Jyllands-Posten

Opsparere tvinges til at tage større risici

Det er stort set umuligt at få forrentet opsparinge­n uden at tage en investerin­gsrisiko.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Opsparerne­s muligheder for at manøvrere snaevres ind. Enten skal de acceptere, at deres opsparing falder i vaerdi. Eller også skal de løbe en risiko, der kan give en forrentnin­g af opsparinge­n, men omvendt også kan føre til et større tab.

Forbrugslå­nsbankerne har saenket deres renter, så højest opnåelige rente nu er 0,35 pct. ved at binde pengene en måned i Santander Consumer Bank. Det er langt mindre end inflatione­n. Samtidig indfører flere og flere banker negative renter på indlån af en vis størrelse.

»Lige nu er det noget naer umuligt at bevare sin opsparings vaerdi uden at løbe en risiko,« siger Anders Valdemar Juhl, indehaver af Uvildigraa­d.dk, der rådgiver om privatøkon­omi.

Problemet

Renten er så lav, at bankernes indeståend­e i Nationalba­nkens indskudsbe­viser traekker negative renter på 0,75 pct.

Der er også negative renter på mange af de obligation­er, som bankerne investerer i.

Sidste år varslede Jyske Bank som den første negative renter for private kunder med større opsparing. Siden har en stor del af bankerne gjort det samme.

De fleste pengeinsti­tutter har valgt at traekke 0,75 pct. for indlån over 750.000 kr., men der er også nogle, som har sat graensen ved 500.000 eller endog 250.000 kr.

Private danskere har flere og flere penge stående på bankbogen. Ultimo 2019 havde tallet passeret 955 mia. kr.

Iagttagere venter, at flere banker med tiden vil saenke graenserne, så flere kunder omfattes af negative renter.

Samtidig lukker de traditione­lle banker nu for, at danskere med høje opsparinge­r kan undgå negative renter ved at sprede deres indlån mellem flere banker.

Bankerne mener, at kunderne bør investere en del af de penge, der står som kontanter i dag. De uafhaengig­e rådgivere er ikke uenige.

»Vi møder mange, der føler sig til grin over, at deres opsparing falder i vaerdi. Og for dem vil det ofte vaere en god idé at investere en del af pengene. Det er bare vigtigt at vaere opmaerksom på investerin­gshorisont og ikke tage så høj risiko, at man ikke kan sove om natten,« siger Anders Valdemar Juhl.

Investerin­g

Som eksempel naevner han et fiktivt aegtepar, Marianne og Bent på 55 og 60 år. De ejer en andelsboli­g, har to voksne børn og har lige arvet 1 mio. kr.

Boligen er betalt, og pensionsop­sparingen tilstraekk­elig, men de har et billån på 350.000 kr. med en rente på 5 pct. Det betales ud.

Hun drømmer om et sommerhus. Huset koster 1,2 mio. kr., og de kan låne 70 pct. af beløbet til 1 pct. fast obligation­srente med afdrag. Dermed bliver udbetaling­en på 360.000 kr.

Anders Valdemar Juhl anbefaler, at der afdrages på realkredit­lånet, så gaeldsgrad­en er under 60 pct., når parret går på pension. Derved kan lånet aendres til et afdragsfri­t lån til den tid.

Tilbage er 290.000 kr., som parret investerer med henblik på at bruge pengene som supplement til pensionen om 10-11 år. Parret har middel risiko og saetter pengene i Op

timal Verdensind­ex Moderat med en omkostning­sprocent på ca. 0,5.

»Det er vigtigt at passe på omkostning­erne. Spørg altid ind til de reelle omkostning­er i de produkter, banken praesenter­er dig for. Omkostning­sprocenten ÅOP skal helst ligge under 1 pct.,« siger Anders Valdemar Juhl.

Alternativ­er

Indlånsren­ten er nu negativ, når man ser på den effektive rente til det samlede indlån – altså både til erhverv og private.

Et afkast på opsparinge­n skal altså søges på andre måder.

Hvis man ikke vil have aktier, kan investerin­g i puljer med eksempelvi­s virksomhed­sobligatio­ner give et afkast over inflatione­n. Men her løber man også en risiko. Det samme gaelder, hvis man investerer i pantebreve.

Der er rift om sommerhuse. Men det er ulovligt for en privat at købe et sommerhus til ren udlejning.

Udlejning må kun vaere et supplement til ejerens brug. Så afkastet skal i høj grad komme fra forventet prisstigni­ng.

Direktør Marlene Nørgaard Carolus, Mybanker, påpeger, at det højeste risikofrie afkast lige nu opnås ved at betale gaeld med en rente fra 4-5 pct.

»Hvis man ikke vil betale negative renter, men heller ikke vil investere, kan man sende nogle af pengene videre til børn eller børnebørn, hvis det er aktuelt. Eller øge sit forbrug så tilpas meget, at indlånet kommer under graensen for negative renter,« siger Marlene Nørgaard Carolus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark