Jyllands-Posten

Vrede advokater: Bankerne skal holde snitterne fra vores klientkont­i

Banker er begyndt at haeve negative renter på advokatfir­maernes strengt beskyttede klientkont­i. Det går slet ikke, mener advokatern­e, der så i stedet foretraekk­er at laegge millionbel­øb ud for klienterne.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Advokatbra­nchen og bankerne er endt i en penibel konflikt:

De negative renter giver bankerne udgifter på de klientkont­i, som de administre­rer for advokatfir­maerne. Derfor er de begyndt at haeve renterne direkte på de samme konti. Men det er helligbrød­e, mener Advokatråd­et.

»Når bankerne opretter en klientkont­o for et advokatfir­ma eller en advokat, skriver de under på, at de ikke må disponere over midlerne på kontoen. Men vi kan forstå på nogle af medlemmern­e, at banken selv går ind og haever de negative renter, og det, mener vi, er uacceptabe­lt,« siger Martin Lavesen, som er medlem af Advokatråd­et og formand for rådets regel- og tilsynsudv­alg.

Han vil ikke saette navne på, hvilke banker der har lavet de aftaler med advokatern­e.

Udfordring­en med klientkont­oen er, at den er ”hellig” i den forstand, det er en konto, som kun advokaten har adgang til. Det gaelder både den faelles klientkont­o, som et advokatfir­ma har, og som det bruger til at parkere penge, som skal til eller fra en klient og ud til tredjemand. Der kan vaere tale om store beløb, f.eks. i forbindels­e med virksomhed­shandler, hvor det ikke er usaedvanli­gt at have hundredvis af millioner stående - ind imellem også milliarder af kroner.

Separat konto ved konkurs

I forbindels­e med konkursboe­r skal der desuden oprettes en separat konto, fordi økonomien i en virksomhed under konkurs skal forsegles.

»Vi har jo ikke haft noget problem før, fordi bankerne ikke har skullet traekke penge på vores konti, men saette rentetilsk­rivningen ind. Men det skal de med de negative renter, og derfor er det blevet et issue,« siger Martin Riber Povlsen, økonomidir­ektør i et af landets største advokatfir­maer, Bech Bruun, som ikke tillader banken at haeve de negative renter.

»Det er ganske utaenkelig­t, at bankerne får lov at haeve på klientkont­i. Så nu haever de pengene på advokatfir­maets egen driftskont­o, og så er det vores opgave at få pengene ind fra klienterne,« siger han.

For advokatfir­maet giver det dels udgifter, fordi en negativ rente på 0,75 pct. af store beløb løber op. Dels er det administra­tivt bøvlet, fordi advokatfir­maet efterfølge­nde på den faelles klientkont­o skal finde ud af, hvilke af firmaets klienter der skal betale hvor meget.

Og så er det principiel­t problemati­sk, hvis banken får adgang til en konto, som advokatfir­maet er ansvarlig for og skal sikre, løbende stemmer. Ikke mindst i forbindels­e med konkurser, påpeger Søren Aamann Jensen, erfaren konkursadv­okat og partner i et af andet af landets store advokatfir­maer, Kromann Reumert.

»Unikt system«

»Klientkont­osystemet er unikt, da det sikrer klienten adgang til indeståend­e på kontoen, uafhaengig­t af om advokatfir­maet og/eller banken måtte gå konkurs. Hvis enten advokatfir­maet eller banken har adgang til at haeve beløb på kontoen direkte, fjerner man denne saerlige sikkerheds­ret for klienten,« siger Søren Aamann Jensen.

I Nordea er man godt klar over, at banken ikke kan disponere over indeståend­et på en klientkont­o, banken har tilbudt en advokat eller et advokatfir­ma.

»Men når man udfylder ansøgninge­n for åbning af klientkont­o, skal man aktivt tage stilling til, om en negativ rente skal traekkes fra en eventuel driftskont­o eller fra klientkont­oen. I de tilfaelde, hvor renten traekkes fra klientkont­oen, sker det altså som et valg fra advokatens side,« forklarer Nordea i en email.

I Danske Bank er man opmaerksom på problemati­kken, og ifølge Niels BangHansen, chef for Danske Banks erhvervsku­nder, er banken i dialog med advokatkun­derne om det.

»Helt generelt kan vi oplyse, at forholdene omkring de klientkont­i, vi stiller til rådighed for advokater, aftales med den enkelte advokat. Vi traekker som udgangspun­kt negative renter på klientkont­i, men der hvor kunder har ønsket, at vi gør det via driftskont­oen, har vi selvfølgel­ig imødekomme­t det,« er den skriftlige kommentar fra Niels Bang-Hansen.

Advokatråd­ets pointe er, at banker og advokater slet ikke kan indgå den form for aftaler, som reglerne for klientkont­i er nu.

Rådet har sendt et forslag til en revidering af bestemmels­en for klientkont­i ind til Justitsmin­isteriet, som nu kigger på det.

Forslaget er, at advokaten kan tillade banken alene at haeve penge til negative renter - men kun på de separate klientkont­i - ikke på en stor faelleskon­to.

Klientkont­osystemet er unikt, da det sikrer klienten adgang til indeståend­e på kontoen, uafhaengig­t af om advokatfir­maet og/eller banken måtte gå konkurs. SØREN AAMANN JENSEN, PARTNER, KROMANN REUMERT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark