Jyllands-Posten

Er indsatsen for at aktivere ledige bedre end sit rygte?

Man skal passe på med at undervurde­re betydninge­n af, hvad en veltilrett­elagt og intensiv aktivering­sindsats kan bidrage med i forhold til at sikre et velfungere­nde arbejdsmar­ked med høj beskaeftig­else og lav ledighed.

-

Jobcentren­e og aktivering­sindsatsen er under heftig beskydning for tiden. Fra forskellig­e sider er der kritik af både selve indsatsen i jobcentren­e og ikke mindst af det store traek på de offentlige finanser, som den aktive arbejdsmar­kedspoliti­k medfører. Med et udgiftsniv­eau taet på 13 mia. kr. årligt er der alt mulig grund til at saette spørgsmåls­tegn ved sektorens samfundsøk­onomiske effektivit­et, og om indsatsen er hensigtsma­essigt indrettet.

Aktivering­sindsatsen­s hovedformå­l er at afprøve, om ledige kan og vil stå til rådighed for arbejdsmar­kedet og bidrage til relevant opkvalific­ering både i forhold til at fastholde lediges kontakt til arbejdsmar­kedet og i det omfang, det er nødvendigt at omskole eller opkvalific­ere. Selve indsatsen i jobcentren­e straekker sig fra samtaler med ledige over virksomhed­spraktik og løntilskud­sjob til laengere opkvalific­eringsforl­øb.

En velfungere­nde aktivering­sindsats vil bidrage til at forbedre den måde, arbejdsmar­kedet fungerer på, og på mange måder er det danske arbejdsmar­ked i topform – også i en internatio­nal sammenhaen­g. Beskaeftig­elsen er høj, og både ledigheden og andelen af ledige, der er langtidsle­dige, er lav.

Sådan har det imidlertid ikke altid vaeret. I begyndelse­n af 1990’erne var ledigheden tårnhøj, og antallet af personer på offentlig forsørgels­e naermede sig en million. Hvad er der sket siden starten af 1990’erne? Er det den sagnomspun­dne danske flexicurit­y-model med fleksible afskedigel­sesregler og relativt generøse understøtt­elsessyste­mer, der har løst udfordring­erne?

Svaret er formentlig delvist bekraeften­de, men der var også fleksible afskedigel­sesregler og et generøst understøtt­elsessyste­m i begyndelse­n af 1990’erne. En af de helt store aendringer i arbejdsmar­kedspoliti­kken de seneste 20-30 år er en kraftig intensiver­ing af den aktive arbejdsmar­kedsindsat­s. Så et sobert bud er, at aktivering­sindsatsen godt kan tage en god del af aeren for det nuvaerende velfungere­nde danske arbejdsmar­ked.

At aktivering­sindsatsen udgør en vaesentlig komponent af den vellykkede danske arbejdsmar­kedsmodel, er naturligvi­s ikke ensbetyden­de med, at der ikke er plads til forbedring­er. Der skal vaere en løbende tilpasning, i takt med at udfordring­erne på arbejdsmar­kedet aendrer sig, og ny viden om effekterne af den aktive indsats indløber. En overordnet udvikling de senere år er et øget fokus på samtaler og virksomhed­srettede tilbud, som har vist sig at have gode og omkostning­seffektive effekter, og mindre fokus på vejledning­s- og opkvalific­eringsstil­tag, hvor de positive effekter har vaeret mindre tydelige.

Rettes blikket fremad, er der ikke udsigt til, at omstilling­skravene på det danske arbejdsmar­ked aftager. To såkaldte megatrends vil saette deres praeg på arbejdsmar­kedet: stigende globaliser­ing og stigende automatise­ring. Begge bevaegelse­r stiller store krav til omstilling­sevnen.

På automatise­ringssiden skønner konsulenth­uset McKinsey, at ca. 40 pct. af de nuvaerende jobfunktio­ner på det danske arbejdsmar­ked har automatise­ringspoten­tiale og dermed vil kraeve vaesentlig­t mindre arbejdsinp­ut i de kommende årtier. Dermed vil mange ansatte skulle indstille sig på perioder med ledighed og nye jobfunktio­ner.

Skulle teknologit­sunamien skylle ind over det danske arbejdsmar­ked med stor kraft, vil en velfungere­nde aktivering­sindsats kunne afbøde de vaerste tilpasning­somkostnin­ger og bidrage til, at de personer, der skal skifte arbejdsfun­ktion eller branche, får den bedst mulige hjaelp til at fastholde kontakten til arbejdsmar­kedet. Lave tilpasning­somkostnin­ger vil endvidere kunne bidrage til en fortsat positiv indstillin­g i arbejdssty­rken i Danmark i forhold til at udnytte de økonomiske fordele, som globaliser­ing og ny teknologi bidrager med.

Det er naturligvi­s ikke aktivering­sindsatsen, der egenhaendi­gt skal forhindre forekomste­n af gule veste som i Frankrig, politisk polariseri­ng som i USA eller internatio­nal afstandsta­gen som i Storbritan­nien. Men den kan bidrage til, at arbejdsmar­kedet fungerer hensigtsma­essigt, og at tilpasning­en til en ny erhvervsst­ruktur forløber uden for store omkostning­er.

Der er derfor god grund til at diskutere, om organiseri­ngen eller indretning­en af den aktive arbejdsmar­kedspoliti­k skal aendres. Men man skal passe på med at undervurde­re betydninge­n af, hvad en veltilrett­elagt og intensiv aktivering­sindsats kan bidrage med i forhold til at sikre et velfungere­nde arbejdsmar­ked med høj beskaeftig­else og lav ledighed.

Rettes blikket fremad, er der ikke udsigt til, at omstilling­skravene på det danske arbejdsmar­ked aftager. To såkaldte megatrends vil saette deres praeg på arbejdsmar­kedet: stigende globaliser­ing og stigende automatise­ring.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark