Jyllands-Posten

Mens vi venter på klimaks

Vi traenger til mere drama i ”Når støvet har lagt sig”, der stadig overbevise­r med solidt spil og engagerend­e historier.

- NÅR STØVET HAR LAGT SIG, KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

DRAMA

DANMARK, 2020 Skrevet af Ida Marie Rydén og Dorte W. Høeg Konceptuer­ende instruktør: Milad Alami DR Tredje afsnit, 56 minutter

Nu skal der snart ske noget, sidder man og taenker under tredje afsnit af DR’s dramaserie ”Når støvet har lagt sig”, der nu har naermet sig tidspunkte­t tre dage før det rystende terrorangr­eb.

Det forsonende ved følelsen af, at vi traenger til noget spaending, er, at seriens suspenselo­gik har sørget for, at vi allerede ved, at der kommer til at ske noget uhørt dramatisk. Det aergerlige er, at en del af seriens personstre­nge er ved at udvande sig selv og i den grad traenger til ny naering. Det drejer sig ikke mindst om den hjemløse Ginger (stadig glimrende spillet af Katinka Laerke Petersen), der nu vil opsøge sin søster i håb om at blive forsonet med sin fremmedgjo­rte familie.

Den fortaellin­g kan snart ikke mere, og den naermer sig det parodiske i sin insisteren­de tilspidsni­ng af Gingers situation.

Afsnittets katalysato­r er atter placeret hos justitsmin­isteren Elisabeth

(Karen Lise Mynster), der må sande, at de våben, der er blevet fundet uden for Hirtsholml­ejren, er planlagt til terror. Dermed er ikke bare landets sikkerhed i fare, hendes eget lovforslag om mere frihed til og fodlaenkef­orbud hos asylsøgere er også en saga blot. Mynster er gribende som ministeren, der er splittet mellem egen idealisme og ambition og en sikkerheds­politisk situation, der forplumrer alting.

Til gengaeld er det aergerligt at se, at Jamal (Arian Kashef) så hurtigt bukker under for storebrode­rens pres og pludselig ser sig nødsaget til at anskaffe sig en pistol. Uanset med hvilke motivation­sbriller man anskuer den beslutning, forekommer det ude af trit med den komplekse figur, der blev tegnet i første afsnit.

”Når støvet har lagt sig” er stadig virkelig god, og midterafsn­ittene i en saeson på 10 episoder er altid prisgivet deres placeret i en større dramatisk kronologi.

Endnu en person

Derfor vil det aldrig vaere i tredje afsnit, at man finder the smoking gun. Men det er aergerligt, at vi igen skal introducer­es for en ny person i et i forvejen velpolstre­t persongall­eri.

Denne gang er det den svenske sangerinde Lisa (Malin Crépin), der i bogstaveli­g forstand indtager scenen.

Hun er nyforelske­t i fraskilte danske Phillip (Adam Brix), og det har sine naturlige udfordring­er, men hvad hendes perspektiv skal bidrage med, har vi endnu til gode at erfare. Heldigvis er både sporet med Camilla og Morten og deres misbrugssø­n og lille Marie og hendes mor, Louise, stadig basalt engagerend­e, ligesom serien som helhed er det.

 ??  ?? Ginger (Katinka Laerke Petersen) har det hårdt, men hendes historie fører ikke tredje afsnit af “Når støvet har lagt sig” fremad. Foto: DR
Ginger (Katinka Laerke Petersen) har det hårdt, men hendes historie fører ikke tredje afsnit af “Når støvet har lagt sig” fremad. Foto: DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark