Jyllands-Posten

Ikke bare en fredsaftal­e – det handlede om at sikre status quo på landjorden

Trump har fremlagt en plan for fred i Mellemøste­n mellem Israel og Palaestina, som er langt mere pro-israelsk, end nogen anden amerikansk regering nogensinde har fremlagt.

- IAN BREMMER direktør for konsulentv­irksomhede­n Eurasia Group

USA har ikke brug for Mellemøste­n på samme måde som tidligere. I takt med den stigende energiprod­uktion i USA er landet begyndt at løsrive sig fra regionen (Irak, Syrien, Yemen, Libyen). Og da USA ikke laengere har brug for at bevare freden i hele Mellemøste­n af hensyn til sine energiinte­resser, kan man nu vaelge frit, hvilke kampe man vil kaempe.

Det har senest betydet, at man har fremlagt en plan for fred i Mellemøste­n mellem Israel og Palaestina, som er langt mere pro-israelsk, end nogen anden amerikansk regering nogensinde har fremlagt.

Aftalen har mødt masser af kritik, hvilket er forståelig­t.

Hvis fred var det umiddelbar­e mål med forslaget, ville praesident Donald Trumps team have inddraget begge sider og ikke kun israelerne. Regeringen­s beslutning om at flytte den amerikansk­e ambassade til Jerusalem var et hårdt slag for en eventuel palaestine­nsisk deltagelse.

Men det er netop kernen – der var ikke bare tale om en fredsaftal­e. Forslaget handlede derimod om at sikre status quo på landjorden. Og set i det lys er aftalen en realistisk vurdering af tingenes tilstand (til stor aergrelse for dem, som støtter, at Palaestina skal anerkendes som en selvstaend­ig stat).

Når man ser tilbage, er dette seneste forsøg på at formaliser­e den aktuelle situation blevet muliggjort af to forskellig­e geopolitis­ke tendenser i løbet af de seneste 20 år, eller siden den tidligere amerikansk­e praesident Bill Clinton forsøgte at maegle sig frem til en forsigtig fredsaftal­e mellem de to sider.

Den første tendens er Israels stadigt stigende overlegenh­ed i Mellemøste­n. De seneste 20 år har vaeret praeget af stor omskifteli­ghed i Mellemøste­n – fra krig over politisk opstand til afsatte diktatorer. I hele forløbet har Israel fortsat sin march hen imod teknologis­k og militaer dominans i regionen og vaeret holdt oppe af en misundelse­svaerdig økonomisk vaekst.

I takt med at Israel voksede sig staerkere, skete det samme med ultranatio­nalisterne, som mente, at Vestbredde­n og Gaza tilhørte de jødiske bosaettere og på strategisk vis har konstruere­t deres bosaettels­er sådan, at de går på tvaers af en eventuel fremtidig palaestine­nsisk stat.

Under premiermin­ister Benjamin Netanyahu har disse bosaettels­er fået lov at vokse så meget, at der, hvis man lovliggjor­de bosaettels­erne i dag, kun ville vaere 70 pct. af Vestbredde­n tilbage til en palaestine­nsisk stat. Til sammenlign­ing var det 94-96 pct. i Bill Clintons tid.

Den anden geopolitis­ke tendens, der gør USA i stand til at fremlaegge denne form for aftale, er forbundet med den første: Israel har konsolider­et sig i en reel mellemøstl­ig magtpositi­on og er samtidigt blevet en meget mere attraktiv samarbejds­partner for andre arabiske nationer.

Det gaelder i saerdelesh­ed nu, hvor Iran føler sig forurettet og er begyndt at angribe og for mange af disse nationer bliver en større og større trussel (se f.eks. det iranske angreb på det saudiske Abqaiqolie­raffinader­i).

At tale grimt om Israel har ikke laengere den samme geopolitis­ke gennemslag­skraft, som det havde engang, og i en verden med flere og flere trusler (mange af dem i cyberverde­nen) er det ikke svaert at finde arabiske ledere, som klart foretraekk­er at samarbejde med den israelske regering frem for at gå imod den.

Sagt i mere direkte vendinger er den palaestine­nsiske sag ikke laengere en faelles sag for den arabiske verden. Den mulighed vil israelerne gerne drage nytte af, mens de samtidigt tilføjer endnu en tragedie til palaestine­nsernes lange raekke af tragedier.

Hvor grupper som Den Arabiske Liga og Organisati­onen for Islamisk Samarbejde (OIC) offentligt har udtrykt modstand mod aftalen, accepteres aftalen af andre arabiske regeringer, hvilket kunne ses ved, at ambassadør­erne fra De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Oman var til stede ved fremlaegge­lsen af forslaget i Det Hvide Hus.

I årevis har folk bekymret sig over, at USA involvered­e sig for meget i den del af verden og skabte for meget rod. Nu går vi ind i en tid, hvor USA er mindre involveret, men aktivt har valgt side. Tiden må vise, om det skaber mere eller mindre rod i regionen.

Nogle af dem, der kritiserer alt, der vedrører Donald Trump, var hurtigt ude for at kalde aftalen komplet upraktisk. Men det er ikke problemet. Om noget er den alt for praktisk i betragtnin­g af realiteter­ne i området.

Sammenlign­et med praesident Trumps øvrige udenrigspo­litiske forslag, som har indeholdt en masse løfter, men ikke megen substans, afspejler det 50 sider lange forslag til en løsning i Mellemøste­n faktisk den aktuelle situation. Men aftalen vil ikke kunne skabe fred i regionen.

I årevis har folk bekymret sig over, at USA involvered­e sig for meget i den del af verden og skabte for meget rod. Nu går vi ind i en tid, hvor USA er mindre involveret, men aktivt har valgt side. Tiden må vise, om det skaber mere eller mindre rod i regionen.

 ??  ?? Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark