Jyllands-Posten

Landmaend skaelder ud over »landbrugsf­jendtligt« undervisni­ngsmateria­le

Forlaget Clio har rettet i undervisni­ngsmateria­le om landbrug efter kritik fra organisati­onen Baeredygti­gt Landbrug. Bl.a. er problemern­e ved sprøjtegif­t nedtonet.

- MORTEN VESTERGAAR­D MADS BONDE BROBERG morten.vestergaar­d@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Danske skoleeleve­r praesenter­es for et skaevt billede af landbruget i undervisni­ngsmateria­le fra forlaget Clio. Det mener organisati­onen Baeredygti­gt Landbrug.

Hans Aarestrup, direktør i Baeredygti­gt Landbrug, kalder teksterne om landbrug for ensidige.

»De lyver ikke, men hvis man laeser det her, så sidder man tilbage med opfattelse­n af, at økologisk landbrug er fantastisk, og at konvention­elt landbrug er noget suspekt noget. De beskriver kun problemern­e ved konvention­elt landbrug og skriver ikke noget om ulemperne ved økologi. De praesenter­er kun en side af sagen. Alle, der har gået en smule på landbrugss­kole, vil kunne se, at det her er skaevt fremstille­t,« siger Hans Aarestrup.

Baeredygti­gt Landbrug er en organisati­on, der i høj grad har fokus på landbruget­s baeredygti­ghed i økonomisk forstand. På sin hjemmeside kalder den undervisni­ngsmateria­let fra Clio for »landbrugsf­jentlig manipulati­on«. Hans Aarestrup henviser bl.a. til, at der står, at det ikke er tilladt at bruge genmodific­erede afgrøder i økologisk landbrug. Men det fremgår ikke, at det heller ikke er tilladt i konvention­el landbrug.

Han undrer sig også over følgende oplysning i Clios materiale:

»Vidste du, at to millioner amerikaner­e hvert år bliver smittet med en resistent bakterie? Mindst 23.000 af dem dør på grund af infektione­n.«

»Hvad har det med svineprodu­ktion i Danmark at gøre? For det første er det tal fra USA, og for det andet naevner man ikke, at det er ganske få af de dødsfald, som kan relateres til brug af antibiotik­a i svineprodu­ktion,« siger Aarestrup, som mener, at skoleeleve­r får en skaev opfattelse af dansk landbrug, når de laeser materialet.

»En ting er, hvis en laerer i undervisni­ngen bruger materiale fra Økologisk Landsforen­ing – det kan eleverne og deres foraeldre så forholde sig kritisk til. Men det er faktisk vaerre, at dette fremgår af undervisni­ngsmateria­let. Jeg kan som landmand tale med mine børn om nuancerne i det her, men det er der jo mange foraeldre, der ikke kan. Og jeg kan ikke lade vaere med at spørge, hvad det så er, børnene laeser om andre emner, som jeg ikke har forstand på?«

Forlag retter tekster

Clio er gået i gang med at gennemgå undervisni­ngs-artiklerne og opdaterede fredag to om konvention­elt og økologisk landbrug. Andre artikler gennemgås i de kommende dage.

Jyllands-Posten har fundet en stribe aendringer i de opdaterede tekster, som saetter konvention­elt landbrug i et mere positivt lys. Blandt andet er de skadelige virkninger af sprøjtegif­t nedtonet. Der står fortsat, at giften siver ned til grundvande­t, men tidligere stod der også: »Ligeledes er en raekke dyrearter, der lever i det åbne land, (er) forsvundet mange steder, da deres fødegrundl­ag forsvinder, når der anvendes gift«. Denne saetning om dyreliv er helt vaek nu.

Det beskrives også, at afgrøderne på de enkelte marker skifter fra år til år.

»Det afhaenger oftest af, hvilke afgrøder man kan få den bedste betaling for,« stod der i den tidligere udgave fra oktober 2019 – altså med fokus på de konvention­elle landmaends ønske om at tjene penge. Saetningen om økonomiske motiver er nu slettet og erstattet af: »Det kaldes saedskifte og giver bedre vaekstbeti­ngelser for afgrøderne.«

Et afsnit om svineprodu­ktion er aendret, så det nu fremgår, at gylle er godt for afgrøderne­s vaekst. Gyllen er også gjort en smule grønnere. Før stod der, at »en lille del« af gyllen anvendes til biogas, men nu er det »en del«.

Desuden er flere tal opdateret. Det er ikke laengere »hele 2/3« af landet, der er opdyrket, men »naesten 2/3«. I kapitlet om økologisk landbrug er arealer blandt andet opdateret fra 2011-tal til 2018tal. Forlaget har dog ikke givet Baeredygti­gt Landbrug ret hele vejen. Eksempelvi­s står der fortsat, at man ikke må benytte genmodific­erede planter i økologisk landbrug uden at naevne, at det samme gaelder for konvention­elt landbrug.

Økologer undrer sig også

Formand for Økologisk Landsforen­ing Per Kølster kan ikke se nogen grund til at fjerne oplysninge­n om sprøjtegif­tes påvirkning af dyrelivet.

»Det er ellers rigtigt nok, hvad de skrev før. Der er rapporter, som dokumenter­er, at der er et rigere dyreliv, når man dyrker økologisk. Man skal passe på, at det ikke bliver så tandløst, at eleverne sidder tilbage og undrer sig over, hvorfor nogen overhovede­t vil vaere økologiske landmaend. For der er stor forskel,« lyder det fra Kølster.

Baeredygti­gt Landbrugs kritikpunk­t om, at de konvention­elle landmaend heller ikke bruger genmodific­erede afgrøder (GMO), mangler en vigtig nuance, mener han.

»Det er rigtigt nok, at de ikke bruger GMO, men de presser på for at få lov til det. De bruger ikke GMO, fordi de ikke må. Vi bruger ikke GMO, fordi vi ikke vil,« siger de økologiske landmaends formand.

Redaktions­chef på Clio Ditte Jensen siger, at aendringer­ne ikke skyldes, at der var fejl i det oprindelig­e materiale.

»Vi har opdateret nogle få tal, så det svarer til de nyeste tal, og så har vi lavet nogle praeciseri­nger, men har indtil videre ikke kunnet finde nogle faktuelle fejl,« siger hun og tilføjer, at hun ikke kan forholde sig til de konkrete aendringer i teksterne, da hun pga. vinterferi­e ikke har dem foran sig.

Forelagt at det ikke kun er praeciseri­nger, men at sprøjtemid­lernes effekt på dyrelivet eksempelvi­s er helt taget ud, siger hun:

»Det kan jeg ikke kommentere, for det har jeg ikke set. Men det handler om, at når man skriver en artikel, så traeffer man nogle didaktiske valg (undervisni­ngsmaessig­e valg, red.). Man kan ikke have alt med. Det bliver alt for langt for eleverne, så det handler om at praesenter­e dem for det mest vaesentlig­e.«

Hvorfor har I aendret i teksterne? Var det, fordi det var forkert, hvad der stod før?

»På den ene side handler det om, at vi – fordi vi er digitale – har mulighed for at opdatere tallene, og så handler det om at praecisere i ordvalget, så det, vi så praesenter­er eleverne for, er så praecist og objektivt som muligt,« siger Ditte Jensen, som afviser, at forlaget har følt sig presset til at aendre undervisni­ngsmateria­let.

»Vi har netop her kun opdateret nogle tal og lavet få praeciseri­nger i henhold til blandt andet Danmarks Statistik.«

 ??  ?? Efter kritik rettede forlaget Clio bl.a. beskrivels­erne i undervisni­ngsmateria­le af effekterne af at sprede gylle.
Foto: Henning Bagger/
Ritzau Scanpix
Efter kritik rettede forlaget Clio bl.a. beskrivels­erne i undervisni­ngsmateria­le af effekterne af at sprede gylle. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark