Jyllands-Posten

Vestas skal have bundlinjen til at

Vindmøllep­roducenten Vestas’ omsaetning skød i vejret sidste år, og det vil den også gøre i år. Men det koster også penge, og resultatet efter omkostning­er ligger mere eller mindre fladt. Aktien står og falder med, at selskabet i de kommende år kan nå sin

- STEEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

Der sker noget stort i Vestas i disse år. Omsaetning­en voksede i 2019 med 20 pct., og da årsregnska­bet blev fremlagt ved månedens begyndelse, oplyste selskabet, at man i kraft af en bugnende ordrebog ser ind i en tilsvarend­e vaekst i år.

Det var naturligvi­s alt andet lige gode nyheder for aktionaere­rne. Der er dog et vigtigt men:

Det virkelig interessan­te for investorer­ne er ikke omsaetning­en, men indtjening­en. Og her er vaeksten mindre. Driftsresu­ltatet (ebit) steg med 9,0 pct., mens resultatet efter skat blot steg med 2,5 pct.

Ledelsen kunne heller ikke love, at det bliver bedre i 2020, hvor man forudser en ebit-margin på mellem 7 og 9 pct. mod 8,3 pct. i 2019 og en langsigtet målsaetnin­g om at ramme 10 pct.

Det summer sammen til, at Vestas skal ramme den øvre del af sine forventnin­ger for 2020, hvis man skal bortvejre den konklusion, at selskabet nok vokser, men at dets indtjening over de seneste fem år har ligget fladt.

Udfordrend­e vaekst

På dagen for årsregnska­bet tog aktiemarke­det de positive briller på og sendte kursen på Vestas-aktien op med 5,2 pct.

Der er da også i hvert fald to gode grunde til at anlaegge denne synsvinkel.

Den ene er, at det forståelig­t er en stor udfordring for Vestas at håndtere den høje omsaetning­svaekst. Den svarer naesten til, at man over to år skal vokse med det, der svarede til hele virksomhed­ens størrelse for 10 år siden. Og også dengang regnede man Vestas for en svaervaegt­er.

Den anden gode grund til at vaere positiv er, at Vestaslede­lsen kommer med en høj trovaerdig­hed.

Bestyrelse­sformand Bert Nordberg har, siden han tiltrådte i 2012, gjort effektivt op med tidligere tiders vidtløftig­e udmeldinge­r.

I hans tid har Vestas vaeret omhyggelig med ikke at love sine aktionaere­r mere, end man kunne holde, og med den forsigtige praksis har man tvaertimod jaevnligt kunnet opjustere forventnin­gerne i løbet af regnskabså­rene.

Men selv om Vestas-ledelsen altså får fortjente point for sit gode renomme, er det alligevel påfaldende, at det stort set kun er det, man lever af.

2020 handler meget om at eksekvere så fejlfrit, som vi kan, og det er afspejlet i (forventnin­gen om, red.) en ebitmargin på 7-9 pct. MARIKA FREDRIKSSO­N, FINANSDIRE­KTØR I VESTAS

Ebit-margin er jokeren

På investorpr­aesentatio­nen efter årsregnska­bet var der meget lidt konkret om, hvordan fortjenest­en skal blive løftet i indevaeren­de og kommende år. Spørgsmål efter spørgsmål blev besvaret i generelle vendinger og med forsikring­er om, at man arbejder hårdt for at gøre det så godt som muligt.

Her er et eksempel på et svar fra finansdire­ktør Marika Fredriksso­n:

»Udfordring­en er eksekverin­g i 2020, fordi aktivitets­niveauet er så højt. Vi har investeret, og vi fortsaette­r med at investere, vi har store lagre, vi styrer forsynings­kaeden så godt, som vi kan. Så 2020 handler meget om at ekse

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark