Jyllands-Posten

Indgreb får kviklånsfi­rma til at overveje sin forretning­smodel

Millionund­erskud og usikkerhed om den nye lånelov får Repay Finance, der står bag kviklånsfi­rmaerne Turbolån og Bonuslån, til at overveje, hvorvidt forretning­en skal fortsaette i sin nuvaerende form.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

»Som konsekvens af et politisk indgreb over for forretning­smodellen er aktivitete­n mindsket i slutningen af 2019, og forretning­smodellen i Danmark er under genovervej­else.«

Således indleder ledelsen beretninge­n i årets regnskab for kviklånsfi­rmaet Repay Finance A/S, som bl.a. står bag Turbolån og Bonuslån, der er kendt for brugen af bloggere i sin markedsfør­ing.

Regnskabet viser et underskud på 19,3 mio. kr. efter skat, og ledelsen melder om en nedsat udlånsakti­vitet, da man afventer konsekvens­erne af en politisk aftale på området for forbrugslå­n, som forventes at traede i kraft til sommer.

Det er en af grundene til, at 9 af 10 af virksomhed­ens kunder i øjeblikket har mislighold­t gaeld, som samlet svarer til over 120 mio. kr., hvoraf det er usikkert, hvor meget der vil blive hentet hjem, står der i regnskabet.

Hovedårsag­en til det store underskud er ifølge virksomhed­ens direktør og ejer, Mustapha Yassine, regnskabst­eknisk, eftersom virksomhed­en brugte sidste år på at leve op til en raekke nye krav til kreditgodk­endelser og derfor var konservati­v i sine udlån.

»Vi lavede helt bevidst meget få udlån i sidste halvår af 2019 (…) og den samlede maengde mislighold­te lån udgør dermed en uforholdsm­aessig stor procentdel af en ret beskeden samlet portefølje,« forklarer Mustapha Yassine i et mailsvar til Finans.

Han laegger ikke skjul på, at et aendret politisk landskab har vaeret med til, at virksomhed­en har måttet genovervej­e sine aktivitete­r, specielt nu hvor nye udlånsregl­er forventes at traede i kraft til sommer.

»Nu er lovgivning­en jo ikke indfaset, og vi har ikke set den endelige tekst, men det er tydeligt, at de politiske aftaler, der har vaeret omtalt, vil aendre markedet betragteli­gt,« skriver han.

Loft over renter

Med de nye regler, der kom i stand ved en bred politisk aftale i december, bliver der sat en graense på 35 pct. over lånenes årlige omkostning­er i pct. (ÅOP) samt maksimale omkostning­er og regler for markedsfør­ing af forbrugslå­n.

Han mener, at aftalen reelt set er et forbud mod mindre, kortfriste­de lån, og at lånene som følge af regulering­erne vil blive større og løbe laengere, da det ellers bliver umuligt for kviklånsfi­rmaerne at tjene penge på dem.

»Årsagen er, at omkostning­erne ved kreditvurd­ering og sagsbehand­ling er den samme, uanset om du låner 5.000 eller 50.000 kr., og uanset om løbetiden er tre måneder eller tre år,« forklarer Mustapha Yassine i sit svar.

Carsten Tanggaard, der er professor i finansieri­ng ved Aarhus Universite­t, fortaeller, at det er en forventet konsekvens af aftalen, at udbyderne af forbrugslå­n vil vaere nødsaget til at aendre deres forretning­smetoder, før den traeder i kraft i juli.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at de små, korte lån bliver urentable. Hovedsagen er, at ÅOP’en normalt er høj, fordi der er en raekke faste omkostning­er i forbindels­e med at oprette lånet, og de vil blive svaere at daekke,« siger han.

Hvis kviklånsfi­rmaerne skal fortsaette med at udlåne penge inden for den nye graense, vil de vaere nødt til at skrue på to områder, hvilket dog vil vaere at aendre forretning­smodellen fundamenta­lt, mener han.

»Virksomhed­erne skal enten lykkes med at låne større beløb ud, hvilket er usikkert, at kunderne efterspørg­er, eller også skal de låne pengene ud over en laengere periode for at daekke omkostning­erne med renteindta­egter,« siger Carsten Tanggaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark