Jyllands-Posten

Fejlbehaef­tet valuarvurd­ering gav andelshave­r store problemer

I sidste uge frikendte Højesteret en ejendomsma­egler for erstatning­skrav efter en fejlbehaef­tet valuarvurd­ering. Dommen må give anledning til eftertanke for andelshave­re, der er i overvejels­er om salg, og som baserer den fremtidige privatøkon­omi på en val

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Til forskel fra ejerbolige­r er der ikke fri prisdannel­se ved salg af en andelsboli­g (andelsbevi­s).

Prissaetni­ngen ved salg af en andelsboli­g er naermere reguleret i andelsboli­gloven og foreningen­s vedtaegter, som på forskellig vis saetter rammer for prisen ved salg, dvs. andelsvaer­dien. Undertiden tales i den forbindels­e ofte om den ”højest lovlige salgspris”.

Saelger en andelshave­r en andelsboli­g for en højere salgssum, end hvad andelshave­ren lovligt kunne beregne sig efter gaeldende regler, vil andelshave­ren have pligt til at tilbagebet­ale difference­n mellem på den ene side den aftalte købesum og på den anden side den lovlige købesum til køberen.

Dette gaelder ikke blot, hvor parterne har aftalt et merbeløb ”under bordet”, men f.eks. også i tilfaelde, hvor saelger i forbindels­e med salget har solgt sin nedslidte sofa til køber til en pris, som ville gøre enhver profession­el sofasaelge­r grøn af misundelse.

Prissaetni­ng af andelsboli­gen

Efter andelsboli­gloven er udgangspun­ktet for prissaetni­ng af en andelsboli­g, at prisen ikke må overstige, hvad vaerdien af andelen i foreningen­s formue, forbedring­er i lejlighede­n og dens vedligehol­delsesstan­d med rimelighed kan betinge.

Prissaetni­ngen vil i sagens natur i første raekke afhaenge af den andel af foreningen­s formue, som andelsbevi­set giver ret til, og dermed i sidste ende blandt andet og navnlig vaerdien af foreningen­s ejendom med fradrag af foreningen­s gaeld m.v.

Ejendommen­s vaerdi

Ejendommen­s vaerdi kan efter andelsboli­gloven fastsaette­s på tre forskellig­e måder, således til henholdsvi­s:

a) Foreningen­s anskaffels­essum for ejendommen,

b) Den kontante handelsvae­rdi for ejendommen vurderet som udlejnings­ejendom på grundlag af en vurdering, der ikke må vaere aeldre end 18 måneder, og som er foretaget af en valuar med indsigt i prisfastsa­ettelsen og markedsudv­iklingen for udlejnings­ejendomme eller

c) Den seneste offentlige vurdering for ejendommen.

Den vaerdi, som herefter kan henføres til en bestemt andelsboli­g (andelsbevi­s), vil almindelig­vis indgå som det vaesentlig­ste parameter ved prissaetni­ngen af andelsboli­gen ved salg.

Naeppe overrasken­de har mange andelsboli­gforeninge­r valgt at anvende en valuarvurd­ering ved vaerdiansa­ettelse af foreningen­s ejendom. At den offentlige vurdering i en lang periode har vaeret sat i bero, har i sagens natur typisk kun forstaerke­t et ønske fra eksisteren­de andelsboli­ghavere om at anvende en valuarvurd­ering.

Fejlbehaef­tet valuarvurd­ering

Sagen afgjort ved Højesteret­s dom af 7. februar 2020 drejer sig om en sådan valuarvurd­ering, som efter en andelshave­rs salg i tillid til valuarvurd­eringen viste sig at vaere fejlbehaef­tet. Fejlen havde ført til, at andelsboli­gen var prissat til et for højt beløb.

For den pågaeldend­e andelshave­r blev konsekvens­erne ganske drastiske.

Højesteret­s dom

Sagen vedrørte en andelshave­r, som i 2016 solgte sin andelsboli­g og samtidig købte en anden andelsboli­g i samme gade.

Andelsvaer­dien af den solgte andelslejl­ighed var på baggrund af en valuarvurd­ering opgjort til ca. 2,3 mio. kr.

Valuarvurd­eringen viste sig imidlertid at vaere behaeftet med fejl, og andelsvaer­dien var som følge heraf blevet fastsat til et for højt beløb i strid med andelsboli­glovens regler.

Ved Østre Landsret blev den saelgende andelshave­r sammen med valuaren dømt til at tilbagebet­ale 575.000 kr., som var forskellen mellem den aftalte pris og den lovlige pris, til den købende andelshave­r.

Denne del af sagen blev ikke anket til Højesteret.

Ved landsrette­n blev valuaren endvidere dømt til at friholde den saelgende andelshave­r for betaling af beløbet til den købende andelshave­r. Beløbet på de 575.000 kr. skulle efter landsrette­ns opfattelse med andre ord i sidste ende betales af valuaren.

Ansvar for valuarvurd­eringen

For Højesteret drejede sagen sig alene om, hvem der i det indbyrdes forhold mellem den saelgende andelshave­r og valuaren i sidste ende skulle afholde de 575.000 kr. til køberen.

Det lå fast i sagen, at valuaren havde begået en fejl og altså havde handlet ansvarspåd­ragende. Det var endvidere ubestridt, at andelshave­ren ikke ville have solgt sin andelsboli­g og købt en anden andelsboli­g, hvis andelshave­ren havde vaeret bekendt med, at andelsvaer­dien var fastsat for højt, og at et salg derfor ville kunne føre til et krav om tilbagebet­aling.

Spørgsmåle­t var herefter, om valuaren under disse omstaendig­heder havde pligt til at udrede overprisen på de 575.000 kr.

Østre Landsret var, som naevnt ovenfor, på dette punkt nået frem til, at valuaren i det indbyrdes forhold skulle friholde andelshave­ren for at tilbagebet­ale overprisen til køberen. Dvs. valuaren skulle af egen lomme betale hele beløbet til den køber, der nu skulle have et afslag i prisen.

Men denne afgørelse blev aendret af Højesteret, som fandt, at overprisen i sidste ende skulle baeres af andelshave­ren. Valuaren gik med andre ord fri.

Til grund for denne afgørelse lå fra Højesteret­s side en raekke overvejels­er om de faktiske forhold og det passerede i sagen set i forhold til betingelse­rne for at opnå erstatning.

Selv om det således stod klart, at den første grundlaegg­ende betingelse for at opnå erstatning for en skade – nemlig at der er udvist en ansvarspåd­ragende adfaerd, eller med andre ord: at der foreligger skyld – var opfyldt, var de øvrige betingelse­r for at opnå erstatning ikke opfyldt.

Det var i første raekke kravet om, at der skal foreligge et økonomisk tab, som voldte andelshave­ren problemer.

Højesteret­s begrundels­e

Højesteret anførte som begrundels­e for det første, at det ikke udgjorde et tab for andelshave­ren, at han skulle tilbagebet­ale overprisen på 575.000 kr. til køberen, da andelshave­ren ikke lovligt kunne saelge til den aftalte højere pris. Andelshave­rens antagelse om, at den aftalte pris var lovlig, var (blot) en skuffet forventnin­g, som efter Højesteret­s praksis ikke i sig selv gav grundlag for et krav om erstatning eller godtgørels­e.

Højesteret anførte dernaest, at valuaren ikke havde garanteret prisens lovlighed over for de enkelte andelshave­re og dermed altså heller ikke over for andelshave­ren i denne sag. Andelshave­ren i denne sag kunne derfor heller ikke kraeve en godtgørels­e af valuaren efter reglerne i ejendomsfo­rmidlingsl­oven.

Som naevnt ovenfor var det ubestridt og blev følgelig lagt til grund i sagen, at andelshave­ren ikke ville have solgt den første andelsboli­g, hvis han havde vidst, at den lovlige pris var 575.000 kr. lavere end antaget. Efter Højesteret­s opfattelse havde andelshave­ren imidlertid ikke godtgjort eller sandsynlig­gjort, at han havde lidt et tab som følge af dette salg og andelshave­rens samtidige køb af en anden andelsboli­g.

Sagen endte derfor med, at det påhvilede andelshave­ren at udrede overprisen på 575.000 til køberen uden nogen mulighed for at få hele eller dele af dette beløb godtgjort af valuaren.

Da valuaren efter Østre Landsrets dom havde udredet de 575.000 kr. til køberen, blev andelshave­ren ved Højesteret­s dom nu pålagt at betale de 575.000 kr. til valuaren tillige med procesrent­e fra sagens anlaeg ved Københavns Byret den 7. september 2016.

Konsekvens­er

Referatet af sagen i dommene fra henholdsvi­s byret, landsret og Højesteret lader ane, at sagens udfald havde fået ganske ubehagelig­e konsekvens­er her og nu for andelshave­ren, som havde disponeret i tillid til valuarvurd­eringen.

Med de i øvrigt velbegrund­ede rammer for prissaetni­ngen af andelsboli­ger er der følgelig god grund til at udvise stor forsigtigh­ed ved prissaetni­ngen af andelsboli­ger, som for den enkelte andelshave­r måske i mange tilfaelde er mindre overskueli­g end prissaetni­ngen af en typisk ejerbolig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Højesteret har frikendt en ejendomsma­egler for erstatning­skrav efter en fejlbehaef­tet valuarvurd­ering. Foto: Lars Krabbe/Polfoto
Højesteret har frikendt en ejendomsma­egler for erstatning­skrav efter en fejlbehaef­tet valuarvurd­ering. Foto: Lars Krabbe/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark