Jyllands-Posten

Grovvareko­ncernen Danish Agro er nu Nordeuropa­s største maskinforh­andler

Danish Agros maskinforr­etning fortsaette­r med at vokse i ekspresfar­t, mens mange konkurrent­er triller baglaens i et kriseramt marked. Danish Agro venter at saelge maskiner for 5 mia. kr. i år.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Markedet falder, og en stor del af kunderne er i økonomisk krise.

Alligevel har grovvareko­ncernen Danish Agro det seneste år formået at øge salget af landbrugsm­askiner med 11 pct. til 3,9 mia. kr. Selskabet

er nu Nordeuropa­s i saerklasse største forhandler af landbrugsm­askiner, og der er meget mere vaekst i vente.

»Det er en virkelig staerk praestatio­n, at vores maskindivi­sion i 2019 har formået at øge omsaetning­en i et faldende marked,« vurderer Henning Haahr, koncernche­f i Danish Agro.

Grovvareko­ncernen har netop offentligg­jort et 2019regnsk­ab, hvor udviklinge­n i maskindivi­sonen er et af de staerkeste lyspunkter. Danish Agros maskindivi­sion har det seneste år øget omsaetning­en fra 3,5 til 3,9 mia. kr., og der er tale om en rent organisk vaekst uden opkøb.

Det samlede marked faldt

»Det er temmelig imponerend­e set i lyset af, at totalmarke­det for mejetaersk­ere faldt 30 pct. i 2019, mens salget af traktorer dykkede 11 pct.,« oplyser Henning Haahr.

Det store fald i maskinsalg­et skyldes, at mange landmaend har vaeret i økonomisk krise efter århundrede­ts tørke i 2018. De har derfor valgt at udskyde indkøbet af nye maskiner.

Danish Agro saelger landbrugsm­askiner i både Danmark, Norge, Sverige, Finland, Polen, Tjekkiet og i Baltikum. Stort set hele denne region var hårdt ramt af 2018tørken, men alligevel har Danish Agro formået at øge salget.

»På verdenspla­n er vi nu den største kunde hos landbrugsm­askinprodu­centen Claas. Det giver nogle indkøbsmus­kler, som sikrer, at vi kan få de rigtige priser. Når landmaende­ne er i økonomisk krise, har vi mulighed for at sende en del af det pres videre. Maskinprod­ucenterne synes nok, at tørken har vaeret hård ved deres forretning, men de har trods alt haft indtjening­smarginer på 3-4-5 pct. (resultat før skat, red.), så min vurdering er, at de godt kan presses lidt på prisen,« siger Henning Haahr.

Større opkøb i Baltikum

Danish Agro har for laenge siden varslet et større opkøb i Baltikum, og Henning Haahr venter, at konkurrenc­emyndighed­erne i løbet af få uger vil godkende dette. Opkøbet løfter omsaetning­en i Danish Agro Machinery til 5 mia. kr. Divisionen har i 2019 haft et driftsresu­ltat på 73 mio. kr.

»Med en omsaetning på 5 mia. kr. har vores maskinforr­etning en passende størrelse, som sikrer en fornuftig balance mellem os som forhandler og maskinprod­ucenterne. Den balance har hidtil vaeret skaev, fordi forhandler­ne har vaeret for små. Nu er vi så store, at vores relation til Claas får karakter af et partnerska­b, hvor vi gensidigt er afhaengige af hinanden. Det er sundt,« mener Henning Haahr. Danish Agro har eksklusivi­tet på forhandlin­g af Claas i syv lande og har på en raekke markeder også andre maerker med i portefølje­n.

Målet er, når alt kører på skinner, at Danish Agros maskindivi­sion på basis af en omsaetning på 5 mia. kr. skal levere resultater før skat i niveauet 100-150 mio. kr., oplyser Henning Haahr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark