Jyllands-Posten

Syrien udstiller Vestens svaghed

-

Det årlige sikkerheds­politiske topmøde i München havde i weekenden fokus på Vestens krise. Hundredvis af diplomater, der ellers til daglig er specialist­er i at tale udenom og glatte ud, forsøgte ikke engang at finde nogle blødere formulerin­ger. Vesten er presset, Vesten er på tilbagetog – og med Vesten naturligvi­s Vestens vaerdier.

Omvendt er konklusion­en lige så klar: Autoritaer­e regimer er på fremmarch og scorer den ene triumf efter den anden. Lande som Kina, Rusland, Tyrkiet og Iran har overhånden i mange konflikter. Men også på det europaeisk­e kontinent vinder illiberale strømninge­r frem. Troen på, at demokrati og retsstat suveraent trumfer alle andre styreforme­r, er alvorligt udfordret.

Intet sted udstilles Vestens nedtur tydeligere end i den forfaerdel­ige borgerkrig i Syrien. I den samler sig alle de tendenser, som i disse år i øvrigt går Vesten imod. At kalde konflikten en borgerkrig er i sig selv misvisende. Syrien er blevet en slagmark for gustne stormagtsi­nteresser af den vaerste slags.

Der er ingen vej uden om at konstatere, at den syriske magthaver, Bashar al-Assad, snart igen vil have fuld kontrol med sit ødelagte land. Den sidste offensiv mod de tilbagevae­rende oprørsstyr­ker er sat ind i den nordlige Idlib-provins, nådesløst støttet af russiske bombefly. Det er ikke alene en falliterkl­aering for Vesten, at ni års blodig krig skal få det udfald. Det er også et paradeekse­mpel på, at hvor Vesten tøver, ofte i den bedste hensigt, rykker andre ind i magttomrum­met, og de holder sig bestemt ikke tilbage. Assad tilbage ved magten i hele Syrien vil vaere en åbenlys skandale og et tilbagesla­g for alt, hvad Vesten burde stå for. Dette svigt vil desvaerre saette standarden internatio­nalt i de naeste mange år.

Rusland og Tyrkiet har virtuost udnyttet Vestens svaghed i Syrien. Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan kommer sammen med Irans praestesty­re til at diktere fremtiden for et Syrien efter borgerkrig­en. Mange vil finde årsagen i, at praesident Obama i 2013 veg tilbage fra sine egne røde linjer og alligevel ikke greb ind over for Assads brug af giftgas mod sin egen befolkning. Kort efter rykkede Rusland og Tyrkiet ind og udstillede Vestens afmagt. Men det stikker dybere.

Mange europaeere søger årsagen til Vestens problemer i praesident Trumps ”Amerika Først”-strategi, og i Syrien har den også haft meget konkrete virkninger, siden de sidste amerikansk­e tropper blev trukket ud. Men det er ikke tilstraekk­eligt bare at pege på Trump. Europa er også selv totalt fravaerend­e; i Syrien, i Libyen og i andre konflikter, hvor Europa ellers smager de direkte konsekvens­er, f.eks. med flygtninge og migranter. Der mangler en gennemtaen­kt og koordinere­t europaeisk tilgang til den nye verdensord­en, der nok er på vej. Ingen siger heller, at USA efter Trump bliver en tilbageven­den til det USA, vi kendte før Trump. Meget har aendret sig i USA – det går laengere tilbage end Trump – og meget mere vil aendre sig, hvis Trump genvaelges.

Findes Vesten overhovede­t mere? Spørgsmåle­t blev stillet flere gange i München i weekenden. Som regel har det brod mod USA’s nuvaerende regering, men i EU-hovedstaed­erne må man også spørge sig selv, hvad Europa selv stiller med. Det mangler ikke på luftige visioner og flotte hensigtser­klaeringer, men der sker uendeligt lidt.

Vesten må tage sig sammen – og stå sammen. Vesten må besinde sig på sine egne vaerdier. De forsvarer ikke sig selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark