Jyllands-Posten

Dødssyg efter Tjernobyl tog pistol op af lommen under retssag i Moskva

En retssag mod en faengselsl­eder med en fortid som oprydder i Tjernobyl fik en dramatisk afslutning i Moskva. Rusland er klar med en film om atomulykke­n i Tjernobyl for 34 år siden.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Ingen ved, hvad der gik igennem Viktor Sviridovs hoved, da han onsdag i en domstol i Moskva modtog sin dom på tre års faengsel.

Men tankerne var så mørke, at han allerede inden dommen havde truffet forberedel­ser til eventuelt at gøre en ende på sit liv.

Før sin karriere i det russiske faengselsv­aesen arbejdede Viktor Sviridov sammen med titusinder af andre som oprydder i Tjernobyl efter atomkatast­rofen i 1986.

Ulykken, der er på vej til at blive genfortalt i en ny og ambitiøs russisk filmatiser­ing, har fået skylden for, at den 71-årige led af uhelbredel­ig cancer. Han befandt sig i stadie fire og havde naeppe laenge igen.

Sviridovs forsvarer argumenter­ede, at sygdommen burde vaere en formildend­e omstaendig­hed. Hans klient fortjente højst en betinget dom.

»Dommeren lukkede øjnene for den alvorlige sygdom. Derfor ser jeg selvmordet som et resultat af domstolens beslutning,« sagde forsvarere­n Grigory Ivanisjev til nyhedsbure­auet Interfax.

Ingen ved, om Sviridov taenkte på Tjernobyl, eller om det aergrede ham, at han ikke ville få set den nye film, da han skred til handling.

På vej ind i retssalen var han blevet kropsvisit­eret, men betjenten konfiskere­de kun en lille lommelaerk­e med alkohol. Og åbenbart virkede metaldetek­toren ikke, for i lommen havde Sviridov en skarpladt pistol.

Tusindvis af kraeftramt­e

Efter sit arbejde med at rydde op efter atomkatast­rofen under høj bestråling fortsatte Sviridov til en karriere i det statslige faengselsv­aesen, hvor han på et tidspunkt var chef for transporta­fdelingen.

Det var i den periode, at han – uvist hvordan og hvorfor – afpressede en tidligere vicedirekt­ør for godt 1 mio. kr.

På grund af kraeftsygd­ommen fik Sviridov lov til at bo hjemme under opsyn indtil dommens dag. Han forventede at blive frikendt, fordi selv advokatern­e for hans offer opfordrede dommeren til at se med milde øjne på forbrydels­en.

Men dommeren, der siden forsvarede sig med, at den normale strafferam­me i den slags sager går fra 7 til 15 års faengsel, besluttede at sende den tiltalte tre år i en arbejdslej­r med hårdt arbejde.

Ordene virkede som et hemmeligt kodeord på Sviridov. Midt i retssalen greb han øjeblikke efter dommen om pistolen og gjorde en ende på alle sine traengsler med en kugle i hovedet.

Ifølge Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO blev omkring 240.000 opryddere i Tjernobyl udsat for meget høj bestråling under deres arbejde i den 30 km dybe sikkerheds­zone omkring det uheldsramt­e atomkraftv­aerk i det davaerende Sovjetunio­nen.

Magasinet Internatio­nal Journal of Cancer har vurderet, at eksplosion­en i reaktor 4 i vaerket frem til 2065 vil vaere skyld i 41.000 tilfaelde af cancer i Europa.

Tv-serien om ulykken, som med stor seersucces blev produceret af HBO og Sky sidste år, får nu en russisk efterfølge­r i form af en spillefilm produceret af den kendte russiske filmstjern­e Danila Kozlovskij.

Kritik af HBO-serie

Det russiske produktion­sselskab Central Partnershi­p har udsendt en trailer for filmen, der efter planen kommer i biografern­e i oktober.

Kozlovskij spiller selv hovedrolle­n som brandmande­n Aleksej, der sammen med ingeniøren Valera og en militaer dykker ved navn Boris i faellesska­b forsøger at stoppe en laekage. Ifølge en omtale af filmen traenger de tre maend ned i helvede selv for at afvaerge et endnu frygtelige­re udfald af katastrofe­n.

Produceren, Aleksander Rodnjanski­j, siger ifølge internetme­diet Meduza til avisen Komsomolsk­aja Pravda, at der bliver tale om en helt anden slags film end HBO-serien, der fik en langt køligere modtagelse i Rusland end i resten af verden.

Selv om mange journalist­er og filmkritik­ere roste miniserien som både faengende og smuk, påpegede de også faktuelle og historiske fejl. Og i de statslige medier og Ruslands patriotisk­e aviser blev serien sablet ned.

De amerikansk­e producente­r blev beskyldt for at svine Ruslands og russisk atomindust­ris omdømme til, for at begå en raekke faktuelle fejl bl.a. omkring et helikopter­styrt og for at opfinde scener, som aldrig fandt sted i virkelighe­den.

Journalist­en Juri Tkasjev beskrev serien som en historisk forfalskni­ng og en propaganda­sejr for amerikaner­ne, som han beskyldte for at ville omprogramm­ere den yngre generation­s hjerner ved at beskrive katastrofe­n i så mørke toner som overhovede­t muligt.

»Hvis nogen i serien udstråler superhelte­genskaber, er det Mikhail Gorbatjov, traditione­lt hyldet i Vesten som den store reformator, der gjorde det af med den kommunisti­ske ideologi. Sikke et chok,« skrev han.

Russisk fokus på heltene

Det er naeppe et forkert gaet, at den russiske film vil fokusere på heltene og sikre en form for happy ending for katastrofe­n.

Journalist­en Aleksander Kots, der tidligere har kritiseret russiske filmskaber­e for ikke for laengst at producere et kvalitetsp­rogram om ulykken, leverer i en leder i Komsomolsk­aja Pravda hård kritik af HBO-serien:

»Den handler i virkelighe­den om sjaelløse KGB-agenter, aedle videnskabs­maend og karrierefo­lk fra politburea­uet, der redder deres eget skind på bekostning af det slaveagtig­e russiske folk. Den ignorerer de heroiske russere, der reddede verden fra katastrofe.«

HBO-serien om Tjernobyl ignorerer de heroiske russere, der reddede verden fra katastrofe. ALEKSANDER KOTS, JOURNALIST

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark