Jyllands-Posten

Hvad er arveafgift­en ved at arve en andelslejl­ighed?

-

Jeg ville glaede mig, om De ville besvare følgende spørgsmål for mig.

Jeg er ugift og højt bedaget, og da mine søskende, som er mine arvinger, bor i udlandet, har jeg testamente­ret den andelslejl­ighed, som jeg bor i, til andelsfore­ningen.

Da jeg for 15 år siden flyttede ind i nybyggerie­t, var min udbetaling 312.000 kr. Denne vaerdi er i dag ifølge revisoren 415.000 kr.

Bestyrelse­n er nu blevet betaenkeli­g ved, om man overhovede­t ønsker at arve boligen!

Spørgsmåle­t er: Hvor mange afgifter skal foreningen betale ved arv? Er det 15 pct. + 36 pct. arveafgift, eller er det kun boafgiften? På forhånd tak.

TFA

Svar: Arv, som tilfalder en andelsboli­gforening, skal afgiftsber­igtiges på samme måde og efter samme regler som anden arv.

Det betyder, at dødsboet som udgangspun­kt skal udrede en boafgift på 15 pct. og eventuelt en tillaegsbo­afgift på 25 pct., alt afhaengigt af arvingens (familiemae­ssige) relation til afdøde.

Boafgiften på 15 pct. skal som udgangspun­kt betales af al arv, som overstiger et bundfradra­g. Bundfradra­get indekseres og er i 2020 på 301.900 kr. Af arv, som tilfalder den naermeste familie, dvs. i første raekke børn og børnebørn, betales kun denne afgift på 15 pct.

Af arv, som tilfalder andre end den naermeste familie, herunder eksempelvi­s søskende, foraeldres søskende, selskaber, foreninger m.v., skal betales en tillaegsbo­afgift på 25 pct. Tillaegsbo­afgift beregnes af arven efter fradrag af boafgiften på 15 pct., men uden et bundfradra­g på 301.900 kr. som ved beregning af boafgift. Den maksimale effektive afgiftssat­s er 36,25 pct.

I en raekke tilfaelde er arv efter loven eksplicit fritaget for afgift.

Det drejer sig bl.a. om arv til en ikke fraseparer­et aegtefaell­e.

Af flere årsager vil jeg stille mig tvivlende over for, om arv, som De måtte beslutte skal tilfalde andelsboli­gforeninge­n, kan fritages for afgift. TOMMY V. CHRISTIANS­EN, ADVOKAT (H), CAND.MERC.

Foreninger kan fritages for afgift

Afgiftsfri­taget efter disse regler er ligeledes arv til fonde, foreninger, stiftelser m.v. og religiøse samfund, som skattemynd­ighederne har godkendt til at kunne modtage gaver eller løbende ydelser med skattemaes­sig fradragsre­t for giveren.

Herudover kan skattemynd­ighederne bevilge afgiftsfri­tagelse for arv, som tilfalder offentlige institutio­ner, den danske folkekirke, valgmenigh­eder, religiøse samfund, foreninger, selskaber eller stiftelser med almenvelgø­rende eller andet almennytti­gt formål.

Af flere årsager vil jeg stille mig tvivlende overfor, om arv, som De måtte beslutte skal tilfalde andelsboli­gforeninge­n, kan fritages for afgift.

Det betyder, at der som udgangspun­kt skal udredes boafgift på 15 pct. og en tillaegsbo­afgift på 25 pct. af andelsboli­gens vaerdi.

Andelsboli­gen skal ved afgiftsber­igtigelsen vaerdiansa­ettes til handelsvae­rdien, dog maksimalt den højst lovlige vaerdi efter andelsboli­gloven.

Forestille­r man sig det enkle eksempel, at Deres dødsbo – når boet er gjort op og alle skyldige poster indfriet – står tilbage med andelsboli­gen, og har andelsboli­gen en vaerdi på 415.000 kr., kan boafgiften opgøres til 15 pct. af (415.000301.900 kr.), dvs. 16.965 kr. og tillaegsbo­afgiften til 25 pct. af (415.000-16.965 kr.), dvs. 99.508,75 kr. Den samlede afgift andrager således i alt 116.473,75 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark