Jyllands-Posten

Investorer­ne stoler på, at centralban­kerne klarer

Med centralban­kerne i ryggen er de globale investorer mere optimistis­ke end i lang tid trods coronaviru­s og svag vaekst.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De globale aktiekurse­r presser sig opad naermest uanfaegtet af de daglige bulletiner om spredninge­n af coronaviru­ssen. Det amerikansk­e S&P500-indeks er i rekordnive­au, og det samme gaelder for flere andre landes aktiemarke­der, bl.a. det danske.

Det er et kendt faenomen, at aktiecyklu­sser ofte slutter med en periode med uforklarli­gt høje stigninger. Men det er ikke det, der sker nu, vurderer aktiestrat­eger.

For aktiefolke­t har tre ting med sig, som kan vaere med til at forklare, at aktiekurse­rne fortsaette­r i vejret trods de høje aktiekurse­r, den lave økonomiske vaekst og coronaviru­s’ mulige indflydels­e på samme vaekst.

»Centralban­kerne er parate til at gå langt for at understøtt­e økonomien og aktierne. Og du har heller ikke rigtigt noget alternativ til aktier, fordi obligation­srenterne er så utroligt lave. Endelig peger flere indikatore­r på økonomisk bedring,« siger chefstrate­g Andreas Østerheden, Nordea.

Bank of America Merrill Lynch (BofA) måler hver måned humøret hos de store kapitalfor­valtere. Den seneste måling er indsamlet fra 9.-16. januar, før verden i almindelig­hed havde hørt om udbruddet af coronaviru­s i Kina.

Stor tillid til aktier

Målingen viste, at investorer­ne tror på kursstigni­nger. Knap hver tredje har flere aktier i deres portefølje­r, end de normalt har. Og den maengde penge, der holdes i kontanter frem for at vaere investeret, er nede på 4,2 pct., hvilket er et meget lavt niveau.

BofA’s chefstrate­g for investerin­ger Michael Hartnett sagde i en kommentar, at investorer­ne tror på kursstigni­nger, men ikke er euforiske.

Da nyheden om virusudbru­ddet nåede aktiemarke­derne, faldt de fleste markeder lidt tilbage. Men siden er de steget igen eller har bevaeget sig sidelaens. Og de stadig flere rapporter om den mulige effekt på kinesisk økonomi og verdensøko­nomien har ikke spoleret investorer­nes humør.

Lige nu leder investorer­ne efter det gode. Delaftalen mellem USA og Kina, som mange var skeptiske overfor i efteråret, betragtes nu som et godt første skridt på vejen.

S&P500 har sat ny indeksreko­rd i februar, skønt prisfastsa­ettelsen på amerikansk­e aktier allerede er høj med en price/earning på 17,3 baseret på de naeste 12 måneders forventede indtjening.

Torsdag havde nyheden om, at en ny målemetode viste, at langt flere var smittede med Corvid19 end hidtil troet kun yderst begraenset effekt på det amerikansk­e marked. S&P500 sluttede 0,16 pct. nede.

Aktiemarke­det er mindre følsomt, fordi alle investorer ved, at centralban­kerne står parat til at gribe med åbne arme. HENRIK ARNFRED, PARTNER I INVESTERIN­G & TRYGHED

Centralban­kerne

Henrik Arnfred, der er partner i Fondsmaegl­erselskabe­t Investerin­g & Tryghed, siger, at det er rigtigt, at reaktionen på coronaviru­s i første omgang er kommet i form af fal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark