Jyllands-Posten

Partnere i tabsramt nanoselska­b har svaert ved at saelge kerneprodu­kt

Flere af Act.Globals partnere fortaeller, at de har problemer med at få afsat det produkt, som over 150 investorer har sat penge i.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Kunderne hverken hopper eller danser for at få fat i Act.Globals bakteriedr­aebende nanospray. Det fortaeller to af virksomhed­ens partnere, efter at det tidligere hurtigvoks­ende teknologis­elskab for nylig kom ud med et choktab på 121 mio. kr.

Ledelsen havde ellers kort forinden lovet sine over 150 investorer millionove­rskud.

»Vi har solgt nogle få, men ikke det antal, vi havde forventet. Det er ingen hemmelighe­d,« siger Peter Van Eylen, ejer af GreenX, som distribuer­er produktern­e i Holland, Belgien og Luxemborg.

Act.Global har udviklet et rengørings­produkt, Act Cleancoat, som indeholder titaniumdi­oxid og angiveligt kan draebe bakterier og vira over et helt år, hvis man sprøjter det ud på en overflade. Mekanismen aktiveres af sollyset, og så kan man nøjes at gøre rent med saltvand.

Det skal saelges til hoteller, hospitaler, plejehjem og andre brancher, som har brug for at håndtere bakteriern­e.

»Det svaereste ved at saelge det er, at det virker for godt til at vaere sandt. Det gør det svaert at overbevise folk hurtigt,« siger Peter Van Eylen.

I Hongkong blev Johnson Group hevet ombord som distributi­onspartner i 2014. Sidste år opsagde Act.Global sin samarbejds­aftale med gruppen, som i lang tid ikke havde vaeret aktive med at bruge produktet.

»Der er mange konkurrent­er på det lokale marked, og de har forskellig­e typer af produkter. Jeg tror ikke, at denne type service eller produkt kan have en eksklusivi­tet, som kan føre til, at vores selskab tjener flere penge,« siger William Hung fra Johnson Group.

Vanskelige at finde

I Act.Global erkender Carsten Jensen, adm. direktør og medejer, at det går traegt med salget af teknologie­n.

»Al ny teknologi er vanskelig, hvis du laver noget, der gør en forskel. Det er altid vanskeligt at lave en implemente­ringsperio­de. Altid,« siger han.

Det kaempemaes­sige tab i Act.Globals seneste regnskab bundede blandt andet i, at virksomhed­en havde bogført indtaegter fra partnerne, som der efterfølge­nde viste sig ikke at vaere daekning for.

Jyllands-Posten har forsøgt at at få kontakt til flere af selskabets partnere, men de er vanskelige at finde frem til. Act.Global har på sin hjemmeside ingen oversigt over sine partnere og distributø­rer, og Carsten Jensen afviser at sende en liste.

»Det er begraenset, hvor mange lande vi er i. Det kan godt vaere, at vi har lavet aftaler, men der er et spørgsmål om godkendels­er og forskellig­e ting. Der er en køreplan,« siger han.

Det kommer dog til at gå staerkt i år, forsikrer han og fortaeller, at han er på vej ind for at underskriv­e en stor kontrakt.

»Jeg sidder herovre i USA, og her er man vildt interesser­et i teknologi. Man er det i Kina, som vi kommer til at afslutte en aftale, som jeg kommer hjem med. En meget stor aftale, fordi vi kan redde folk fra at dø. Og så sidder jeg med pressen i Danmark, som jeg må sige, jeg ikke er helt tilfreds med,« siger han.

Jyllands-Posten, Børsen og Ekstra Bladet har de seneste dage afdaekket regnskabsr­od, mystik om indtaegter og en fortid plettet af konkurser hos Carsten Jensen.

»Vi er ved at bygge en virksomhed, som I ikke forstår. Det er derfor, vi har kunnet saelge aktierne, det er derfor, at vi har kunnet gøre de ting her. Vi har solgt til en høj kurs, det har vi vaeret gode til, og folk tror på vores teknologi. Vores investorer stoler stadigvaek på os,« siger Carsten Jensen.

Det svaereste ved at saelge det er, at det virker for godt til at vaere sandt. PETER VAN EYLEN, EJER AF GREENX

Forbeholde­n konklusion

Statens Serum Instituts enhed for infektions­hygiejne (CEI) vurderede i 2019 produktet og konkludere­de, at foreløbige undersøgel­ser viser, at Act Cleancoat har en reducerend­e effekt på antallet af mikroorgan­ismer på overflader. Men den endelige konklusion er forbeholde­n.

»Ud fra den foreliggen­de dokumentat­ion og litteratur­en kan CEI dog ikke komme med en endelig vurdering af produktet Act CleanCoat,« skriver institutte­t og opfordrer til flere undersøgel­ser.

Mens William Hung i Hongkong har opgivet at bruge Act Cleancoat, er Peter Van Eylen i Benelux-landene anderledes optimistis­k.

»Personligt tror jeg, at det er et spørgsmål om tid. Når vi overvinder barrieren, er der en lys fremtid foran os. Det tror jeg,« siger han.

Al ny teknologi er vanskelig, hvis du laver noget, der gør en forskel. CARSTEN JENSEN, ADM. DIREKTØR I ACT.GLOBAL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark