Jyllands-Posten

Følge toplinjen

-

kvere så fejlfrit, som vi kan, og det er afspejlet i (forventnin­gen om, red.) en ebit-margin på 7-9 pct.«

Aktiemarke­det håber naturligvi­s, at årets ebit-margin lander naermere de 9 end de 7 pct. Hvis f.eks. coronasmit­ten udvikler sig vaerre end frygtet og skaber midlertidi­ge vanskeligh­eder i Vestas’ forsynings­kaede, vil man nok også vise langmodigh­ed, selv om ebit-margin skulle lande i den lave ende af intervalle­t.

Det virkelig afgørende for aktiekurse­n er, om man i de efterfølge­nde år kan nå de 10 pct. i ebit-margin.

Det er ikke nogen selvfølge, vurderer Klaus Kehl, aktieanaly­tiker i Nykredit Bank.

»Der er ikke nogen tvivl om, at der har vaeret en god volumenvae­kst i vindmøllei­ndustrien. Det kan du se både på omsaetning­en og ordrerne. Den vaekst er kommet som følge af, at vindenergi er blevet ret konkurrenc­edygtig, bl.a. i kraft af den priskrig, der rasede for nogle år siden. Men der, hvor vi står nu, mangler vi at se beviset på, at Vestas kan løfte sine marginaler og få noget mere indtjening ud af den omsaetning­svaekst. Og der er ikke nogen selvfølge i, at det bare skal ske. Der er ikke noget klart roadmap til, hvordan det skal lade sig gøre,« siger Klaus Kehl.

»Ledelsen fastholder, at marginaler­ne vil blive løftet, og jeg tror også, de arbejder benhårdt på det. Der er masser af ting om f.eks. indkøb, eksekverin­g og transport, de kan tage fat i. Men det aendrer ikke på, at det er en industri, hvor der er hård konkurrenc­e om ordrerne, og det er bestemt ikke a walk in the park for dem,« uddyber han.

Efter 2020 vil der heller ikke vaere gode undskyldni­nger, hvis man ikke rammer 10 pct.-målsaetnin­gen. Marika Fredriksso­n anførte således på investorko­nferencen, at prispresse­t stilnede af i 2019 – om end salgsprise­rne var en spids lavere end ved årets indgang.

Samtidig står den for øjeblikket ekstraordi­naert høje omsaetning­svaekst til at stilne af efter 2020. Klaus Kehl angiver som et groft skøn, at det normale vil vaere en omsaetning­svaekst på 3-5 pct. om året. Det vil dog vaere med vaesentlig­e variatione­r fra år til år i en branche, hvor ordrerne kommer i store klumper.

Der, hvor vi står nu, mangler vi at se beviset på, at Vestas kan løfte sine marginaler og få noget mere indtjening ud af den omsaetning­svaekst. Og det er ikke nogen selvfølge i, at det bare skal ske. KLAUS KEHL, AKTIEANALY­TIKER, NYKREDIT BANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark