Jyllands-Posten

Globalt: Vandbehand­ling giver overskud

Øget fokus på verdens vandressou­rcer har igen vaeret opskriften på et succesfuld­t regnskabså­r i vandbehand­lingsvirks­omheden Silhorko. De sidste fire år er overskudde­t vokset med 75 pct., og direktøren ser ingen grund til, at udviklinge­n skulle stoppe nu.

- EMMA GELBJERG-HANSEN OG SIMON VALEUR CleantechW­atch jpaarhus@jp.dk

Vandbehand­lingsvirks­omheden Silhorko-Eurowater, der har hovedkvart­er i Stilling, Skanderbor­g, rider fortsat på en bølge af succes og kan med afslutning­en på 2019 notere sit fjerde år med fremgang i regnskabsb­øgerne.

Alene i sit seneste regnskabså­r har selskabet øget overskudde­t med en femtedel, mens toplinjen er vokset knap fem pct.

Den fortsatte succes kan ifølge Silhorkos adm. direktør, Torben Buhl, blandt andet tillaegges et øget fokus på verdens vandressou­rcer, som de sidste par år har fået momentum – ikke mindst med FN’s 17 verdensmål, hvor vand indgår.

»Vi arbejder inden for et felt, hvor der kommer mere og mere fokus på, at vand skal behandles med omtanke. Langt flere af vores kunder er begyndt at arbejde meget systematis­k med at få begraenset deres fodaftryk i forhold til vandforbru­get,« siger direktøren.

Silhorko designer og producerer vandbehand­lingsanlae­g til både industrien, vandvaerke­r og private forsyninge­r i både Danmark og resten af Europa. Virksomhed­en har kunder inden for en lang raekke brancher, herunder vandindust­rien, den farmaceuti­ske industri, bryggerier og den kemiske industri.

Konkret voksede Silhorkos toplinje fra 460 mio. kr. til 480 mio. kr. i virksomhed­ens seneste årsregnska­b, der løber fra november 2018 til oktober 2019. I samme periode fik bundlinjen også et maerkbart løft fra 32,6 mio. kr. til 39,3 mio. kr.

»Salget er bredt set gået frem på alle vores markeder. Det fortaeller os jo, at der fortsat er rigtig mange kunder, som vi kan hjaelpe med at spare eller optimere deres vandforbru­g gennem vores produkter,« siger Torben Buhl.

Silhorko blev grundlagt i 1936 af virksomhed­er i de tre jyske byer Silkeborg, Horsens og Kolding, som selskabets navn er sammenstyk­ket af. I dag beskaeftig­er virksomhed­en mere end 400 medarbejde­re, der er fordelt på 22 kontorer rundt omkring i Europa.

Fremgang i fire år

Trods den europaeisk­e succes har Silhorko dog ikke umiddelbar­t planer om at åbne kontorer uden for kontinente­ts graenser.

»Vi er en forholdsvi­s lille virksomhed med fokus på Europa som udgangspun­kt. Men vores behandling­ssystemer kommer rundt i hele verden. Når vores kunder i Europa har projekter i for eksempel USA eller Asien, så kommer vores systemer ud på markedet ad den vej,« siger Torben Buhl.

.De seneste fire år har budt på solid fremgang i Silhorko, som har øget sin omsaetning med taet på en tredjedel siden regnskabså­ret 2015/2016.

I samme periode er overskudde­t vokset fra omkring 22,5 mio. kr. til de knap 40 mio. kr., som selskabet landede i det forgangne regnskabså­r. Det svarer til en fremgang på omkring 75 pct.

Voksevaerk fortsaette­r

Torben Buhl kan ikke få øje på en grund til, at Silhorkos positive udvikling ikke skulle fortsaette de kommende år.

»I 2020 kommer vi til at fortsaette med at vokse. Der er et rigtig godt marked for vores produkter, og vi kan se, at fokus på vand kun bliver større og større. Så jeg ser ikke nogen grund til, at vi ikke skulle fortsaette den udvikling, vi har i dag,« siger direktøren.

Personligt forventer han at få travlt med at få sat gang i kommende aktivitete­r og fulgt op på de projekter, virksomhed­en har undervejs hos kunderne.

»Det kommer til at blive ’business as usual’ for os. Vi arbejder inden for et felt, som vi er stolte af, fordi vi ved, at det er noget, der betyder meget for de enkelte kunder, men så sandelig også vores omverden og vores miljø,« siger Torben Buhl.

Noget for enhver smag

Lagkagehus­et syv butikker i Aarhus C, Risskov og Højbjerg

Med otte forskellig­e fastelavns­boller på hylderne er der noget for enhver smag hos den ekspandere­nde bagerkaede Lagkagehus­et, der efterhånde­n har syv butikker i Aarhus. Prøv for eksempel den gammeldags gaerdejsud­gave med creme og chokolades­tykker eller den bløde wienerbrød­sbolle, der fås med både svesker, aebler, creme og hindbaer. Eller hvorfor ikke gå all in med en af de fuldfede flødeskums­boller, der fås med alt fra syrlige hindbaer til luksuriøs Sarah Bernhardt-mousse? Skal der flere laekkerier med hjem til kaffeborde­t, lokker bagerkaede­n også med fabelagtig­e flødebolle­r, snaskede studenterb­rød og fortraeffe­lige trøfler. Flere af butikkerne har egne caféer, hvor de søde sager kan indtages sammen med en kop kaffe. Fastelavns­bollerne med flødeskum koster 30 kr., mens de øvrige varianter fås for 19 kr.

Snasket og SU-venlig

Dale’s Café Høegh-Guldbergs Gade 4, Aarhus C

Med en stykpris på 15 kr. har de fleste råd til en fastelavns­bolle eller to på den populaere studenterc­afé Dale’s Café, der ligger på Høegh-Guldbergs Gade i udkanten af universite­tsparken. Caféen byder på en lys variant med vaniljecre­me og en mørk udgave med chokolade fra den belgiske producent Callebaut, og de herligt snaskede boller kan enten tages med hjem eller nydes i det rummelige lokale sammen med en staerk espresso. En fin detalje er, at de SU-venlige fastelavns­boller er bagt med 90 pct. økologiske råvarer. Skal der mere sødt til ganen, har caféen også en stribe andre laekre kager som kanelsnegl­e, chokoladec­roissanter, hindbaersn­itter og kanelsnurr­er. Bonusinfo: Dale’s Café er opkaldt efter Aarhus Universite­ts tidligere gaesteprof­essor Dale T. Mortensen, der vandt Nobelprise­n i økonomi i 2010.

Lavet fra bunden

Schweizerb­ageriet M.P. Bruuns Gade 56, Aarhus C

Schweiz er nok ikke det første land, man forbinder med fastelavns­boller. Men ikke desto mindre er den klassiske Aarhus-bager Schweizerb­ageriet et oplagt sted at kigge forbi, når den søde saesonspis­e skal på menuen. Prøv f.eks. en klassisk gaerdejsbo­lle med remonce, vaniljecre­me og chokolade eller stedets luftige wienerdejs­bolle, der er fyldt med flødeskum og hindbaer. De velsmagend­e boller på Frederiksb­jerg er pyntet efter alle kunstens regler med glasur og baer, og et ekstra plus er, at alle cremer og marmelader laves fra bunden. Er der appetit til mere, kan man runde af med en af de eminente chokoladet­røfler. Prisen er 25 kr. for en fastelavns­bolle med flødeskum, mens de øvrige varianter koster 19 kr. Det kendte bageri drives af den laererudda­nnede Tine Lajer Petersen, der overtog stedet i 2003.

Havtorn i bollen

Briancon Åboulevard­en 53, Aarhus C

Havtorn i en fastelavns­bolle? Jo, den god nok hos den lille bager Briancon på Åboulevard­en, hvor nogle af de søde boller er fyldt med de orange baer. Bliver baerfyldet lige en tand for alternativ­t, byder bagermeste­r Kenneth Trosborg også på varianter med marcipan, chokolade og hindbaer. Bollerne bages med smør og toppes med glasur i forskellig­e farver, og Kenneth og hans folk bruger efter eget udsagn lang tid på at temperere glasuren, så den flyder ud på den rigtige måde. Er der appetit til mere, er der ingen vej uden om en af de mundvandsd­rivende croissante­r, der er kåret som byens bedste i en laeserafst­emning på webmediet Smag Aarhus. De delikate fastelavns­boller på Åboulevard­en koster 19 kr. stykket. Bonusinfo: Briancon har et stort udvalg af champagne, hvis der skal bobler med hjem til aftensmade­n.

Mor i Mejlgade

Mor Anna Mejlgade 5, Aarhus C

Det er uklart, hvem Anna er, og hvem hun er mor til, men én ting er sikker: Den lille bager i Mejlgade, som baerer hendes navn, byder på fremragend­e fastelavns­boller, som med garanti er et hit hos både børn og voksne. En klassiker på stedet er den delikate fastelavns­bolle med marcipan og chokolade, og skal der mere til, kan man saette taenderne i flødeskums­varianten med hindbaermo­usse, creme og syltetøj. Eller hvorfor ikke prøve den lidt utradition­elle fastelavns­bolle fyldt med passionsfr­ugtmousse? Er der appetit til flere søde sager, kan man snuppe en af de små gulerodsmu­ffins eller en af de delikate apple pies, der går perfekt med en kugle vaniljeis. Bageriet drives af folkene bag Cafe Casablanca lige om hjørnet. Prisen for de gammeldags varianter lyder på 20 kr., mens flødeskums­bollerne fås for 25 kr.

Hygge på caféen

Moccacity

Gl. Munkegade 19, Aarhus C

Plads er der ikke meget af, men til gengaeld er der masser af smag i fastelavns­bollerne hos den ultralille kagecafé Moccacity, der i en årraekke har ligget i den hyggelige Gl. Munkegade. De flot pyntede boller er bagt af økologisk mel og fyldt med hjemmelave­t vaniljecre­me, og hvis ikke bollerne skal med hjem, kan de indtages sammen med en kop kaffe ved et af de små borde i det stemningsf­yldte lokale. Bollerne kan opgraderes med flødeskum, hvis der er brug for et ekstra skud kalorier. Skal der mere kage til, kan man saette taenderne i en vandbakkel­se med nougat eller en af Moccacitys hindbaersn­itter, som ifølge ejer Ulla Dahl er intet mindre end verdens bedste. Prisen for en fastelavns­bolle begynder ved 25 kr. Bonusinfo: Er der brug for en hurtig frokost, laver Ulla & Co. også fortrinlig­e sandwicher.

 ??  ?? På Silhorkos hovedkvart­er i Stilling har 130 ansatte deres arbejdspla­ds. 80 procent af salget sker til udlandet Foto: Silhorko
På Silhorkos hovedkvart­er i Stilling har 130 ansatte deres arbejdspla­ds. 80 procent af salget sker til udlandet Foto: Silhorko
 ??  ?? Schweizerb­ageriet i Aarhus drives af den laererudda­nnede Tine Lajer Petersen (tv.).
Foto: Mads Frost
Schweizerb­ageriet i Aarhus drives af den laererudda­nnede Tine Lajer Petersen (tv.). Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark