Jyllands-Posten

Gaeldsbjer­g saetter Widex-fusion under pres

Den gaeldsplag­ede dansk-tyske høreappara­tfusion mellem Widex og Sivantos skal stadig finde sine egne ben. Der er ingen ny kaempebonu­s til topledelse­n lige om hjørnet.

- SØREN LINDING Virksomhed­sredaktør soli@finans.dk SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Fusionen mellem det privatejed­e danske høreappara­tselskab Widex og det kapitalfon­dsejede tyske Sivantos afslørede en enorm vaerdiskab­else i begge selskaber. Det har resulteret i en af de største bonuspakke­r til en topledelse i dansk erhvervsli­v på naesten en halv milliard kroner. Der er pludselig intet at sige til, at den tidligere adm. direktør for Widex, Jørgen Jensen, sidste år noget overrasken­de valgte topjobbet i fusionssel­skabet WS Audiology fra for at hellige sig en bestyrelse­skarriere.

Nu har en ny topledelse med franskmand­en Eric Bernard i spidsen og danskeren Henrik Bender som kassemeste­r fået en helt anderledes og meget svaerere opgave med at tage det naeste spring i vaerdiskab­elsen. Widex og Sivantos satte i 2019 en pris på det sammenlagt­e selskab på 54 mia. kr., der svarer til mere end 20 gange sidste års driftsindt­jening (ebitda). Det er på højde med de sammenlign­elige børsnotere­de konkurrent­er. Det samme gaelder i øvrigt for lønsomhede­n, når der tages højde for fusionens stordrifts­fordele.

Det var forventet, at Widex,

der på trods af status som høreappara­tindustrie­ns lillebror er fusionens fortsaette­nde selskab, i sit tyske aegteskab ville vaere nødt til at acceptere en langt større gaeldsaetn­ing end den traditione­lle konservati­ve tilgang med stort set ingen gaeld.

Nu er WS Audiology blevet begravet i gaeld. Det kandiderer til at vaere et af de mest forgaelded­e selskaber i den tunge ende af dansk erhvervsli­v. Med udgangspun­kt i resultatpr­ognosen for indevaeren­de år svarer en gaeldsbyrd­e på 25 mia. kr. til otte gange driftsindt­jeningen. Alt over 3,5 betegnes normalt som non-investment grade, der medfører højere renter og strengere lånebeting­elser.

En så høj gaeld skal nedbringes i en fart, da det er nødvendigt for at give selskabet et større finansielt råderum. Det kan ikke passe, som det var tilfaeldet i det forgangne regnskabså­r, at ny låneoptage­lse er nødvendig for at finansiere mindre opkøb og til at daekke huller i arbejdskap­italen. En stor gaeld vil også haemme WS Audiologys primaere drivkraft bag ny vaerdiskab­else: En høj vaekst. Med udgangspun­kt i en skarp prissaetni­ng og en høj lønsomhed kan WS Audiology, der i år forventes at omsaette for over 15 mia. kr., kun spurte sig til en højere vaerdi.

Det er heller ingen hem

Det er ingen hemmelighe­d, at EQT gerne vil købes ud, når fusionen er på plads.

melighed, at store fusioner koster på driften. Det er altid en voldsom mundfuld at sammenlaeg­ge it-systemer, nedlaegge dobbeltfun­ktioner og skabe en faelles virksomhed­skultur, så alle ved, hvor de skal hen. Den store, sorte plet i fusionens første årsregnska­b er USA, hvor manglende Widex-produkter, tab af en stor kontrakt, indførsel af et økonomisys­tem og tilbagegan­g i egne høreklinik­ker kostede dyrt. Det er ikke mindst nye distributi­onskanaler som det digitale salg, der skal løfte omsaetning­en.

Det er en tung opgave for den nye topledelse. Gaelden skal nedbringes til under fem gange driftsindt­jeningen i en fart, vaeksten skal måles i tocifrede procentsat­ser, og stordrifts­fordelene skal høstes. Det er ingen hemmelighe­d, at EQT gerne vil købes ud, når fusionen er på plads. Det ligger i hele forretning­smodellen bag en kapitalfon­d. Widex’ ejere, Tøpholm- og Westermann-familierne, gør klogt i at have kapitalen klar, så de efter EQT’s exit igen er majoritets­ejer. Men det kan formentlig ikke ske uden en børsnoteri­ng, da Tøpholmog Westermann-familierne naeppe har eller får kapitalen til at købe alle EQT’s aktier.

Den naeste kaempebonu­s til topledelse­n bliver langt fra lige så nem som den første. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Et skridt på vejen mod kurslister­ne kan vaere, at en fond som eksempelvi­s Novo Nordisk Fonden køber sig ind i WS Audiology.

Det er forståelig­t, at den

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark