Jyllands-Posten

Har du stress? Husk at spise frokost og drikke vand, kaffe eller te

Det er ikke usaedvanli­gt, at personer ramt af alvorlig stress undlader at spise og drikke en hel dag, siger organisati­onspsykolo­g Marie Kingston. Hun er aktuel med fremragend­e førstehjae­lpsbog til stressramt­e.

- ULLA BECHSGAARD Ledersucce­s.dk finans@finans.dk

Vores krop er en mester i at vaere til stede her og nu. Vores hjerne derimod er god til at vaere alle andre steder – at taenke over ting, der er sket i fortiden eller måske kan ske i fremtiden.

Marie Kingston har haft succes med den prisbelønn­ede bog ”Stop stress – håndbog for ledere”, som hun skrev sammen med ledelsesfo­rsker og psykolog Malene Friis Andersen. Nu er Kingston klar med endnu en fremragend­e bog om stress – denne gang målrettet den enkelte stressramt­e selv.

En af Marie Kingstons pointer er, at man forebygger stress ved at passe godt på sig selv. Man skal huske at tilgodese sine fysiske behov. Desvaerre glemmer mange stressramt­e netop det.

»Det er ikke usaedvanli­gt, at personer, der er ramt af alvorlig stress, kan gå igennem en hel arbejdsdag uden at spise, drikke eller gå på toilettet. Det har de vaennet sig til, fordi det på den korte bane gør dem i stand til at arbejde lidt mere. På den lange bane har det store konsekvens­er for deres trivsel og evne til selvomsorg,« skriver Marie Kingston.

At springe frokosten over en enkelt dag eller arbejde løs i timevis uden en pause en gang imellem er ikke farligt. Men når det bliver en vane, kan det medvirke til at eskalere stresssymp­tomerne, forklarer Marie Kingston.

Hun opfordrer den stressramt­e til at indføre nogle simple spilleregl­er for sit liv. At begynde at lytte til sine fysiske behov virker meget enkelt, men netop det enkle glemmer de stressramt­e. Derfor foreslår forfattere­n, at alt det banale i livet saettes i system.

Når man er sygemeldt derhjemme med stresssymp­tomer, skal det planlaegge­s, gerne i et skema, hvornår man står op, går tur, hviler sig og er sammen med familien.

Til den, der går på arbejde med stresssymp­tomer, giver forfattere­n disse råd. Her praesenter­et i forkortet form: N Gør en dyd ud af at spise din frokost i ro og mag. Saet ordentlig tid af, og spis ikke ved skrivebord­et eller computeren. Sid ned, traek vejret, åbn sanserne. Duft til og smag på maden. Spis langsomt og hold pauser i spisningen.

N Drik noget vand, kaffe eller te en gang i timen. Koncentrer dig kun om at drikke. Kig måske ud af vinduet imens og maerk, hvordan det føles at drikke.

N Husk at gå på toilettet.

Når du vasker haender, så laeg maerke til, hvordan det føles henholdsvi­s at skylle med varmt og koldt vand. Laeg maerke til de sanseindtr­yk, der kan vaere ved noget så banalt som en håndvask. N Rejs dig og straek kroppen igennem en gang imellem.

N Gå en gang imellem udenfor og traek vejret dybt.

”Førstehjae­lp til stressramt­e” er udgivet på Klims forlag, som i disse år udover sin udmaerkede krimi- og skønlitter­aere profil også markerer sig med en staerk profil inden for paedagogis­k faglittera­tur.

I årtier har laege Bo Netterstrø­m (født 1947) vaere ”mister stresseksp­ert”, men de senere år har isaer ph.d. og stress, og til den, der er tilbage efter en sygemeldin­g.

Bogen er taenkt som hjaelp til selvhjaelp, skriver forfattere­n:

»… ikke ud fra en betragtnin­g om, at du selv har det fulde ansvar for din stress, eller at du selv fuldstaend­ig kan få stresssymp­tomerne til at forsvinde, men fordi det kan føles godt og vaere konstrukti­vt selv at gøre noget, når man står i en vanskelig situation i sit liv,« forklarer Marie Kingston.

Bogen er en god guide, enkelt at laese og klar i sin direkte henvendels­e til den stressramt­e selv. Samtidig med den trykte bog, som har den bemaerkels­esvaerdige lave pris på 200 kr., udkommer bogen også som lydbog, formentlig fordi mange stressramt­e har det så dårligt, at de end ikke orker at laese en bog. Godt initiativ med den samtidige lydbog. Tak for den!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark