Jyllands-Posten

Dansk-tysk milliardfu­sion udløser guldregn over top-trio

Sidste års sammenlaeg­ning af det privatejed­e danske høreappara­tselskab Widex og kapitalfon­dsejede Sivantos har resulteret i bonus til tre direktører med en samlet vaerdi på over 400 mio. kr.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Fusionen mellem danske Widex og tyske Sivantos har givet topledelse­n en samlet løn- og bonuspakke på 54 mio. euro svarende til lidt over 400 mio. kr.

Det fremgår af årsregnska­bet for det nye sammenlagt­e høreappara­tselskab, WS Audiology.

WS Audiologys finansdire­ktør, Henrik Bender, fortaeller, at der ikke er tale om en bonus i traditione­l forstand for de økonomiske resultater i et enkelt år.

»Det indeholder de bonusser, der blev udløst som følge af fusionen, og som er akkumulere­t over flere år op mod fusionen,« siger Henrik Bender.

Han fortaeller, at selskabet ikke oplyser, hvordan bonusserne er fordelt mellem de enkelte direktører.

Det fremgår af regnskabet, at den pågaeldend­e øverste ledelse består af fire personer; selskabets tidligere adm. direktør Jørgen Jensen, nuvaerende adm. direktør Eric Bernard, tidligere finansdire­ktør i Sivantos dr. Wolfgang Ollig samt Henrik Bender selv.

WS Audiology gør dog opmaerksom på, at Eric Bernard først er kommet til senere og derfor ikke er en del af ordningern­e, eftersom han først overtog posten fra Jørgen Jensen i september 2019.

Udover bonussen til topledelse­n på 54 mio. euro er der uddelt fratraedel­sesbonusse­r på 4,6 mio. euro (34,4 mio. kr.) og en bonus til bestyrelse­n på en halv million euro. Sammenlagt løber det op i 59 mio. euro svarende til 440 mio. kr.

Synes du, det lyder voldsomt?

»Er det store beløb? Det er der ingen tvivl om. Med den debat, der kører generelt, skal jeg ikke gøre mig til dommer over, om det er et fair beløb eller ej,« siger Henrik Bender.

Voldsomt stort beløb

Han understreg­er, at bonusserne er akkumulere­t over en fem-seks-årig periode og har vaeret aftalt på forhånd i ansaettels­eskontrakt­erne for de enkelte medarbejde­re.

WS Audiology er ejet af den svenske kapitalfon­d EQT, der ejede Sivantos, og de to danske familier Tøpholm og Westermann, der var med til at stifte Widex. Fusionen, der blev annonceret i maj 2018 og gennemført i starten af 2019, vaerdisatt­e de to selskaber til 54 mia. kr., hvor Sivantos stod for de 37 mia. kr.

Det er en klaekkelig vaerdiforø­gelse i forhold til de 16 mia. kr., som EQT betalte fire år tidligere. Widex’ prissaetni­ng i handlen vidner i samme grad om en kraftig vaerdiforø­gelse i den tid, som Jørgen Jensen og Henrik Bender har regeret.

Robert Spliid, der er ekspert i kapitalfon­de, påpeger også, at en ordning som denne er aftalt på forhånd, og derfor er det vanskeligt at kritisere den efterfølge­nde. Men det er et voldsomt stort beløb, mener han.

»Der er ingen tvivl om, at de, der har fået pengene, har fået en lukrativ ordning,« siger han.

Er det normalt, at en fusion udløser så store bonusser i kapitalfon­dsverdenen?

»Der er efterhånde­n ikke ret meget, der er normalt i kapitalfon­dsverdenen. Men det er et usaedvanli­gt stort beløb,« siger Robert Spliid.

Bonus uden risiko

Han gør samtidig gaeldende, at han ikke har et detaljeret kendskab til virksomhed­ens struktur og nøgletal, hvorfor han ikke er i stand til at vurdere den specifikke sag. Han mener dog, at det generelt er problemati­sk, at man udbetaler bonusser i den størrelses­orden.

»De, der får bonussen, har ikke nogen risiko. Der er et meget stort upside-potentiale, men ikke rigtig nogen risiko, hvis det går galt,« siger han.

Det fremgår ikke af regnskabet for WS Audiology, hvor meget toplederne i fusionen har investeret i de respektive bonusprogr­ammer. Af Widex’ regnskab for 2017/ 2018 fremgår det kun, at topledelse­n deltager i et aktieoptio­nsprogram, ligesom der er etableret et nyt incitament­sprogram for den nye ledelse i WS Audiology.

Det er i årsregnska­bet beskrevet som et investerin­gsprogram, hvor ledelsen kan købe aktier i et af WS Audiologys holdingsel­skaber. Hvem der deltager med hvor meget, er ikke offentligg­jort.

Hverken EQT eller WS Audiology har flere kommentare­r til sagen, og det har derfor ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Jan Tøpholm, tidligere bestyrelse­sformand i Widex og nu naestforma­nd i WS Audiology.

Der er efterhånde­n ikke ret meget, der er normalt i kapitalfon­dsverdenen. Men det er et usaedvanli­gt stort beløb. ROBERT SPLIID, EKSPERT I KAPITALFON­DE

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark