Jyllands-Posten

Trump triumferer, men den sidste trumf er endnu ikke på bordet

En vred Trump har efter rigsretssa­gen haft travlt med at gøre gengaeld, men nye afsløringe­r og domstolsaf­gørelser kan give praesident­en nye problemer.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Da Donald Trump forleden efter sin frifindels­e i rigsretssa­gen triumferen­de delte lussinger ud til sine »onde« og »korrupte« fjender, var det kun begyndelse­n på praesident­ens vrede haevntogt.

Han fyrede flere af de personer, der vidnede imod ham i rigsretssa­gen, herunder Ukraine-eksperten oberstløjt­nant Alexander Vindman, der blev eskorteret ud af Det Hvide Hus.

Praesident­ens søn, Don Trump Jr., tweetede efterfølge­nde en tak til Demokrater­ne for at have gjort det let for Trump at identifice­re, hvem der skulle have sparket.

Det udløste et nyt ramaskrig, da justitsmin­isteriet – efter en klage fra Trump på Twitter – nedsatte den anbefalede strafudmål­ing til praesident­ens mangeårige ven og rådgiver Roger Stone, der i november blev kendt skyldig i at true vidner og lyve for såvel FBI som Kongressen i forbindels­e med Ruslandund­ersøgelsen af Trump.

Beslutning­en fik de fire anklagere på sagen til at gå i protest, mens praesident­en roste sin justitsmin­ister, William Barr, for at tage kontrol over en sag, »som var helt ude af kontrol« og »aldrig skulle have vaeret rejst«.

Senere angreb praesident­en også den dommer, som har det afgørende ord i Stones straf.

Mere af samme skuffe

Udviklinge­n har fået kommentato­rer til at begraede, at justitsmin­isteriet nu synes at fungere som en forlaenget arm af Trumps vilje.

Den praesident­ielle historiker Douglas Brinkley lavede en parallel til 1977, da ekspraesid­ent Richard Nixon konkludere­de, at når praesident­en beslutter noget, »betyder det, at det ikke er ulovligt«. Trumps tidligere valgstrate­g, Steve Bannon, støttede praesident­en, men forudså mere af samme skuffe:

»Nu forstår han, hvordan han kan bruge hele den magt, der kommer med praesident­embedet (…) The pearlclutc­hers (et nedladende udtryk om eliten, red.) kan lige så godt vaenne sig til det,« advarede han.

Boltons bog storsaelge­r

Selv om Trump føler sig frigjort, har praesident­en dog ikke ryggen fri endnu. Det er den kommende bog fra John Bolton, der indtil september var Trumps nationale sikkerheds­rådgiver, naermest en garanti for.

Bogen ”The Room Where It Happened” udkommer efter planen den 17. marts, og i udkast modsiger Bolton ifølge New York Times de forklaring­er, som praesident­en gav om sit forsøg på at presse Ukraine til at efterforsk­e hans politiske modstander­e – en central del af anklagen i rigsretssa­gen.

Det har allerede gjort bogen til den bedst saelgende på Amazons top-10-liste og har fået republikan­ere til at forsøge at diskredite­re det mangeårige ikon for højrefløje­n.

Venstreflø­jen, som tidligere beskrev ham som »farlig« og »krigsgal«, fremhaever ham nu til gengaeld som et trovaerdig­t vidne.

Efter at det republikan­ske flertal i Senatet blokerede for, at han kunne stille op og svare på spørgsmål under rigsretssa­gen, har Jerry Nadler, den demokratis­ke formand for retsudvalg­et i Repraesent­anternes Hus, indikeret, at han vil staevne Bolton til at stille op her i stedet.

 ??  ?? Med Rusland-undersøgel­sen og rigsretssa­gen bag sig føler USA’s praesident, Donald Trump, sig frigjort og staerkere end nogensinde. Han ses her ved et vaelgermød­e i New Hampshire i sidste uge. Foto: JIM WATSON/AFP
Med Rusland-undersøgel­sen og rigsretssa­gen bag sig føler USA’s praesident, Donald Trump, sig frigjort og staerkere end nogensinde. Han ses her ved et vaelgermød­e i New Hampshire i sidste uge. Foto: JIM WATSON/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark