Jyllands-Posten

Salvini vil tage sin retssag med åben pande

Italiens tidligere indenrigsm­inister Matteo Salvini skal i retten for at have naegtet et kystvagtsk­ib med reddede migranter at komme i land. Han satser på at få befolkning­en med sig.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Hovedet højt og med hjertet hos italienern­e. Italiens tidligere indenrigsm­inister Matteo Salvini gik i offensiven på de sociale medier, da det onsdag eftermidda­g stod klart, at han kan retsforføl­ges for i juli at have forhindret ”Gregoretti”, et af den italienske kystvagts skibe, i at saette 131 migranter i land på Sicilien. Salvini anklages for ulovligt at have tilbagehol­dt personer i seks dage.

Medlemmern­e af den regering, som han tidligere var en del af, stemte for at ophaeve hans politiske immunitet, og det betyder, at Salvini kan se frem til at bruge en rum tid i det traditione­lt langsomme italienske retsvaesen og en mulig straf på op til 15 års faengsel og forbud mod at beklaede offentlige embeder.

»Jeg vil med stolthed stå frem for at have forsvaret mit faedreland,« skrev Matteo Salvini på Facebook.

Salvini: Faedreland­ets sag

Salvini slår på, at han kaemper faedreland­ets sag og laegger op til, at retssagen bliver en folkesag og benytter samme metode, som han tidligere har haft succes med: direkte appeller til sine tilhaenger­e på sociale medier.

Salvini har før brugt Mussolini-citatet »mange fjender, megen aere«. Denne gang var det, ifølge dagbladet La Stampa, den amerikansk­e forfatter og Mussolini-tilhaenger Ezra Pounds ord om, at hvis en mand ikke er villig til at løbe en risiko for sine meninger, så er det enten ham selv eller meningerne, der er noget i vejen med.

Før afstemning­en opfordrede Salvini sit eget parti til at udvandre:

»Og lad så en dommer afgøre, om jeg er en farlig kriminel, uanset hvad så står kongen afklaedt, regeringen kan måske holde et par måneder endnu, men i et demokrati er det folket, som dømmer,« lød det fra Matteo Salvini.

Blandt dem, som har argumenter­et mod Salvini, er Italiens tidligere EUkommissa­er Emma Bonino, som sidder i senatet for partiet Mere Europa.

»Det er latterligt at påstå, at et italiensk skib er en trussel mod faedreland­et,« sagde hun.

Lega gik på gaden

Allerede i weekenden rykkede Salvini og medlemmer af hans parti Lega ud på Italiens torve for at hverve nye medlemmer.

Salvinis tilhaenger­e slår på, at det ikke er et juridisk, men rent politisk traek, som gør, at senatet nu har ophaevet hans politiske immunitet:

»Det er venstreflø­jens gamle vane med at ville slaebe en politisk modstander for domstolen og få ham dømt, for på den måde er han udelukket som politisk konkurrent,« lød det fra Daniela Santanché fra partiet Italiens Brødre, som politisk placeres til høre for Lega.

Ny immunitets­sag på vej

Det var anden gang, at det italienske parlament tog stilling til, om Salvinis immunitet kunne ophaeves. Sidst, det skete, sad han stadig i regering med Femstjerne­bevaegelse­n, som støtter ham, fordi han håndhaeved­e den politik, som hele regeringen stod bag: at lukke italienske havne for anløb af skibe med migranter.

Sagen handlede dengang om et andet af den italienske kystvagts skibe, ”Diciotti”, som havde samlet 190 migranter op, og som i sommeren 2018 blev naegtet adgang til italiensk havn.

Men siden er Salvini udmanøvrer­et af regeringen. Femstjerne­bevaegelse­n deler nu magten med centrumven­stre-partiet Partito Democratic­o.

Senere på måneden skal

Salvinis immunitet prøves igen: Det sker, når parlamente­t skal tage stilling til, om han kan retsforføl­ges for at naegte det spanske ngo-skib ”Open Arms” at sejle migranter i havn i august sidste år. Ved den lejlighed konstatere­de Italiens premiermin­ister, Giuseppe Conte, at Salvini synes besat af tanken om, at migranter skal holdes ude af Italien.

Migranttal stiger igen

Nye tal fra EU’s graenseage­ntur Frontex viser, at ruten over Middelhave­t mod Italien igen er populaer.

Samtidig med at senatet debattered­e Salvinis immunitet, ankom et skib med ca. 160 reddede migranter til havnen i Messina på Sicilien.

 ??  ?? Ruten over Middelhave­t mod Italien er igen populaer. Mens det italienske senat debattered­e om tidligere indenrigsm­inister Matteo Salvini, ankom det spanske ngo-skib ”Aita Mari” (billedet) med ca. 160 migranter til havnen i Messina på Sicilien. Foto: Pablo Garcia/AFP)
Ruten over Middelhave­t mod Italien er igen populaer. Mens det italienske senat debattered­e om tidligere indenrigsm­inister Matteo Salvini, ankom det spanske ngo-skib ”Aita Mari” (billedet) med ca. 160 migranter til havnen i Messina på Sicilien. Foto: Pablo Garcia/AFP)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark