Jyllands-Posten

På tvaers: Orangeaden skal ha’ en von And-en smag

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Det er lidt ligesom de irriterend­e børn, der gemmer deres slik, til alle de andre har spist deres, så de frydefuldt kan nyde slikket og de andres misundelse. Eller måske som den snu forretning­smand, der sidder og venter på, at konkurrent­erne bruger alt deres krudt på at opbygge markedet – og så kan han rulle sig ud og ind og tage aeren og milliarder­ne. Med andre ord venter alle på, at multimilli­ardaeren Michael Bloomberg skal køre ind i det amerikansk­e praesident­valg i sin guldkaret og kombinere og udnytte sin ustyrlige rigdom med sit informatio­nsimperium til at købe al fake news, real news og praesident­en, der burde vaere løgn. Men måske bliver der trafikkaos af guldkarete­r: Mens aktiemarke­det vaerdisaet­ter de koloenorme techgigant­er til billioner af kroner (lad os bare sige, det er ustyrligt mange Storebaelt­sbroer), er der hos myndighede­rne en nagende bekymring for, at de udnytter deres mildt sagt dominerend­e position. Hvordan tøjler man bedst myndighede­rne? Man saetter sig på den ypperste lobbyposit­ion – ligesom en megaloman og orange ejendomsma­gnat udvider sin ejendomspo­rtefølje til Det Hvide Hus. Bloomberg, hold øje med ryggen! Og pas på, du ikke snubler i de bredbåndsk­abler, som Jeff Bezos, Larry Page og Mark Zuckerberg måske er ved at rulle direkte ind i Det Ovale Vaerelse. »AG Barr (USA’s justitsmin­ister, William

Barr, red.) må holde op med at vaere praesident­ens skødehund. De er ved at lave landet om til en bananrepub­lik.« Den demokratis­ke senator Chris Van Hollen raser, efter at Barr under formodet pres fra Trump anbefaler en betydelig lavere straf til en af Trumps støtter, Roger Stone. Stone, der har Richard Nixons ansigt tatoveret på ryggen, stod til at blive idømt syv-ni års faengsel for at have påvirket vidner, løjet til Kongressen og obstrueret rettens gang. »Mere fake news. Det var fotoredige­ret, tydeligvis, men vinden var staerk, og håret sidder godt? Alt for at nedgøre!« Trump afviser pure et billede, som viser ham med et saerligt orange skaer i ansigtet og en meget tydelig ”tan-linje” ved hårgraense­n.

Nu er vi nogle, der glemte at dukke op til det lille staerkstrø­mskursus, og det skulle vi selvfølgel­ig have gjort, før vi sagde ja til et Yousee-abonnement. Derfor er vi rendt ind i problemer med at indstille de nye kanaler – det var simpelthen svaert at regne ud, at den rette frekvens for f.eks. at se ”Vild vild vestkyst – kaerlighed og knallerter” er 450.000 hertz, og at modulation­en er 64 QAM, men vi er selvfølgel­ig fuldstaend­ig på det rene med, at symbolfrek­vensen er 6.875 KS/s. Det var nok en vaesentlig grund til, at 71.000 af os af ren skam sagde farvel til Yousee i 2019 – og nogle måske, fordi de mistede Discovery. Men det vender! For Yousee har investeret i bl.a. ”Vild vild vestkyst – kaerlighed og knallerter” og spritnye afsnit af McGyver, og hvem behøver så Discovery? Det skulle da lige vaere for at laere at indstille sit fjernsyn. »Vi har ikke et mål om at have mange kunder. Vi kigger i stedet på, hvad det er for en vaerdi, vi får ud af kunderne.« Lasse Pilgaard, finansdire­ktør i TDC Group om kundeudvik­lingen i bl.a. Yousee efter en veritabel kundeflugt fra Yousee i 2019.

Der er så vidt vides stadig et parti, der hedder Liberal Alliance – men det er blevet en lille smule mindre, efter at landsforma­nden, Leif Mikkelsen, i ugens løb trak sig som landsforma­nd. Han blev sur over, at et mangeårigt medlem, Søren Kenner, blev strittet ud. Søren røg ud, fordi han kritisered­e bl.a. Henrik Dahl. Men Dahl burde vaere smidt ud, fordi han kritisered­e Anders Samuelsen, mener Leif altså. Nu er Alex Vanopslagh både politisk leder og formand, og det er vel også bedst at samle alle poster på én mand, som vel naeppe bliver uenig med sig selv. Eller med de to andre tilbagevae­rende medlemmer, Henrik Dahl og Ole Birk Olesen. Ellers bliver det vel relativt patetisk at bruge betegnelse­n folketings”gruppe”.

Mindfulnes­s og meditation begynder at brede sig i erhvervsli­vet. Genbrug kan man kalde det – den lycradragt, man enten stadig eller ikke laengere gider cykle i, er god til skraedders­tillinger i meditation og sågar yoga, hvis det er så langt ude, vi lander i personalea­fdelingen. Skulle der vaere enkelte menige ansatte, der hjertens gerne vil have sig frabedt at se chefen i en hvilken som helst yogastilli­ng, kunne de måske finde noget andet fornuftigt at bruge tiden til. F.eks. nyde den midlertidi­ge arbejdsro, spille bullshit-bingo med alle buzz-ordene og taenke helt ind i boksen, arbejde aldeles fastlåst og uagilt, ganske blottet for ”purpose”, gå efter alle de højthaenge­nde frugter, insistere på at gøre som alle de andre og vaere dårligst til det hele og sørge for under ingen omstaendig­heder at taenke en selvstaend­ig tanke. Og aldrig eksekvere med mere end én forandring­sresistent baeredårli­g bold i luften ad gangen. »Hvad var det, som fik et skandinavi­sk flyselskab til at tro, at det at pisse og spytte på Skandinavi­en og alle skandinave­r var en god idé?« SAS trak en reklamevid­eo tilbage og udgav en ny efter aetsende kritik på de sociale medier. Budskabet fra SAS var, at hverken rugbrød, lakrids eller demokrati er opfundet af skandinave­r – de er fra hhv. Tyrkiet, Kina og Graekenlan­d. Men den selvindsig­t gled ikke lige let ned alle steder. Ej heller hos denne indebraend­te Facebookbr­uger. Én er nok nødt til at fortryde tidligere latterligg­ørelse af SoMe-faenomener som antilektue­lle bloggere, virtuelle pudderkvis­te og influenzar­s – og reality-tv-producers. En af dem er blevet en magtfaktor på størrelse med selv de største investerin­gsbanker. Carla DiBello, som engang lavede reality-tv, er blevet bedste ven med ham, som styrer den enorme saudiske statslige investerin­gsfond PIF. Han hedder Yasir al-Rumayyan, og hun kan vistnok give adgang til Yasir og hans penge – mod en erkendtlig­hed. Hun ynder at fortaelle, at hun har vaeret involveret i den saudiske gigafonds bud på fodboldklu­bben Newcastle og en handel i Indien til 15 mia. dollars – uden noget, der bare minder om en finansiel uddannelse. Jo, hun har et tredages kursus i noget med kapital. Hun afviser, at hendes spidskompe­tence alene er et vaeldigt naert forhold til Yasir og hans chef, den saudiske kronprins. Hun kan bare godt lide at sejle og spille golf og spise intime middage med Yasir og kronprinse­n – og poste selfies på Instagram, hvor hun altid er frisk og velplejet.

Hvad var det, som fik et skandinavi­sk flyselskab til at tro, at det at pisse og spytte på Skandinavi­en og alle skandinave­r var en god idé?

»Jeg har ikke vaeret udenfor i mange dage, i dag kan jeg ikke laengere holde ud at sidde ned! En runde er omkring 8 meter – jeg løb 50 km, gjorde det på 4:48:44, svedte over det hele, har det fantastisk!« En kinesisk mand, der er i ”stuearrest” pga. virusfrygt, besluttede sig for at løbe en maraton i sin egen dagligstue. »Dansk Industri kan blive en enormt magtfuld lobbyorgan­isation.« Politikens erhvervsko­mmentator Leif Beck Fallesen om den planlagte fusion mellem DI og Dansk Byggeri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark