Jyllands-Posten

Når alle aktieinves­torer er optimister, skal man passe på

To danske kapitalfor­valtere har netop nedbragt deres aktieandel trods indeksreko­rderne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk OTTO FRIEDRICHS­EN, AKTIECHEF, FORMUEPLEJ­E

Aktiemarke­det slår rekord på rekord, og pengene ruller ind. Alligevel er det tidspunkt, hvor det er godt at passe lidt på, lyder det fra Formueplej­e og Investerin­g & Tryghed.

Begge kapitalfor­valtere købte aktier op i 4. kvartal 2018, da markedet faldt. Og begge har reduceret i aktiebehol­dningen i år.

»Vi ser positivt på aktiemarke­det i 2020, men når alle løber ind og er optimister, skal man vaere lidt kritisk. Lige nu er folk villige til at betale mere for aktierne. Dermed er risikoen større, hvis markedet skuffer,« siger aktiechef Otto Friedrichs­en, Formueplej­e og remser op:

»Hvis inflatione­n stiger, vaeksten bremser op, forholdet mellem USA og Kina går i hårdknude eller coronaviru­s mod forventnin­g får langvarig effekt på den økonomiske vaekst.«

Dermed går Formueplej­e mod flokken. Bank of America Merrill Lynch investorun­dersøgelse fra januar viste, at aktieandel­en hos investorer­ne er stigende.

Forvalter 90 mia. kr.

Formueplej­e forvalter en samlet formue på ca. 90 mia. kr. Her nedbragte man den anden uge i januar sin aktieandel med ca. 5 pct.

»Aktieinves­torer er flokdyr, der løber den samme vej. Men hvad er konsekvens­en, hvis flokken tager fejl? Og vores risikovurd­ering er, at trods positive udsigter for 2020 er der altså en raekke forhold, der ikke laengere tilsiger maksimal aktieandel,« siger Otto Friedrichs­en.

Henrik Arnfred, der er partner i Investerin­g & Tryghed med 13 mia. kr. under forvaltnin­g, siger, at man skal passe på, når investorer­ne går én vej og ser bort fra eventuelle trusler.

»Der er mange problemsti­llinger for aktiemarke­det. Det er stadig kun de bløde indikatore­r – erhvervs- og forbrugert­illidsinde­ks, der viser fremgang i vaeksten. Mens de hårde indikatore­r – eksempelvi­s de nye tal for den europaeisk­e industripr­oduktion – ikke er spor lovende,« siger Henrik Arnfred.

Der har i 2019 vaeret tilbagegan­g i 18 europaeisk­e landes industripr­oduktion.

»Overordnet tror vi på et ok år for aktier, men aktierne er højt prissat, og nu har vi ca. 20 pct. i kontanter i vores nordiske aktiefond I&T Aktier på over 2 mia. kr. Vi anser store udsving i markedet som oplagte muligheder for at tilkøbe udvalgte aktier til portefølje­n,« siger Henrik Arnfred.

Aktieinves­torer er flokdyr, der løber den samme vej. Men hvad er konsekvens­en, hvis flokken tager fejl?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark