Jyllands-Posten

Afrika frygter virus: »Systemerne er slet ikke gearet til det«

Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, har i ugevis haft travlt med at forberede Afrika på coronaviru­ssen. Nu er den nået til kontinente­t.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Chefen for Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, nedtonede ikke bekymringe­rne, da han for nylig kom med begrundels­en for, hvorfor det dødelige coronoavir­usudbrud skal betragtes som en global sundhedskr­ise.

»Hovedårsag­en til denne erklaering er ikke, hvad der sker i Kina, men hvad der sker i andre lande. Vores største bekymring er virussens potentiale til at sprede sig i lande med svage sundhedssy­stemer,« lød det fra Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

WHO-chefen, der selv stammer fra Etiopien, havde formentlig saerlig ét kontinent i tankerne: Afrika.

Fredag rykkede de bange anelser naermere, idet Egypten som det første afrikanske land konstatere­de et tilfaelde af smitten.

Både WHO og eksperter peger over for Jyllands-Posten på, at det naermest er »en overraskel­se« og »et held«, at Covid-19, som smitten officielt hedder, først er nået til Afrika nu.

»Vi skal forberede os på et scenario, hvor vi har et stort antal mennesker, der har brug for intensiv pleje, og hvor vi har brug for at handle hurtigt ved at saette ekstra facilitete­r op i et land, som ikke har det,« siger Michel Yao, programled­er for WHO’s nødhjaelp i den afrikanske region.

Jyllands-Posten fanger ham over en telefon fra Brazaville, hovedstade­n i Republikke­n Congo, hvor han fortaeller om afrikanern­es frygt for virussen.

»Her i byen er det ikke sådan, at folk baerer masker over det hele, men selvfølgel­ig kan du maerke, at de taenker på det. De ved, at det er kommet taettere på, når det første tilfaelde bekraeftes i Afrika,« lyder det.

Christian Wejse, der er lektor ved center for global sundhed ved Aarhus Universite­t, er også bekymret for, at smitten hurtigt kan sprede sig:

»Der er stor kinesisk involverin­g i Afrika, det vil vaere et sandsynlig­t scenarie og svaert at fange det tidligt,« vurderer han.

Ifølge WHO har mindst 27 afrikanske lande reporteret om mistaenkte smittetilf­aelde og til sammen haft flere hundrede mennesker i isolation. Den smittede patient fra

Egypten siges at vaere en udlaending, som ikke viste symptomer på smitten, men blev altså testet positiv. Han er nu placeret i isolation.

»Landene har vist sig villige til at indberette om de mistaenkel­ige tilfaelde og vaere aerlige omkring det, for de er klar over, at hvis de skjuler den mindste tvivl, kan det eksplodere og blive ukontrolle­rbart,« siger Michel Yao.

Et vaskeaegte skraekscen­arie

Der bor i dag over 1,2 mia. mennesker i Afrika, og det skønnes, at ca. 4 af 10 afrikanere syd for Sahara lever i fattigdom. Størstedel­en af dem bor i landområde­r og små landsbyer, hvor der ikke er adgang til basal sundhedshj­aelp og -behandling.

Det er et vaskeaegte skraekscen­arie, hvis smitten når hertil.

»Sundhedssy­stemerne i mange afrikanske lande er slet ikke gearet til at håndtere epidemier som den nye coronaviru­s,« siger Christian Wejse.

»Det er en luftvejsvi­rus, hvilket gør det meget svaert at daemme op for smitten. Der er ikke mange lande, der kan gøre som Kina med at lukke en hel millionby ned, og meget få lande i Afrika har de nødvendige facilitete­r til at isolere patienter,« lyder det.

Michel Yao påpeger, at det i forvejen kniber med at få bugt med andre smitsomme sygdomme på det afrikanske kontinent:

»Sundhedssy­stemerne kaemper i forvejen med malaria, ebola, maeslinger, polio. Det gør det svaert oveni pludselig at skulle håndtere en coronaviru­s.«

WHO har sat navn på 13 afrikanske lande, der er saerligt udsatte. Disse lande, som taeller bl.a. Kenya, Nigeria, Ghana, Sydafrika og Tanzania, har direkte flyforbind­elser til Kina eller er saerligt velbesøgte af kinesere.

Ligesom det har vaeret tilfaeldet i mange europaeisk­e lande, screener man i de store afrikanske lufthavne i dag alle passagerer, som kommer med fly fra Kina. Nogle lande er også gået et skridt videre, bl.a. Mauritius, der har valgt at saette alle tilrejsend­e fra Kinas Hubei-provins, hvor smitten brød ud, i obligatori­sk karantaene.

Foruden det store fokus på at screene tilrejsend­e i lufthavne og havne, er der blevet arbejdet meget med at forberede de lokale sundhedsmy­ndigheder på et eventuelt udbrud.

1 mio. frivillige og lagre af termometre

Blot to laboratori­er på hele det afrikanske kontinent – ét i Senegal og ét i Sydafrika – havde for to uger siden udstyret og facilitete­rne i orden til selv at teste virusprøve­r fra smittemist­aenkte.

WHO har i dag sørget for, at også Ghana, Madagaskar, Nigeria og Sierra Leone har klinikker, der kan analysere prøverne.

I 18 lande kan sundhedspe­rsonale i dag selv teste patienter for Covid-19-smitten. Dette antal ventes at nå op på 36 afrikanske lande ved udgangen af måneden.

Foruden WHO’s koordinere­de hjaelp har

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark