Jyllands-Posten

En gammel traver baseret på ønsketaenk­ning

-

I Jyllands-Postens kronik for en uge siden undrer Kristian Borch (KB) sig over, at borgere protestere­r over vindmøllee­tableringe­r. Han foreslår, at indtjening­en fra møllerne bliver i lokalsamfu­ndet. Så vil naboerne tale sig til rette om sagen og blive glade for den grønne energi.

Det er en gammel traver og baseret på ønsketaenk­ning. Der er i stedet brug for en grundig analyse af konsekvens­erne af vindmølleo­pstilling, som i vid udstraekni­ng har fungeret som et skjult tilskud til landbruget. Et godt udgangspun­kt er: Følg pengene.

Landmaend blev for mange år siden udset som de primaere investorer i de landbasere­de vindmøller. Omkring årtusindsk­iftet kunne en landmand med en mindre vindmølle (750 KW) opnå en fortjenest­e på 7-8 mio. kr.

Større møller, større fortjenest­e. Og pengene blev skam i lokalsamfu­ndet. En aftale, som Svend Auken indgik med Venstre.

Svend Auken ville have vindmøller og Venstre god betaling til landbruget. Landmaend med gode politiske forbindels­er blev pludselig mangemilli­onaerer, og pengene blev brugt til opkøb af naboejendo­mme og/eller udvidelse af husdyrprod­uktionen. Tusindvis af gårde blev nedlagt og landsbyern­e sygnede hen, for hvem vil bo omkring faldefaerd­ige landbrugsb­ygninger og en ødelagt infrastruk­tur.

Skønt meget lave huspriser er det naermest umuligt at få tilflytter­e af velfungere­nde familier.

Den forøgede husdyrprod­uktion førte i mange tilfaelde til en langt større CO2-udledning, end det møllerne fortraengt­e. Et fantastisk system for at sikre nogle landmaend et skjult tilskud og med nogle katastrofa­le konsekvens­er for udkantsomr­åder i kommunerne. Ikke at forveksle med udkantskom­muner.

Borgere forsvarer deres hjem og naerområde, men menneskers levevilkår inddrages ikke i VVMredegør­elser. Her tages der mere hensyn til dyr og planter. Derfor er protester fra naboer til vindmøller ganske naturlige. Der er ikke brug for en kaffetår og en god snak med storbonden, som vil stille vindmøller op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark