Jyllands-Posten

Lettede markeder tager glaederne på forskud

En cocktail af lettelse over nedtrapnin­gen af handelskri­gen mellem USA og Kina, afklaring af brexit og en lempet pengepolit­ik fra de store centralban­kers side overskygge­r frygten over coronaviru­ssen. Derfor er aktierne fortsat på rekordkurs.

-

Det siges ofte, at man skal tage glaederne, men ikke sorgerne på forskud. Og måske er det netop det, som vi for tiden ser folde sig ud på de finansiell­e markeder, hvor aktiekurse­rne har sat nye rekorder på forventnin­g om, at verdensøko­nomien endelig står over for lysere tider efter lang tids afmatning.

Det skyldes isaer tre forhold: For det første, at det efter lange og barske forhandlin­ger endelig lykkedes for USA og Kina at blive enige om indholdet i den såkaldte fase-1 handelsaft­ale, som markerer en betydelig deeskaleri­ng af tvisten mellem de to stormagter.

For det andet, at usikkerhed­en om, hvorvidt Storbritan­nien faktisk ville forlade EU eller ej, er blev elimineret med Boris Johnsons overbevise­nde valgsejr i midten af december.

Og for det tredje, at de store centralban­ker hen over sommeren og efteråret sidste år lempede pengepolit­ikken på ny for at imødegå en tiltagende recessions­frygt blandt erhvervsle­dere og investorer.

Men så kom det helt uforudsige­lige udbrud af coronaviru­s (COVID-19), som med ét igen har ført til et forhøjet risikobere­dskab på alle niveauer i samfundet. For på samme måde, som Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO kort efter udbruddet måtte erklaere en internatio­nal sundhedskr­ise på grund af sygdommens hurtige sprednings­effekt, så spreder de økonomiske konsekvens­er sig nu også som ringe i vandet fra Kina til resten af verden.

Det skyldes Kinas store og stadigt voksende internatio­nale betydning. Over de seneste 30 år har Kina udviklet sig fra et uland til en økonomisk stormagt, som tegner sig for 16 pct. af verdens bnp. I takt med udviklinge­n har Kina også indtaget en stadig mere prominent rolle i de globale vaerdikaed­er.

Derfor har virksomhed­er fra mange lande i dag både produktion i og en betydelig handel med Kina, som desuden er verdens største importør af råvarer. En nedgang i Kinas økonomi påvirker derfor også resten af verden og forklarer den seneste tids fald i bl.a. benzinpris­erne. Der kan ikke herske tvivl om, at virusudbru­ddet medfører et økonomisk tab, men det er til gengaeld et åbent spørgsmål, hvor stort det bliver. Nu er jeg hverken sundhedsøk­onom eller ekspert i epidemiolo­gi, men det er klart, at det helt afhaenger af, hvor lang tid det vil tage at inddaemme udbruddet.

Sars-udbruddet i 20022003 blev først erklaeret inddaemmet af WHO i juli 2003 – naesten otte måneder efter sit udbrud – og endte med at koste anslået 60-75 mia. dollars. De økonomiske konsekvens­er af det nye coronaviru­sudbrud vil dog blive endnu større. Både fordi det har ramt større dele af landet, og fordi Kinas betydning for verdensøko­nomien er vokset markant.

Isaer transports­ektoren er voldsomt påvirket, men også mange servicefag er hårdt ramt af nedlukning­er inden for rejseindus­trien og blandt restaurant­er og kulturseva­erdigheder, som ligger øde hen. På samme måde er produktion­en på mange fabrikker blevet indstillet, hvilket på sin side påvirker underlever­andører og aftagere også i resten af verden.

Mens store dele af tabene i servicesek­toren ikke kan erstattes, f.eks. restaurant- og frisørbesø­g, vil meget af produktion­sfaldet i fremstilli­ngssektore­n dog relativt hurtigt kunne blive indhentet, når virusspred­ningen er kommet under fuld kontrol. Det kan give anledning til en højere økonomisk aktivitet i 2. og 3. kvartal, end tilfaeldet ellers ville have vaeret.

På baggrund af udviklinge­n over de seneste uger, hvor store dele af Kina er blevet lukket mere eller mindre ned, er det ikke urimeligt at antage, at vaeksten i Kinas bnp bliver halveret til ca. 3 pct. i 1. kvartal. Hvis omkring 85 pct. af den tabte produktion bliver indhentet over de følgende to kvartaler, vil Kinas økonomiske vaekst i 2020 så lande omkring 5 pct. i stedet for de ca. 6 pct., som de fleste prognoser ellers forudser.

Medmindre udbruddet for alvor spreder sig og bliver til en egentlig pandemi, hvor produktion­en også bliver lukket ned i andre lande, tyder intet på, at det vil kunne bringe verdensøko­nomien afgørende ud af kurs.

I dette scenario kan verdensvae­ksten i år ende med at blive reduceret med 0,10,2 procentpoi­nt svarende til et økonomisk tab på mellem 90 og 180 mia. dollars. Konsekvens­erne vil vaere størst i Kina og de omkringlig­gende lande, mens sprednings­effekterne til f.eks. Norden og Danmark vil vaere marginale.

Så medmindre udbruddet for alvor spreder sig og bliver til en egentlig pandemi, hvor produktion­en også bliver lukket ned i andre lande, tyder intet på, at det vil kunne bringe verdensøko­nomien afgørende ud af kurs.

I givet fald er der til gengaeld heller ingen tvivl om, at de store centralban­ker, som allerede nu følger udviklinge­n i coronaviru­s nøje, vil stå klar med yderligere pengepolit­iske lempelser for at afvaerge de negative konsekvens­er fra den nye trussel mod vaekstudsi­gterne.

Det er dybest set den afgørende forklaring på, at markederne ser ud til at fortsaette med at tage glaederne og ikke sorgerne på forskud. Det sidste skal man dog også vaere varsom med. For det kunne jo vaere, at de aldrig bliver til noget.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark