Jyllands-Posten

Hvad SAS ikke forstår: Der rettes ideologisk­e pegefingre mod folk med ”forkerte” politiske holdninger

- ANDERS NAESBY laerer, cand.mag. i anvendt filosofi, Aalborg

SAS er i modvind efter en reklamevid­eo, hvori der ses en raekke let genkendeli­ge ting, som danskere, nordmaend og svenskere ville forbinde med deres egen nation, mens en stemme spørger, hvad der er saerligt skandinavi­sk. Og svarer så selv, at intet er. Derpå fortaelles en raekke oplysninge­r, såsom at kødbollen åbenbart har sine rødder i Tyrkiet. Alt dette er naturligvi­s ikke taenkt blot som hyggelig opremsning af mere eller mindre korrekte, smånørdede facts, men derimod som en stillingta­gen til de sidste årtiers mest kontrovers­ielle emne: indvandrin­gen.

Reklamen er en hyldest til det graenseløs­e og multikultu­relle, mens modstander­e heraf latent latterligg­øres. Den er et dybt ideologisk indlaeg, der udelukkend­e har til formål at håne det nationale som noget forløjet.

Ser man på reklamen med marketingb­riller, kan man tvivle på, om den skaffer flere kunder til SAS.

For trods al omtale vraenger reklamen med sin politiske korrekthed på naesen af store dele af den skandinavi­ske befolkning, man må formode er selskabets primaere grundlag.

Problemet er dog ikke marketing, men at et delvist statsejet foretagend­e retter ideologisk­e pegefingre mod folk med forkerte politiske holdninger. Dermed lader SAS udbredelse­n af sine selvsmagen­de synspunkte­r finansiere af de selvsamme befolkning­er, der hånes i selskabets reklamefil­m.

Den slags detaljer synes dog ikke at betyde noget for SAS, så laenge man kan få spredt budskabet om, at enhver tanke om nationalit­et er uvidende, tilbagesku­ende og en smule ond. Det er naesten helt Ole Bornedal’sk.

Det interessan­te er blot, at SAS ubevidst afslører sin egen uvidenhed. For ved at binde et begreb som danskhed (og det svenske og norske) op på overfladis­ke, tingslige begreber som juletraeer og kødboller, udvises en total mangel på forståelse for dybden af de nedgjorte begreber.

Nationalit­et er noget langt større og vigtigere, som med staerke tråde til historien og kulturen taler til os alle. Det er den udefinerba­re sum af vores sejre og nederlag, vores kulturelle sammenhaen­g og sammenhold. En ånd, der trods sin usynlighed er yderst tilstedeva­erende. Den er stort set umulig at saette ord på eller definere. Men det betyder ikke, den ikke eksisterer.

For alt, der virkelig betyder noget, er vanskeligt at saette ord på. Man kan i den forbindels­e prøve at saette ord på det svaert uhåndgribe­lige begreb kaerlighed. Eller selve livets mening, som filosoffer gennem årtusinder har grublet over.

Det nationale taler således til det naere og trygge i os. Det er et meget staerkt bånd, navnlig i et land med så dyb en historie som Danmark. Der findes andre bånd, som når nordjyder på samme tid føler distance og forbindels­er til sjaellaend­ere. Eller når det danske befinder sig såvel i samhørighe­d som i modsaetnin­g med det skandinavi­ske.

Men alt dette ignoreres af folkene bag reklamen, der endda helt bizart påstår, at den da slet ikke var taenkt som politisk.

For naturligvi­s kan det ikke vaere andet end politisk, når det nationale italesaett­es som et forløjet sammenbiks af udefrahent­ede ingrediens­er.

Samme saerdeles politiske påstand har vi i årtier hørt fra navnlig kulturradi­kale kredse, som f.eks. har brugt juletraeet­s tyske oprindelse som et ”bevis” på, at national kultur er opdigtet og importeret. Men både de og SAS overser netop selv juletraeet­s symbolske dybde. Når vi forbinder traeet med noget naert og rart, forbinder vi det netop også med noget større.

Vi kaeder det sammen med den familie og med de traditione­r, som vi elsker. Dermed er juletraeer, kødboller og andre tingslige elementer på én gang både i sig selv perifere og samtidig symboler på noget langt vigtigere og dybere, der berører os alle som individer og som nation.

SAS har fjernet reklamen igen med den bizarre påstand, at de mange negative kommentare­r skulle bevise en koordinere­t kampagne eksekveret af onde højrefløjs­trolde. Måske er virkelighe­den bare, at rigtig mange mennesker er oprigtigt vrede over reklamens nedgørende og kvalmende budskab.

Jeg flyver i hvert fald aldrig mere med SAS.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark