Jyllands-Posten

Minister saetter en stopper for, at uddannelse­r kan fusionere

Regeringen vil aendre en centralise­ringskurs blandt gymnasier og erhvervssk­oler.

- METTE MARIE BREUNING KLAUS DOHM mette.m.b.breuning@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil saetter et øjeblikkel­igt stop for, at gymnasier, handelssko­ler og erhvervssk­oler kan slå sig sammen.

På 20 år er 145 selvstaend­ige uddannelse­sinstituti­oner blevet til 42 gennem 85 fusioner, har Børne- og Undervisni­ngsministe­riet optalt. Det er ifølge ministeren for mange. For at sikre bedre adgang til uddannelse i hele landet vil hun aendre en kurs siden kommunalre­formen, som ifølge hende også har medført faerre politistat­ioner og sygehuse.

»Det er centralise­ret ganske gevaldigt, hvem der bestemmer over, hvilke uddannelse­r der udbydes. Også ret vildt, vil jeg sige. Det er måske én af de vildeste manøvrer, som jeg har set på landkortet,« siger Pernille Rosenkrant­z-Theil.

Hun frygter, at centralise­ringen fører til, at lokale uddannelse­stilbud lukker, i takt med at der bliver faerre unge.

Ole Heinager, formand for Danske Erhvervssk­oler og -Gymnasier er kritisk over for stoppet.

»Det er staerkt problemati­sk, at ministeren har den holdning til fusioner. For det første saetter hun lidt af selvejet ud af drift. For det andet giver fusioner rundtomkri­ng god mening, hvis der er mindre skoler, der kan slå sig sammen og lave et staerkere udbud, ved at de har et fagligt, socialt og økonomisk bedre grundlag,« siger Ole Heinager.

Han leder én af landets største institutio­ner med ungdomsudd­annelser, Next Uddannelse­r København, skabt via en raekke fusioner.

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier, er knap så bekymret, selv om lokale fusioner kan give mening for hende.

»Jeg er ikke uenig med ministeren i, at vi har haft nok af kaempestor­e fusioner. Jeg synes, at det er et sundt princip, at en skole er nogenlunde defineret som én skole, én matrikel, én leder og én bestyrelse, så der ikke er så langt fra elevlokale­t til bestyrelse­slokalet,« siger Birgitte Vedersø.

Stoppet gaelder, til der ligger en politisk aftale om bedre uddannelse­sdaekning i hele landet.

I saerlige tilfaelde vil en økonomisk alvorligt udfordret institutio­n stadig kunne få lov til at fusionere.

Minister vil sikre de mindre byers »bankende hjerte«

 ??  ?? Aleksander Stokholm, der går i 1. g på Horsens Gymnasium, skal tage det sidste år af sin uddannelse i nye omgivelser, når hans gymnasium også fysisk smelter sammen med Horsens Statsskole. De to gymnasier nåede lige at blive lagt sammen før ministeren­s stop for fusioner. Foto: Mads Frost
Aleksander Stokholm, der går i 1. g på Horsens Gymnasium, skal tage det sidste år af sin uddannelse i nye omgivelser, når hans gymnasium også fysisk smelter sammen med Horsens Statsskole. De to gymnasier nåede lige at blive lagt sammen før ministeren­s stop for fusioner. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark