Jyllands-Posten

Faelles gåture skaber sammenhold og bedre kommunikat­ion

Hver torsdag mødes lokale i Viborg til en gåtur og en snak. Et privat initiativ, som ifølge gruppens medlemmer styrker integratio­nen og sammenhold­et i byen.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

»Hvad så, Abdu? Er du klar til at få luft i kinderne?«

Med forventnin­gsfulde øjne og et stort stykke pizza på tallerkene­n puffer Leif Holm kaerligt til den 30-årige Abdu Mahmud, som kom til Danmark for snart fem år siden.

Det er torsdag aften, og sammen med 15-20 andre viborgense­re er de to maend taget til faellesspi­sning på det lokale pizzeria. Udenfor siler regnen ned, men det stopper ikke den lokale gruppe i Viborg i at komme ud på den ugentlige gåtur, som denne torsdag begynder med en omgang pizza inden afgang.

»Vi skal have luft i k-i-n-de-r-n-e,« gentager Leif Holm og river ud i sine kinder for at signalere, hvad han mener.

Udtrykket har de to tydeligvis brugt før, for da Abdu Mahmud fanger essensen af den aeldre herres spørgsmål, bryder de begge ud i et stort grin.

»Ja, ja, selvfølgel­ig,« griner Abdu Mahmoud.

Hver torsdag mødes de sammen med de øvrige medlemmer af gruppen for at gå en tur på omkring 5 km. Selv om sprogbarri­eren indimellem kan gøre det vanskeligt at kommuniker­e, forhindrer det ikke medlemmern­e i at dele hverdagshi­storier og livsfortae­llinger med hinanden.

»Jeg nyder at komme ud og vaere social sammen med de andre. Vi snakker om forskellig­e kulturer og deler det, vi oplever. Det kan godt blive lidt ensomt i motionscen­teret, men det er vigtigt for mig med motion, derfor er det en oplagt mulighed,« siger Leif Holm, der for over to år siden fik en ny lunge og derfor nyder ekstra godt af den ugentlige gåtur.

Idémanden bag gruppen er den 37-årige Preben Elvers Pedersen, som til daglig arbejder som politibetj­ent. I første omgang forsøgte han at samle byens småbørnsfo­raeldre til motion og hygge efter børnenes sengetid, men med tiden har konceptet aendret sig til også at rumme pensionist­er, unge og nydanskere fra byens sprogcente­r.

»Min datter faldt i leg med en iransk pige fra sin klasse. Vi blev inviteret derhjem ad

Mødet med en udfordring kan saette gang i tankerne og resultere i en idé, måske endda en løsning. Jyllands-Posten saetter hver mandag fokus på historier, som kan inspirere os og gøre en forskel. Kender du til et menneske, der er kommet på en sådan idé, så skriv til

flere omgange, men det var udfordrend­e at kommuniker­e med foraeldren­e. Børnene måtte flere gange oversaette for os, og det gjorde det svaert at komme helt ind på livet af dem. Derfor fik jeg idéen til, at nydanskern­e også kunne komme med på gåturene og samtidig øve sig i dansk,« siger Preben Elvers Pedersen.

300 medlemmer

I dag har gruppen knap 300 medlemmer i Facebook-gruppen ”Aftenholde­t – dit naeste skridt”, hvorfra Preben Elvers Pedersen arrangerer de ugentlige gåture. I øjeblikket er omkring 30 pct. af de fremmødte nydanskere, og det har skabt endnu større opbakning til gruppen, fortaeller Preben Elvers Pedersen.

Abdu Mahmud er da også glad for, at han er blevet en del af gruppen.

»Det er dejligt at komme ud, og samtidig øver jeg mig i sproget. Det går godt, og jeg bliver bedre,« siger han, der har vaeret med på gåturene siden september.

Mens mørket falder på, tager den silende regn til. Den saedvanlig­e rute om Søndersø i Viborg er i dagens anledning skiftet ud med en rute rundt i byen taettere på pizzeriaet. Som oftest holder Preben Elvers Pedersen sig bagerst i gruppen for at sikre, at alle kommer med. Herfra kan han høre, hvordan snakken breder sig, og de lokale finder sammen på kryds og tvaers.

»Det er fantastisk at gå og lytte til den summen, der er i gruppen. Jeg havde slet ikke forventet, at vi ville vaere så mange. Vi får sat ansigt på hinanden i byen, og på den måde håber jeg, at vi er mere trygge og kan snakke mere sammen,« siger Preben Elvers Pedersen, der fortsat håber, at endnu flere vil tage med på gåturene fremover.

 ??  ?? Preben Elvers Pedersen fra Viborg inviterer nydanskere med på gåtur for bl.a. at give dem muligheden for at traene deres sprogkunds­kaber. Foto: Tobias Nicolai
Preben Elvers Pedersen fra Viborg inviterer nydanskere med på gåtur for bl.a. at give dem muligheden for at traene deres sprogkunds­kaber. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark