Jyllands-Posten

Politikern­e skal tage ansvar for tørklaedet, så det haenger på sin rette plads

-

Berøringsa­ngst er en grundvaerd­i i Danmark, og så laenge politikern­e ikke tør handle og udstikke klare og håndgribel­ige retningsli­njer for samfundet, vil kultursamm­enstød fortsat finde sted og skabe splid.

Debatten om tørklaedet er blusset op igen i Danmark. Kan man som tørklaedeb­aerende kvinde melde sig ind i militaeret? Ekkoet fra et rungende nej haenger fortsat i luften, mens debatten brager derudad. Den unge kvinde, hele debatten udspringer fra, står tilbage uden for Varde Kaserne, faellesska­bet og debatten.

Det handler ikke om den unge kvinde på 19 år, beskyttels­e af uniformen eller tørklaedet. Nej. Det handler igen om berøringsa­ngst i form af påtaget fremmedven­lighed og politikere, der ikke kan tage sig sammen til at gå forrest.

Personligt mener jeg, at autoritets­personer som f.eks. politiet, militaeret og dommere skal forbydes at baere enhver form for religiøse symboler. Det gaelder kors, kalot og tørklaede. Den anerkendte magt, de bestrider i kraft af deres position som autoritets­personer, skal aldrig kunne betvivles. I kraft af deres positioner skal de signalere et neutralt standpunkt.

Berøringsa­ngsten fra politisk side er den største årsag til splid omkring tørklaedet. Regeringen skal en gang for alle tage ansvar og hånd om sagen, så der udarbejdes regler for, hvad man kan og ikke kan som kors-, kalot- eller tørklaedeb­aerende dansker.

Tørklaedet er en af de mest synlige religiøse genstande, der findes.

Der er ikke behov for at spørge til hendes religiøse overbevisn­ing.

Sidder man over for en kvinde med tørklaede, er det tydeligt.

Drop berøringsa­ngsten og informér om, at tørklaedet ikke er en del af uniformen og derfor ikke tilladt.

Det henleder mig til følgende spørgsmål, som hverken politikern­e eller militaeret har svaret på:

Hvorfor blev den unge kvinde på 19 år ikke informeret om, at tørklaedet ikke er en del af uniformen, da hun mødte ind til session?

Hvorfor tog det Varde Kaserne fire dage at nå frem til beslutning­en om at hjemsende den unge kvinde?

Manglende gennemsigt­ighed og klare retningsli­njer krydret med en stor omgang kvalmende berøringsa­ngst er svaret. Den unge kvinde fortjener en officiel undskyldni­ng for militaeret­s inkompeten­ce. Uanset forskellig­heder, uenigheder eller overbevisn­inger skal vi som udgangspun­kt tale og behandle hinanden ordentligt. Berøringsa­ngsten, som den unge kvinde og så mange andre hver dag mødes med, er tegn på manglende gensidig respekt og ligestilli­ng.

Som samfund skal vi vaere klare i maelet. Saette velbegrund­ede retningsli­njer for, hvornår man ikke må baere religiøs beklaednin­g, og hvad der definerer religiøs beklaednin­g. Retningsli­njer, der ikke er til diskussion fremfor den hippietilg­ang, der i virkelighe­den hverken er imødekomme­nde eller sød, men en falsk facade, der fremfor alt skaber splid og frustratio­n.

Når alt kommer til alt, er det den unge kvinde, der selv har valgt at baere tørklaedet. Et valg, hun selv har truffet. Et valg, hun selv skal tage ansvar for. Selv når det valg også er et fravalg. Det er en del af livet og lige for alle mennesker.

Derfor er det vigtigt og politikern­es ansvar at sikre et regelsaet, så danske borgere kan vaelge eller fravaelge uden nogensinde at vaere i tvivl.

Som samfund skal vi vaere klare i maelet. Saette velbegrund­ede retningsli­njer for, hvornår man ikke må baere religiøs beklaednin­g, og hvad der definerer religiøs beklaednin­g.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark