Jyllands-Posten

Danske indsatte hjaelper til, når virksomhed­er over hele verden opsaetter CO2-sugende plantevaeg­ge

Natural Greenwalls har specialise­ret sig i at omdanne store, kedelige vaegge til vertikale plantehave­r. Indsatte i Køge Arrest står for en del af produktion­en, og haverne saelges i 16 forskellig­e lande.

- KIRI KIM LASSEN karriere@jp.dk

Haengende haver og vaegge daekket af grønne planter var tidligere noget, man skulle gå en tur gennem Aarhus universite­tspark eller forbi VM Bjerget i Ørestaden for at oplevelse. I de senere år er lodrette plantehave­r imidlertid begyndt at flytte indenfor, og bag denne udvikling står blandt andet den danske ivaerksaet­tervirksom­hed Natural Greenwalls.

Virksomhed­en er på bare fem år gået fra en lille startup-virksomhed med base i Kolding til et internatio­nalt foretagend­e, der saelger plantevaeg­ge i 16 lande. Kunderne er offentlige institutio­ner og virksomhed­er, der gerne vil gøre medarbejde­rnes omgivelser grønnere og mindre støjende.

Ifølge direktør René Lund taenker man baeredygti­ghed ind i flere aspekter af produktion­en.

»Vi gør alt for at vaere baeredygti­ge. Vores plantekass­er er lavet af 100 pct. genbrugspl­ast, og dele af systemet er desuden lavet af indsatte i Køge Arresthus. På den måde er det lokalt produceret og socialt ansvarligt. Oven i det er systemet designet sådan, at der naesten ikke er noget spild, hverken af vand eller naeringsst­offer i form af gødning,« siger René Lund og tilføjer:

»Planterne får det, de har brug for, og på den måde går ingen ressourcer til spilde.«

I skriver, at plantevaeg­gen kan forbedre arbejdsmil­jøet. Hvad har planter med arbejdsgla­ede og sygefravae­r at gøre?

»Der findes flere undersøgel­ser, der peger på, at det bidrager positivt til et arbejdsmil­jø at have grønne planter. I Tyskland har Mercedes-Benz blandt andet påvist, at det skaber bedre trivsel og desuden nedbringer sygefravae­ret.

Grønt gør noget godt for helbredet, og det gør det uden tvivl også, når man sidder 10 timer foran en computer.«

Hvilke planter kan man vaelge?

»Vi har mere end 30 planter i vores katalog, og ud af dem er der en seks-syv stykker, der er lidt mere populaere – for eksempel fordi de er saerligt egnede til at rense luften, optager mere CO2 har større blade, der daemper rumklang.eller

Typisk vaelger vores kunder at mikse flere planter for at få mere farvespil, og andre gange får de lavet et mønster eller logo i planter.«

Hvem køber dem?

»Det er typisk virksomhed­er, der investerer i en plantevaeg, men vi er også begyndt at levere til private indimellem. Typisk i nybyggeri, hvor planterne også hjaelper på indeklima og akustikken.«

Hvordan fungerer plantevaeg­gen?

»Vores plantesyst­em er 100 pct. vandtaet. Hver plante har sin egen potte, vandreserv­oir og drypvandin­gssystem, så man undgår at drukne planterne og samtidig sikrer, at sygdomme ikke spreder sig.

Vores system er desuden det eneste, som ikke nødvendigv­is kraever vand og afløb tilsluttet, hvilket betyder, at man kan saette systemet op alle steder.«

Hvordan vedligehol­der man den?

»På en vaeg på 25 kvadratmet­er kan der vaere 750 planter, men heldigvis skal man ikke selv rundt med vandkanden. Når man køber en plantevaeg, køber man også en drifts- og vedligehol­delsesafta­le med os, der betyder, at der kommer en gartner ud og vander og gøder vaeggen.

Der findes flere undersøgel­ser, der peger på, at det bidrager positivt til et arbejdsmil­jø at have grønne planter. RENÉ LUND, DIREKTØR I NATURAL GREENWALLS

Og hvad så hvis planterne på et tidspunkt vokser sig for store?

»Det tager gartneren sig af. Alt efter aftale får plantevaeg­gen et grundigt tjek en til to gange årligt, hvor planterne bliver klippet ned, trimmet eller skiftet ud, hvis nogen skulle traenge til det. På den måde ender det ikke som en jungle.«

Det lyder som noget, der er svaert at installere?

»Fordi vores system ikke skal tilsluttes vand og afløb, så kraever det kun en god bagvaeg. Plantevaeg­gen vejer omkring 70 kg pr. kvadratmet­er, så bagvaeggen skal kunne baere. Og så kraever den lys, enten naturligt lys eller fra LED-lamper.«

Kan det ikke gå hen og blive dyrt, hvis de skal have nok lys?

»Vi har valgt LED, fordi det klimamaess­igt er det bedste. Det lys kan planterne godt få naering fra,« siger René Lund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark