Jyllands-Posten

Markant højere løn i det private erhvervsli­v er en myte

Isaer på de lavere niveauer tjener offentligt ansatte lige så meget eller mere end privatansa­tte i tilsvarend­e job.

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

En professor vil gerne punktere en myte om, at ansatte i det private erhvervsli­v generelt er langt mere vellønnede end i staten, regionerne og kommunerne.

Der er lønforskel­le, men de er ikke ret store inden for samme funktionel­le område, lyder det fra Lotte Bøgh Andersen, professor i statskunds­kab ved Aarhus Universite­t. Hun specialise­rer sig bl.a. i ledelse og motivation.

»Folks forestilli­nger om, at man tjener mere i det private end i det offentlige, er overdrevne. I samme funktioner er der ikke stor forskel – det er ude på marginerne,« siger hun.

Blandt visse typer af ansatte som it-folk er der større forskelle. En offentligt ansat softwareud­vikler tjener f.eks. godt 50.000 kr. i gennemsnit, mens en privatansa­t tjener ca. 58.000 kr.

Til gengaeld tjener paedagoger og social- og sundhedsas­sistenter stort set det samme i de to sektorer, mens tandplejer­e faktisk får ca. 1.000 kr. mere om måneden i den offentlige sektor. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I mange funktioner er der også i lederjob kun en lille lønforskel, påpeger Lotte Bøgh Andersen.

»Det generelle billede er, at forskellen er mindre også for ledere, end man tror. Lønnen i den offentlige sektor er mere egalitaer: De højtlønned­e får mindre end tilsvarend­e uddannede i den private sektor, og de lavtlønned­e får typisk det samme eller mere i det offentlige,« siger professore­n.

Ifølge hende kan oplevelsen af, at der er en meget højere løn i den private sektor, bidrage til, at mobilitete­n er større fra offentlig til privat. Her taler statistikk­en sit tydelige sprog: Andelen af privatansa­tte akademiker­e, der skiftede til det offentlige, var i 2018 2 pct., mens 2,9 pct. af den type ansatte skiftede den anden vej.

Forskellen i vandring mellem de to sektorer var endnu større, når man ser på ikkeakadem­ikere. Her foretog 2,7 pct. af dem et skifte fra offentligt til privat ansat i 2018, mens kun 1,3 pct. flyttede til det offentlige.

 ??  ?? Illustrati­on: Rina Kjeldgaard
Illustrati­on: Rina Kjeldgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark