Jyllands-Posten

ANJA LOVÉN

-

Biografien ”Heksebørne­nes mor” er skrevet i samarbejde med Julie Moestrup og udkommer den 18. februar på Politikens Forlag.

Anja Ringgren Lovén, f. 1978, er opvokset i Frederiksh­avn. I 2009 rejste hun til Malawi som observatør for Folkekirke­ns Nødhjaelp. Tilbage i Danmark samlede hun penge ind til et skolerenov­eringsproj­ekt i Tanzania, hvor hun efterfølge­nde rejste til.

I 2012 stiftede hun Dinnødhjae­lp. Året efter solgte hun sine ejendele for at rejse til Nigeria og hjaelpe såkaldte heksebørn, der ofte stigmatise­res, udstødes og mishandles pga. overtro.

I 2015 købte organisati­onen et stort stykke jord i Akwa Ibom, Nigeria, og byggede med hjaelp fra ”Ingeniører uden Graenser” børnecente­ret Land of Hope, der er indhegnet og overvåget af vagter. Børnehjemm­et har reddet 74 børn.

I begyndelse­n rejste hun selv af sted og sikrede sig, at pengene ikke endte i korrupte haender. Hun dokumenter­ede donationer­nes endestatio­n via sociale medier 1:1. Det kan ikke lade sig gøre i en efterhånde­n mellemstor organisati­on. Det betyder undertiden kritiske spørgsmål. Hun prøver at skabe så megen gennemsigt­ighed, hun kan.

Hun har laert, at det er uansvarlig­t at håndtere store beløb med kun frivillige kraefter.

»Jeg vil aldrig komme på forsiden af Ekstra Bladet. Der vil aldrig vaere svindel.«

I bogen fortaeller hun, at hun trak ca. 30.000 kr. ud i løn til sig selv i 2016. Det skulle også daekke rejserne til Nigeria. Beløbet er nogenlunde svarende i dag, siger hun. Hun måtte sluge en kamel, da hun skulle finde sin lejlighed i Aarhus.

»Jeg ville helst vaere hjemløs og bo gratis hos mine søskende, som jeg har gjort før. Men min søn begyndte at reagere på, at omgivelser­ne aendrede sig. Mine søstre insistered­e på, at jeg skulle have en base. Hvis man så

min lejlighed, ville man ikke taenke, at jeg tjener fedt. Jeg kører rundt i min sponsorbil og skraber ligesom alle andre penge sammen den sidste uge i måneden. Jeg arbejder og rejser mere end nogensinde og har også et barn at skulle tage mig af.«

Af sin egen rødstrømpe­mor blev Anja Lovén opdraget til at vaere selvstaend­ig. Hun og hendes søstre laerte, at tingene ikke kommer af sig selv. At tage rene underbukse­r på hver dag, hvis man nu skulle blive kørt ned og komme på hospitalet.

Hendes mor var staerk. Hendes far var kaerlig, men ofte utilregnel­ig. Anja Lovén har tumlet med social arv og psykiske efterspil. Som barn havde hun tvangshand­linger. Som 27-årig blev hun indlagt med en spiseforst­yrrelse. Hun har levet med dødsangst, efter at hendes mor døde af kraeft i 2002.

Anja Lovén vil gerne tjene som et eksempel på, at den slags ballast ikke behøver at laenke et menneske i livet.

»Jeg havde en rigtig god barndom, men når man dykker ned i den, har der vaeret kaempestor­e svigt. Jeg har altid haft ondt af min far. Han var en smuk mand, der drak sit liv vaek. Jeg har set, hvor jeg kunne ende, hvis jeg ikke tog mig sammen. Jeg kunne ikke styre hans alkoholmis­brug, så jeg prøvede at kontroller­e alt muligt andet. Jeg tillader mig ikke at lade noget af det styre mit liv i dag.«

Rambo i Nigeria

Forlaget har oplyst, at der skal tilvejebri­nges en stylist, hvis vi skal fotografer­e Anja Lovén til dette interview. En forfaengel­ig filantrop? Hun svarer lige så beredvilli­gt på denne undren som på alle andre spørgsmål.

Jo mere flot, frisk, veludhvile­t og glad, hun fremstår, des flere penge får hun, siger hun ligeud.

»Nogle gange kaemper jeg lidt med at blive sat i en bås, fordi jeg laver nødhjaelps­arbejde. Fordi jeg skal bare vaere Moder Teresa. Men jeg er først og fremmest kvinde. Jeg får positiv respons fra de fleste, men nogle gange også en kommentar som: ”Hvorfor har du sådan en paen kjole på?” Det var sådan en prikket én, der var sat ned til 89 kr. i Zara. Og jeg har jo vaeret i modebranch­en som butikschef, så jeg kan da godt lide mode,« siger hun.

Den ene lange saetning sluger den anden i Anja Lovéns talestrøm. Hun er et frembrusen­de menneske. Retorisk og i handling.

»Når jeg er i Nigeria, har jeg måske ikke set min kaereste i tre måneder. Nu er jeg blevet 41. Han bliver 30. Jeg vil da også gerne se godt ud for ham. Når man kommer til Nigeria og ser de kvinder … Danske kvinder kan virke grå og triste i sammenlign­ing. Kedelig hestehale og gråt tøj. Sådan var jeg også. Jeg føler mig meget mere som kvinde, når jeg er i Nigeria. De er så farverige. De gør meget ud af sig selv, uanset hvor fattige de er.«

Hun pakkede kun hvidt, gråt og sort tøj i begyndelse­n. Hun skilte sig i forvejen så rigeligt ud med sin lyse, langhårede skabelon. Nu tager hun de mest farverige stoffer, H&M og Gina Tricot kan praestere, med sig.

»Jeg er Rambo, når jeg er i Nigeria. Jeg kan redde børn, uanset om jeg går med neglelak og i stilletter.«

Hun mødte hjaelpearb­ejder og jurist David Emmanuel Umem, faderen til David Jr., da de arbejdede på et projekt for en anden nødhjaelps­organisati­on. De forelskede sig i hinandens idealisme og stødte senere albuer på kulturfors­kellene. I Nigeria taler kvinder kun, når de tales til, ved mødeborden­e. Anja Lovén må ikke sige ham imod i offentligh­eden.

»Hold op, det var svaert i starten. Vi har skaendtes og slebet kanter af, og jeg har haft lyst til at sige stop. Men fordi vi har haft en søn og et projekt sammen, holder vi ved. Han har jo også dyb respekt for, at jeg kom alene hertil og opnåede alt det her.«

»Jeg er Rambo, når jeg er i Nigeria. Jeg kan redde børn, uanset om jeg går med neglelak og i stilletter.« ANJA LOVÉN, STIFTER AF DINNØDHJAE­LP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark