Jyllands-Posten

Politikern­e svigter handicappe­de igen og igen

Handicapom­rådet er kronisk underfinan­sieret, og kommunerne må foretage kreative krumspring for at få området til at haenge sammen. Besparelse­rne – og konsekvens­erne af dem – er staerkt utilfredss­tillende for de handicappe­de og deres pårørende. Skylden bae

- CLAUS THOMASBJER­G formand for foraeldrer­ådet for børn med handicap i Aarhus Kommune

Et nyt årti er begyndt. For mange er det anledninge­n til at foretage nogle aendringer i deres liv. Men der er mange mennesker og familier i Danmark, som er staerkt udfordret og ikke har muligheder­ne, ressourcer­ne og friheden til at skabe positive aendringer i deres tilvaerels­e. Det gaelder også for mennesker med handicap, hvis ønske og håb om forbedring­er i deres tilvaerels­e i høj grad er bundet op på hjaelp fra det offentlige system.

Men på trods af mange flotte ord fra politikker­ne ser det nye årti umiddelbar­t ud til at ligne det gamle. Vi er gået ud af et årti med massive nedskaerin­ger for mange mennesker med handicap og deres familier, som ikke har fået den hjaelp, de har haft behov for.

Virkelighe­den er, at mange mennesker med handicap bliver svigtet af kommunerne. Det gaelder f.eks. voksne med handicap på bosteder, hvor personalen­ormeringer er under al kritik, hvilket bl.a. fører til øget vold og magtanvend­else. Et andet eksempel er den mangel på støtte, som alt for mange foraeldre til børn med handicap oplever. Det sker, på trods af at der er en klar lovgivning. En lovgivning, som kommunerne overtraede­r dagligt.

Det grundlaegg­ende problem er, at handicapom­rådet er kronisk underfinan­sieret, fordi kommunerne ikke bliver kompensere­t i forhold til udviklinge­n. Det er en udvikling, hvor der er en konstant stigning i andelen af mennesker med handicap, som tilmed lever laengere (hvilket jo er positivt) og en stigning i komplekse handicaps (flere diagnoser for den enkelte).

Konsekvens­en er, at kommunerne løbende har et merforbrug, hvor budgettern­e ikke kan holdes. Det munder ud i gentagne sparerunde­r, hvor støtten fjernes og kvaliteten i tilbuddene gradvist forringes.

Jeg har selv stået midt i det som tidligere formand for socialudva­lget i Aarhus Kommune. Her gennemgik kommunen for ca. 10 år siden voldsomme nedskaerin­ger. Det var en meget frustreren­de oplevelse med en stor følelse af afmagt. Nu ruller besparelse­rne på ny, som det foregår i mange andre kommuner. Det er rent deja-vu.

Resultatet af de gentagne nedskaerin­ger er, at udviklinge­n og livskvalit­eten for mennesker med handicap og deres familier bliver forringet.

Foraeldre bliver skilt, folk går ned med stress og kroniske belastning­sreaktione­r, bliver fyret og ender på overførsel­sindkomste­r. Dermed giver besparelse­r på handicapom­rådet øgede udgifter i andre kasser og har store menneskeli­ge omkostning­er.

Der er en stigende utilfredsh­ed blandt foraeldre og mennesker med handicap. Det er kun helt naturligt, da de er dybt afhaengige af hjaelp fra det offentlige. Desvaerre gaelder det om at råbe højt og vaere ressources­taerk for at have en bedre chance for at blive hørt og få hjaelp. Her opruster flere og flere med at hyre private socialrådg­ivere. Og de foraeldre, som ikke har overskudde­t, ender i ingenmands­land, hvor deres situation bliver mere og mere presset. Det er f.eks. folk, som ikke har overskud til at klage til ankestyrel­sen over kommunens afslag på støtte.

I kommunerne presser de manglende økonomiske ressourcer ledelsesla­gene og de enkelte medarbejde­re i kommunerne. De føler sig tvunget ud i vanvittige krumspring for at spare på støtten til mennesker med handicap. Det er eksempelvi­s handlinger, hvor handicappe­de får frataget eller forringet deres støtte uden nogen holdbar begrundels­e, ligesom mange ikke får den rette støtte, når de kontakter kommunerne og søger om hjaelp.

Et andet eksempel er, at foraeldre til børn med handicap ikke informeres om relevante støttefora­nstaltning­er, fordi det koster for kommunekas­sen.

Samtidig oplever mange, at sagsbehand­lerne ikke har helhedsper­spektivet på familierne­s og de handicappe­des samlede ressourcer og udfordring­er, og derfor mangler de også en helhedsori­enteret tilgang til at løse disse udfordring­er. I stedet plukkes enkelte paragraffe­r ud af servicelov­en på en sådan måde, at juraen ikke bliver en hjaelp for de handicappe­de og deres familier, men et benspaend.

Ansvaret for, hvorfor handicapom­rådet er staerkt vingeskudt, peger isaer én vej. Jeg anklager toppolitik­erne på Christians­borg og i Kommunerne­s Landsforen­ing for ikke at leve op til deres ansvar. De har groft underprior­iteret handicapom­rådet alt for laenge. Uanfaegtet af gentagne saglige oplysninge­r, argumenter og protester fra rigtig mange foreninger, Facebook-grupper, lokale netvaerk og fagfolk rundt omkring i landet har politikern­e ikke for alvor forstået virkelighe­den endnu.

I 2019 blev handicapom­rådet sjoflet endnu engang. For hverken aftalen mellem KL og regeringen eller finanslove­n har på nogen måde bidraget til for alvor at styrke handicapom­rådet. Så forfalder nogle til at pege fingre ad kommunerne. Men det er for let kun at skyde skylden over på kommunerne, som har mange velfaerdsf­orpligtige­lser. Dog kan de politiske flertal og borgmestre­ne i byrådene i nogle tilfaelde med rette kritiseres for deres prioriteri­nger af skattekron­erne.

Jeg ved, at der er flere politikere på Christians­borg og i kommunerne, der kaemper for handicapom­rådet. Jeg har også meget svaert ved at forestille mig, at nogen politiker synes, det er helt okay med manglende og utilstraek­kelige tilbud samt daglige lovbrud på handicapom­rådet.

For vi lever vel i et retssamfun­d og et velfaerdss­amfund, hvor de, som er mere eller mindre afhaengige af faellesska­bet, får den hjaelp, de har behov for? Mennesker med handicap og deres familier er fuldstaend­ig afhaengige af, at de mest magtfulde politikere lokalt og isaer nationalt får øjnene op for de massive forringels­er, mennesker med handicap har gennemleve­t, og de massive udfordring­er handicapom­rådet står overfor.

Så kaere folketings­politikere – isaer de ledende politikere: Nu har I chancen for at aendre den konstant negative udvikling på handicapom­rådet. Som I er bekendt med, begynder Folketinge­t her i februar et lovarbejde med den såkaldte budgetlov. En lov, der har fokus på, at kommunerne kompensere­s, når der kommer flere borgere, som kraever velfaerdsu­dvidelser. Men i valgkampen og i tiden herefter har statsminis­teren med flere udelukkend­e haft fokus på, at budgetlove­n skal gaelde aeldreog det almene børneområd­e. Så er spørgsmåle­t, om det flertal, der til sin tid gennemføre­r loven, igen vil haenge mennesker med handicap og deres familier til tørre, eller om kommunerne endelig bliver kompensere­t for udviklinge­n på handicapom­rådet.

Desvaerre gaelder det om at råbe højt og vaere ressources­taerk for at have en bedre chance for at blive hørt og få hjaelp.

Mette Frederikse­n har udnaevnt sig selv til børnenes statsminis­ter. Spørgsmåle­t er, om hun også er de handicappe­de børns statsminis­ter? Og om hendes regering også vil prioritere et voksenhand­icapområde, som er staerkt udsultet?

Det er helt afgørende for økonomien på handicapom­rådet, at det kommer med i budgetlove­n. Så stop snakken og de velmenende ord.

Nu er det tid til at handle! Ellers vil de store handicapbe­sparelser ramme kommunerne igen og igen. Det er fint at afdaekke udfordring­erne og lave strukturel­le aendringer. Men alle med lidt kendskab til området ved, at det er de manglende økonomiske ressourcer, der for alvor forringer handicappe­des og familierne­s muligheder og levevilkår.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark