inspirerer ikke i tilstraekk­elig grad elever og studerende til at løfte deres praestatio­nsniveau. Saerligt er der for langt mellem karakterer­ne i midten af skalaen; mellem 4, 7 og 10.

Er det smart, at muligheden for at springe en karakter op eller ned er så begraenset? Ville det ikke vaere bedre, hvis man kunne se, at det betalte sig at give den en skalle – også selvom det kun betød et mindre løft på karaktersk­alaen?

Intet, vi gør, er nogensinde perfekt. Og spørgsmåle­t er, om børn og unge har godt af, at vi som samfund gør det muligt at opnå det perfekte.

Vi ønsker en karaktersk­ala, der ikke blot måler elevernes og de studerende­s faglige niveau, men også motiverer dem til at blive bedre. En karaktersk­ala, hvor man bliver belønnet for at vise, at man forstår faget. At man kan forholde sig til det. Men hvor der også altid er noget at straebe efter, og hvor man kan se det på karakterbl­adet, når man forbedrer sig.

I 2006-2007 blev 13-skalaen afløst af 7-trins-skalaen. Dengang i 00’erne var man forhippet på, at vores karaktersk­ala skulle kunne sammenlign­es internatio­nalt. Men mens vi i Danmark rullede en karaktersk­ala ud, der passede til ECTS-skalaen, havde flere andre lande forbehold og endte med at droppe det.

Derfor fik vi i Danmark en karaktersk­ala, som desvaerre ikke kan sammenlign­es med saerlig meget, fordi Frankrig, Tyskland og de fleste andre lande ikke har indført en sådan skala.

Nu er chancen der for at gøre det bedre. Vi mener grundlaegg­ende, at karakterer er en god ting. De gør det muligt at bedømme børn og unge på en ensartet og gennemskue­lig måde. Karakterer fjerner baggrundss­tøj og fokuserer alene på praestatio­nen. Det betyder, at alle uanset baggrund har mulighed for at få en god karakter. Alle kan få en chance for at løfte sig – uanset baggrund, postnummer og socialt tilhørsfor­hold.

Men vi synes, vi har fortjent en karaktersk­ala, der afspejler vores samfund. En karaktersk­ala, som siger noget om, hvilke vaerdier vi laegger vaegt på som danskere.

Som ministre er vi selv produkter af den gode, danske uddannelse­stradition. Derfor tror vi på, at politik bliver bedre af at blive diskuteret, modsagt og udfordret. Vi forestille­r os ikke, at vi sidder med alle løsningern­e selv. Karaktersk­alaen er et faelles aerinde. Udviklinge­n af den kraever en åben, demokratis­k debat.

Vi glaeder os til at tage dialogen og diskussion­en i faellesska­b.

siger Brink Lund.

Forsker og forfatter

Han er født i Brørup, blev student fra Viby Statsgymna­sium i 1970 og uddannet i statskunds­kab fra Aarhus Universite­t i 1976.

Forskeren har undervist på Aarhus Universite­t, Danmarks

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark