Jyllands-Posten

Det har virket som en urolig tid, men Brøndby-profilen har fundet roen

Der har vaeret mange forandring­er i løbet af Simon Hedlunds første år hos Brøndby, og nu er han endt under et øget pres. Hvordan vil han håndtere det?

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Midt i rodet kommer han slentrende.

Malerbøtte­r står spredt på gulvet ved omklaednin­gsrummet på Brøndby Stadion, hvor Simon Hedlund smutter ind efter dagens traening. En aktieemiss­ion har netop skaffet superligak­lubben 129 mio. kr., der skal vaere med til at indfri en voksende gaeld. Sportsdire­ktør Carsten V. Jensen bliver spøgefuldt spurgt, om pengene allerede er ved at blive brugt med henvisning til malerarbej­det.

Det er ikke kun truppen, der er praeget af den konstante aktivitet i Brøndby IF.

Uden for troner de gamle profiler Hany Mukhtar og Kamil Wilczek på stadionets facade. Ligesom Dominik Kaiser er de blevet solgt i løbet af vinterpaus­en, hvilket har lagt mere ansvar over på den 26-årige Simon Hedlund, der kommer traskende ud efter omklaednin­gen med en attitude, der passer til det afslappede tøj og kasketten med skyggen vendt bagud.

Blikket er dog alvorligt, mens han holder øjenkontak­ten og siger ting som: »Jeg kan godt forstå, at nogle fans er bekymrede over, at vi har solgt to af vores bedste spillere,« møntet på Dominik Kaiser og Kamil Wilczek, der tilsammen scorede 25 af Brøndbys 37 mål i efteråret.

»Det er ikke en hemmelighe­d, at Brøndby havde brug for pengene, og så kan man blive nødt til at saelge. Nu er det op til os andre at vise, at vi er mindst lige så gode.«

Den svenske angriber er blevet vant til at skulle håndtere de konstante forandring­er i klubben, siden han ankom i januar 2019. Dengang blev han købt af sportsdire­ktør Ebbe Sand og traener Alexander Zorniger. Nu er de begge vaek efter et år, der – udefra set – har vaeret praeget af uro. Simon Hedlund har dog oplevet det anderledes.

En afgørende periode

Han havde brug for at komme vaek. Drømmen om et gennembrud i Tyskland virkede ikke laengere realistisk, da Simon Hedlund forlod Union Berlin efter tre år på grund af manglende spilletid.

»Det gaelder om at vaere lykkelig og at føle sig vigtig. Jeg kunne hurtigt maerke, at jeg fik masser af tillid fra de andre spillere og alle i Brøndby. Det løftede mig. Jeg fik ny energi ved at føle mig vigtig igen, og det var afgørende i en periode, hvor vi også skulle til at stifte familie.«

I februar 2019 blev han far for første gang og kunne pludselig »ikke laengere taenke på fodbold hele tiden«, siger han med et smil.

»Men jeg har stadig den samme sult og vilje til at blive bedre. Jeg vil gerne prøve mig af i en større liga igen, selv om det ikke behøver at vaere snart. Der er ikke noget at klage over i Brøndby – vi vil allesammen forbedre os, og forhåbentl­ig lykkes det.«

»Jeg står ikke og råber«

For at klare den mission får Brøndby brug for Simon Hedlund, der bl.a. topper listen over oplaeg i ligaen.

»Han skal selvfølgel­ig tage et større ansvar ligesom de andre aeldre spillere, fordi vi kommer til at spille med et vaesentlig­t yngre hold. Det er et område, hvor han kan udvikle sig både som person og spiller,« siger Brøndby-traener Niels Frederikse­n.

Simon Hedlund bliver ofte omtalt som en positiv person, der giver mange kompliment­er. Han smiler lidt ad den karakteris­tik, inden øjnene igen bliver alvorlige. For kan han også tage ansvar som en lederfigur i truppen, når der bliver brug for at give en opsang?

»Når jeg giver kritik, står jeg ikke og råber. Jeg tager den anden spiller til siden og forklarer, hvordan han kan gøre det anderledes. Stille og roligt. Da jeg var yngre, hørte jeg ikke rigtig efter, hvis der blev råbt ad mig,« siger han og smiler.

»Man skal selvfølgel­ig ikke vaere positiv hele tiden, men man vokser meget, når man får ros – isaer som ung spiller. Derfor skal de have at vide, når de gør noget godt.«

Ville du kunne vaere en lederfigur på den måde i f.eks. Tyskland?

»Det er meget anderledes i Tyskland,« griner han.

»Der er mere råberi, og det gaelder mere om at rette ind. I Skandinavi­en får man ofte plads til at udtrykke sig og udveksle meninger. I Tyskland er det lidt mere ”her er det mig, der bestemmer”.«

Selv om han trives bedre med kulturen i Brøndby, kan det virke rodet, at han f.eks. har spillet under to sportsdire­ktører og tre traenere.

»Jeg har faktisk ikke taenkt så meget over det. Jeg har oplevet noget tilsvarend­e i Tyskland, og det handler bare om at koncentrer­e sig om det, man kan gøre noget ved,« siger han.

Han vil hellere fremhaeve en anden forandring:

»Vi har et yngre hold, end da jeg kom hertil. Folk virker meget sultne. Isaer de unge vil vise, at de også er dygtige spillere. Det er dejligt at se, at de f.eks. er begyndt at tale lidt mere til traening og er klar til at indtage en større rolle på holdet.«

Inden foråret ligger Brøndby nummer fire. Målet er en plads i toptre, selv om de største profiler er vaek. Midt i alle forventnin­gerne og forandring­erne befinder Simon Hedlund sig. Alligevel virker han afslappet, mens han holder øjenkontak­ten og siger:

»Forhåbentl­ig kan vi overraske og vaere bedre end i efteråret. Det er i hvert fald det, vi tror på lige nu.«

Det sidste halve år i Berlin var hårdt. Jeg røg ind og ud af holdet, og det påvirkede mit humør. Samtidig var det en vigtig periode i vores liv, fordi vi skulle have vores første barn. SIMON HEDLUND, FODBOLDSPI­LLER, BRØNDBY IF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark