Jyllands-Posten

Derfor styrer priserne på andelsboli­ger mod en afkøling

Regeringen har lanceret et indgreb, som skal daemme op for spekulatio­n og stigende huslejer. Det vil naesten med statsgaran­ti udløse mindre prisfald for andelsboli­ger – på kort sigt.

- PER HANSEN investerin­gsøkonom Nordnet

Markedet for andelsboli­ger er pris- og interessem­aessigt på vej til en afkøling. I hvert fald i en overgangsp­eriode. Ikke fordi renterne stiger, eller ejerbolige­rne generelt bliver mindre vaerd, og køberne holder tilbage af netop de årsager, men fordi et politisk indgreb er en betydelig aendring. Og noget nyt og anderledes skaber altid usikkerhed.

Andelsboli­ger har vaeret den ”sikre boliginves­tering”. I takt med at flere og flere foreninger vaelger at lade en valuar fastsaette vaerdierne, rammer man i stigende grad markedsvae­rdien, og det har vaeret godt. For andelsejer­ne vel at maerke.

Jeg vil haevde, at det risikojust­erede afkast har vaeret saerdeles fantastisk.

Ikke fordi andelsboli­gerne nødvendigv­is er steget i samme takt som ejerlejlig­heder, men fordi risikoen for prisfald har vaeret naermest ikke-eksisteren­de.

En investerin­g har med udgangspun­kt i boligregul­eringslove­ns paragraf 5.2 kunnet overvaelte­s i den fremtidige pris, som nye købere skulle betale (moderniser­ingsreglen). Da der samtidig har vaeret kødannelse af købere til den enkelte andelsboli­g, har andelsrisi­koen vaeret minimal. Regningen har altid kunnet sendes videre til den naeste. I hvert fald for de foreninger, som ikke har vaeret så uheldige at optage swaplån og 10 år efter må sande, at nutidsvaer­dien af gaelden er løbet hurtigere, end afdragene er sket.

”Buy, fix, sell” rimer på spekulativ interesse, som presser prisen og huslejerne op. Når politikern­e synes, at Blackstone lyder lidt for bekendt og ”Goldman Sachsagtig­t”, er det naturligt, at de vil taemme markedskra­efterne. ”Markedskra­efterne” er dog meget andet og mere end bare Blackstone. Det kan også vaere pensionska­sserne, som jo også kender markedskra­efterne.

Markedskra­efterne kan også komme fra en tredje og måske lidt uventet side.

Nemlig andelshave­rne, som jo ikke har nogen speciel interesse i hverken faldende priser eller usikkerhed om deres vaerdier.

Når politikern­e gerne vil adressere ”det må vi gøre noget ved”, er det to meget forskellig­e størrelser, der mødes. Hvis uro og prisfald skal undgås, kraever det ikke kun, at køberne ikke bliver urolige, men også, at finansieri­ngen i form af bankerne ikke ryster på vurderings­hånden. Politikern­e kan aendre lovgivning­en, men de kan jo i sagens natur ikke på kort sigt taemme markedskra­efterne.

Derfor er der stor risiko for, at priserne kan vaere vigende og usikkerhed­en stigende i det mindste i en overgangsp­eriode. Når det på lidt laengere sigt naeppe går helt galt, skyldes det, at enten skal politikern­e eller markedspri­sen give sig. At lave et indgreb, som kan få andelsboli­ger til at falde i pris, vil nok senest om tre et halvt år blive genopfrisk­et, når ejerne skal tilkendegi­ve deres ”tilfredshe­d” med konsekvens­erne ved det naeste folketings­valg.

Et indgreb vil derfor af flere forskellig­e årsager formentlig få større opmaerksom­hed, men naeppe en meget stor prismaessi­g indflydels­e. På laengere sigt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark