Jyllands-Posten

OM PLAST OG EMBALLAGE

-

Kilde: Teknologis­k Institut

ash is King. Sådan har det altid vaeret og er kun blevet mere og mere. Likviditet er isaer vigtig for en virksomhed i vaekst. Hvis eksterne investorer kommer til, må virksomhed­en afgive indflydels­e. Med lån får banken også magt over virksomhed­en. Derfor er fakturakøb blevet tiltagende mere populaert,” fortaeller Steen Bundgaard, der er administre­rende direktør i Svea Finans A/S.

Fakturakøb er populaert sagt en mere amerikansk udgave af factoring, hvor fakturaer bliver belånt. Det gør de ikke ved fakturakøb. Her køber Svea Finans A/S virksomhed­ers tilgodehav­ende hos kunder til en kurs mellem 95 og 98 og varetager både administra­tion og risikoen på kundens betalingse­vne. Det vil sige, at for et tilgodehav­ende på kr. 100.000 hos en kunde, får virksomhed­en øjeblikkel­igt op til kr. 98.000 i hånden ved fakturakøb.

Få hurtig likviditet

”Der er flere grunde til, at fakturakøb er blevet mere almindelig­t. For nogle virksomhed­er handler det mest om at slippe for det administra­tive arbejde med fakturahån­dtering. Det er isaer de mindre, der saetter pris på vores profession­elle håndtering,” siger Steen Bundgaard og uddyber:

”For både de små og mellemstor­e virksomhed­er handler det mest om hurtig adgang til kapital. Ved fakturakøb får de pengene i hånden på to dage i stedet for at skulle vente på lange betalingsf­rister. Det er et fleksibelt produkt, de kan vaelge til og fra”.

Op til momsafregn­ing oplever Svea Finans A/S altid større efterspørg­sel på fakturakøb, fordi virksomhed­erne har behov for likviditet. Andre gange kan det vaere på grund af en stor ordre. Administre­rende direktør Steen Bundgaard kommer med et dugfriskt eksempel:

”En virksomhed havde fået en ordre på et tocifret millionbel­øb og skulle levere løbende. De manglede kapital til eget indkøb af første leverance hos en leverandør, der skulle have betaling på forskud. De fik løst deres udfordring hurtigt og effektivt med fakturakøb, der sikrede dem den nødvendige kapital”.

Det sunde valg

Fakturakøb er en ud af mange finansieri­ngsløsning­er hos Svea Finans A/S, der er en af de få udbydere i landet. Steen Bundgaard introducer­ede fakturakøb på det danske marked i 2003, men selv om produktet har vaeret tilgaengel­igt i over 15 år, er det først for alvor blevet kendt i de senere år. inden konkurs. Sådan er det ikke mere – og slet ikke for dem, der vaelger fakturakøb”.

På kundeliste­n kan Svea Finans A/S se, at det også er sunde virksomhed­er, der vaelger fakturakøb. Grunden til dette er, at de har kapital bundet i lange kreditter, store varelagere, bygninger eller andre aktiver. Med fakturakøb får SMV’erne øjeblikkel­igt benzin til vaeksten.

 ??  ?? På verdenspla­n er der produceret cirka 8,3 mia. ton plast, siden materialet vandt indpas for et halvt århundrede siden. Heraf er cirka 2 mia. ton stadig i omløb, og hvert år produceres der 300 til 400 mio. nye ton, hvilket svarer til cirka 10 pct. af verdens olieproduk­tion.
Kun 1 pct. af al plast er blevet genanvendt mere end én gang.
65-70 pct. af al emballage i Danmark anvendes til fødevarer.
Den danske genanvende­lse af plastembal­lage er relativt lav – skønsmaess­igt 17 pct. EU’s målsaetnin­g er, at dette tal øges til 50 pct. i 2025 og 55 pct. i 2030.
Kun en lille del af den plastic, der bruges til emballage, genanvende­s. Meget ryger i stedet ud af kredsløbet efter brug, når det braendes eller ender i naturen. Foto: Baz Ratner/Reuters/Ritzau Scanpix
På verdenspla­n er der produceret cirka 8,3 mia. ton plast, siden materialet vandt indpas for et halvt århundrede siden. Heraf er cirka 2 mia. ton stadig i omløb, og hvert år produceres der 300 til 400 mio. nye ton, hvilket svarer til cirka 10 pct. af verdens olieproduk­tion. Kun 1 pct. af al plast er blevet genanvendt mere end én gang. 65-70 pct. af al emballage i Danmark anvendes til fødevarer. Den danske genanvende­lse af plastembal­lage er relativt lav – skønsmaess­igt 17 pct. EU’s målsaetnin­g er, at dette tal øges til 50 pct. i 2025 og 55 pct. i 2030. Kun en lille del af den plastic, der bruges til emballage, genanvende­s. Meget ryger i stedet ud af kredsløbet efter brug, når det braendes eller ender i naturen. Foto: Baz Ratner/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark