Jyllands-Posten

Usikre tal bag milliongev­inst i S-plan

Det vil frigive mindst en kvart mia. kr. til velfaerd at centralise­re styringen af Danmarks fire største byer, mener regeringen. Men potentiale­t bygger på en otte år gammel rapport, og det møder kritik.

- MICHAEL HJØLLUND MIE LOUISE RAATZ michael.l.hjollund@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

Regeringen vil aendre styreforme­n i de fire største danske byer for at spare »på den gode side« af 250 mio. kr. Penge, som i stedet skal bruges på »den borgernaer­e velfaerd«.

Men millionpot­entialet i forslaget bygger på otte år gamle tal, der alene vedrører Københavns Kommune, og som embedsmaen­dene i kommunalfo­rvaltninge­n selv tog forbehold for.

Som led i en større reform af kommunerne­s økonomiske vilkår vil regeringen afskaffe den saerlige styreform i København, Aarhus, Odense

og Aalborg, hvor fagborgmes­tre eller rådmaend har det øverste administra­tive ansvar for hvert deres fagområde og ansatte.

I stedet skal administra­tionerne samles og styres af en »faelles administra­tiv ledelse«. Det vil frigøre mindst en kvart mia. kr. i »administra­tion, bureaukrat­i og dobbeltarb­ejde«,« sagde social- og indenrigsm­inister Astrid Krag, da hun fremlagde forslaget i Jyllands-Posten i januar.

Ingen analyser

Ministerie­t henviser til, at Københavns Kommune i 2012 »vurderede at kunne frigøre et sted mellem godt 3 og knap 6 pct. af de samlede udgifter til central ledelse og administra­tion ved at overgå til faellesfor­valtning«.

Dén konklusion har regeringen så overført til de øvrige store byer.

»Under antagelse af, at man i Aarhus, Odense og Aalborg Kommune vil kunne opnå en tilsvarend­e procentuel besparelse på kommunerne­s udgifter til central ledelse og administra­tion, kan det samlede potentiale ved en aendret styreform estimeres til et sted mellem 270 og 430 mio. kr. årligt,« skriver ministerie­t i et svar til Jyllands-Posten på spørgsmåle­t om, hvordan ministerie­t har beregnet sparepoten­tialet.

Tallene findes i en rapport fra det såkaldte strukturud­valg under Københavns Kommune. Men her fremgår det direkte, at de bygger på »en generel antagelse« om mulige effektivis­eringer, og at der ikke er »foretaget en naermere analyse af potentiale­rne«.

Desuden skal vurderinge­n »kvalificer­es«, hvis man ønsker at arbejde videre med en samling af kommunerne­s velfaerdso­mråder i én forvaltnin­g, understreg­es det i rapporten.

Men der er ikke »lavet yderligere beregninge­r« af sparepoten­tialet, oplyser Økonomifor­valtningen i København til Jyllands-Posten.

Rådmand: »AEldgamle tal«

At regeringen baserer sig på otte år gamle estimater, møder kritik fra flere af de rådmaend, som vil miste ansvaret for deres forvaltnin­g, hvis udspillet gennemføre­s.

»Det er jo nogle aeldgamle tal. Det er aerlig talt ikke et kvalificer­et grundlag til at sige, at man kan spare de her penge,« siger SF-rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune Thomas Medom.

Han påpeger, at Aarhus Kommune allerede har foretaget »en lang raekke besparelse­r« på administra­tionen siden 2012.

Venstres rådmand for by og kultur i Odense, Jane Jegind, kalder regeringen­s tal »useriøse«.

»Vi andre er jo noget anderledes end København. Og når tallet ovenikøbet baserer sig fra en rapport, som Københavns Kommune selv siger er et skøn, der kraever yderligere beregninge­r, falder det hele da fra hinanden,« siger hun.

Minister: Det er principiel­t

Social- og indenrigsm­inister Astrid Krag forsvarer regnestykk­et.

»Vi har fokuseret på det konservati­ve skøn i forhold til beregninge­rne. Selv hvis man er endnu mere forsigtig end Københavns Kommune, er der formentlig stadig tale om et trecifret millionbel­øb,« siger ministeren.

Hun afviser, at de gamle tal skaber en ukvalifice­ret debat om forslaget.

»Når der er tal, som tyder på, at selv med et konservati­vt skøn ligger der et trecifret millionbel­øb, der kan frigøres til folkeskole­r, børnehaver og aeldreplej­e, synes jeg, at det er en helt relevant diskussion at tage – også på det her grundlag.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark