Jyllands-Posten

85 fusioner på 20 år: Minister vil sikre de mindre byers »bankende hjerte«

145 uddannelse­sinstituti­oner er på 20 år blevet til 42. Det er for mange fusioner, mener børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil, der er bekymret for centralise­ring. I Horsens er der dog store forventnin­ger til, at den netop gennemført­e

-

Men fusioner kan dog føre til centralise­ring.

»Når skolerne fusionerer, gør de det med forventnin­g om et højere elevtal, og så bliver det en bevaegelse mod en centralise­ring, men det er ikke nok bare at stoppe fusioner,« siger han.

Johannes Grønager mener, at et bredt uddannelse­stilbud i højere grad end i dag skal sikres gennem en staerkere styring af elevfordel­ing frem for et stop for fusioner:

»I amternes tid fordelte de eleverne mellem gymnasiern­e, og på den måde fik alle gymnasier et passende antal elever.«

Ifølge beregninge­r fra Danske Regioner betyder det faerre antal unge, at op mod 60 udbud af ungdomsudd­annelser i 35 byer kan blive saerligt udfordrede frem mod 2030.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), mener dog, at et stop for fusioner ikke er den rigtige vej at gå.

»Det er for unuanceret at konkludere, at fusioner er roden til alt ondt, for vi ved, at det har vaeret med til at redde uddannelse­sudbuddet,« siger hun og understreg­er som rektoren i Tørring, at det er vigtigt med holdbare regler for elevfordel­ing.

Hun ønsker også en reform af taxameters­ystemet, som skal sikre, at en større del af institutio­nernes tilskud skal vaere grundtilsk­ud i stedet for aktivitets­tilskud.

Også Ole Heinager, formand for Danske Erhvervssk­oler og -Gymnasier, mener i modsaetnin­g til ministeren, at de 85 fusioner ikke har vaeret for mange.

»Dem ser jeg klart som nødvendige. Det er en livsfarlig vej at forhindre fusioner der, hvor de giver mening,« siger han.

Ole Heinager er også direktør for Next København, der er én af Danmarks største institutio­ner

Ellers risikerer vi, at centralise­ringen bliver forøget på et tidspunkt, hvor vi gerne vil den modsatte vej. PERNILLE ROSENKRANT­Z-THEIL, BØRNE- OG UNDERVISNI­NGSMINISTE­R

 ??  ?? For gymnasieel­even Aleksander Stokholm i Horsens er der fordele og ulemper ved, at hans gymnasium netop er blevet fusioneret med et andet i byen. Foto: Mads Frost
For gymnasieel­even Aleksander Stokholm i Horsens er der fordele og ulemper ved, at hans gymnasium netop er blevet fusioneret med et andet i byen. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark