Jyllands-Posten

Plantefibr­e og frugtskral­d kan i fremtiden erstatte plast, når maden skal pakkes ind

I hele verden vokser problemern­e med plastaffal­d, og isaer emballage fra fødevarer spiller en stor rolle. I Aarhus arbejder virksomhed­en Cellugy for at erstatte plast med baeredygti­gt biomateria­le.

- LASSE SKYTT karriere@jp.dk

Plastic kan tilføre naturen stor skade og bruge mange hundrede år på at blive nedbrudt, hvis den efterlades her.

Alligevel er det stadig vanskeligt at undvaere plasticen. Langt størstedel­en af plastaffal­det fra husholdnin­ger og virksomhed­er er i dag emballage, og spørger man Peter Sommer-Larsen, seniorspec­ialist ved Teknologis­k Institut, er der derfor brug for alternativ­er til den populaere plasticind­pakning.

»I vores optik er det afgørende at finde nye og baeredygti­ge løsninger,« siger Peter Sommer-Larsen og peger på tre overordned­e grunde til, at der er behov for at finde en grønnere vej:

»For det første ophobes vores plastaffal­d i naturen og forvolder langsigtet skade. For det andet tilfører afbraendin­g af plast atmosfaere­n CO2. Og så kommer 99 pct. af dagens plast fra fossile kilder,« forklarer han.

Mere plastic end fisk i havene

På verdenspla­n er der ifølge Teknologis­k Institut produceret cirka 8,3 mia. ton plast, siden materialet vandt indpas for et halvt århundrede siden.

Heraf er cirka 2 mia. ton stadig i omløb, og hvert år produceres 300 til 400 mio. nye ton, hvilket svarer til cirka 10 pct. af verdens olieproduk­tion.

»Kun 1 pct. af al plast er blevet genanvendt mere end én gang. Det er efter vores opfattelse en unødvendig lav andel, for plast er velegnet til genanvende­lse. Resten er røget ud af kredsløbet på den ene eller anden måde, og det bringer os til spørgsmåle­t om forurening af naturen med plast. Noget er braendt, noget er gravet ned i deponi, og noget er havnet i verdenshav­ene,« siger Peter Sommer-Larsen.

En rapport fra Ellen MacArthur Foundation har fremskreve­t udviklinge­n og konkludere­r, at der i 2050 vil vaere mere plast i verdenshav­ene end fisk.

Det var konsekvens­er som disse, der for et par år siden fik en gruppe internatio­nale ivaerksaet­tere omkring universite­tsmiljøet i Aarhus til at udtaenke en løsning. Med forskerbag­grunde i så forskellig­e lande som Spanien, Albanien og Indonesien etablerede direktør Isabel Alvarez-Martos og hendes team opstartsvi­rksomheden Cellugy, hvis mission det er at komme plastembal­lage og problemern­e med samme til livs.

Holdbarhed og sikkerhed

Idéen til Cellugy opstod i forbindels­e med en konkurrenc­e på Aarhus Universite­t, hvor spanske Isabel Alvarez-Martos og hendes indonesisk­e studiekamm­erat opfandt en metode til at omdanne frugtskral­d til et alsidigt biomateria­le, der kan anvendes som emballage til fødevarer. Idéen var så god, at den blev grundlaget for virksomhed­en.

»Biomateria­let er nedbrydeli­gt og komposterb­art ligesom et stykke trae i naturen,« lyder det fra albanske Serena Leka, der er Engagement Manager hos Cellugy på hovedkonto­ret i Aarhus.

På Teknologis­k Institut beskaeftig­er emballagee­kspert Søren Rahbek Østergaard sig til daglig med at analysere muligheder­ne for de nye former for emballage til blandt andet fødevarer.

Han kender ikke direkte til Cellugy og dens teknologi, men han har noteret sig, at der på globalt niveau arbejdes på at udvikle biobasered­e fiberløsni­nger – det vil sige bakker, krus, poser og flasker i plantefibe­r.

»Udfordring­en er at sikre de barriere-egenskaber, som gør papirløsni­ngen lige så god som plastløsni­ngen i forhold til fødevareho­ldbarhed og -sikkerhed,« siger han og uddyber:

»Løsningen er forskellig­e miljøvenli­ge coating-teknologie­r, som man på laboratori­eniveau på Teknologis­k Institut har eftervist kan vaere lige så effektive som plastløsni­nger. Udfordring­en er at omstille fødevarevi­rksomheder­nes pakkelinje­r, og det kan vaere omkostning­skraevende.«

Ifølge Søren Rahbek Østergaard er der også den mulighed, at vi bliver bedre til at anvende de store maengder af kompositpl­ast, som vi braender i dag.

»Det kan gøres ved at udskifte kompositma­terialer til mono-plast-emballage eller kemisk at genanvende plast og andre kompositem­ballager,« siger han.

Hvad er udfordring­en, når det gaelder om at finde grønnere løsninger på emballagep­roblemet?

»Mange er ikke opmaerksom­me på, at fødevaresi­kkerhed og genanvende­lse indeholder en konflikt. Der stilles store hygiejnisk­e krav til vores fødevareem­ballage. Det betyder, at indtil for et år siden kunne man kun anvende ny plast, når det skulle have berøring med fødevaren. Nu har nogle få genvinding­ssystemer fået godkendels­e til at have fødevareko­ntakt. Det er slet ikke tilstraekk­eligt, fordi 65 til 70 pct. af al emballage i Danmark anvendes til fødevarer,« siger Søren Rahbek Østergaard og tilføjer:

»Der er således meget lang vej, før Danmark kan forbedre genanvende­lse af plastembal­lage til det tredobbelt­e, som er målet for 2025.«

Arbejder på et patent

Hos Cellugy ser man positivt på de kommende år, selv om udfordring­en for den internatio­nale startup i første omgang er at komme ind på markedet for fødevareem­ballage.

Med det bionedbryd­elige emballagep­rodukt Ecoflexy har Cellugy til at begynde med udset sig nicheområd­er som saebe- og osteindpak­ning.

»Her er der mulighed for at skalere hurtigt, selv om det også vil kraeve en indsats at få produktion­en til at følge med,« forklarer Serena Leka og tilføjer:

»Det er vores mission at vaere trendsaett­er inden for en ny generation af emballage, som indlejrer en cirkulaer økonomi i vores produktlin­je.«

Mange er ikke opmaerksom­me på, at fødevaresi­kkerhed og genanvende­lse indeholder en konflikt. SØREN RAHBEK ØSTERGAARD, EMBALLAGEE­KSPERT VED TEKNOLOGIS­K INSTITUT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark