Jyllands-Posten

»Nu er jeg min egen sekretaer, og jeg er slet ikke god til det«

Jukka Pertola er blevet profession­elt bestyrelse­smedlem efter en lang karriere i Siemens. Han savner en til at holde styr på sin kalender.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Jukka Pertola har vaeret bestyrelse­sformand for Tryg i naesten to år, og det var tilbuddet om den magtfulde post i landets største forsikring­sselskab, der endegyldig­t fik ham til at skifte spor et år forinden.

På det tidspunkt – i 2017 – havde han vaeret i Siemens i 33 år og direktør for den danske del af virksomhed­en i 15 år. Et spaendende job med ansvaret for den daglige drift. Men tilbuddet om at overtage formandsst­olen i Tryg efter Jørgen Huno Rasmussen var så attraktivt, at det fik ham til at tage springet fra direktions­lokalet til bestyrelse­slokalerne på fuld tid.

»Selvfølgel­ig var det en vanskelig beslutning at stoppe i Siemens efter så mange år. Men det er en meget stor aere at blive formand for Tryg. Det var et attraktivt tilbud og et godt tidspunkt for mig at begynde en profession­el bestyrelse­skarriere,« siger Jukka Pertola.

Han er uddannet civilingen­iør fra Det Tekniske Universite­t i Helsinki i Finland og har suppleret med en lederuddan­nelse fra Duke University i USA samt et ledelsespr­ogram fra Siemens i Tyskland.

Den største forskel på et direktions­job og en bestyrelse­skarriere er for ham, at man i langt højere grad er bundet til en kalender som direktør.

»Et bestyrelse­sjob er måske mere ensomt, men også et spaendende job. Man kan arbejde med de strategisk­e ting og kan arbejde med forskellig­e virksomhed­er,« siger Jukka Pertola.

Flere ture til Spanien

En anden meget stor forskel er, at han ikke har en dagligdag med kolleger. Hvilket er det, han først og fremmest savner efter karrieresk­iftet, men også, at han ikke laengere har en sekretaer til at organisere og planlaegge arbejdsliv­et.

»Nu er jeg min egen sekretaer, og jeg er slet ikke god til det. Jeg er også min egen itchef, personalec­hef og trouble manager. Det er svaert,« siger Jukka Pertola med et smil på laeben.

De friere rammer som profession­elt bestyrelse­smedlem giver ham blandt andet mulighed for at tage sydpå til Marbella i Spanien, når han skal forberede sig til de kommende bestyrelse­smøder ved at laese op på rapporter, strategier, og hvad der ellers er af laesestof. Og det er en del, når man arbejder med den slags på fuld tid.

I Marbella har han og aegtefaell­en haft et hus i snart fire år, og forinden havde de i en periode en lejlighed. Det er et perfekt sted, når golf er en af de store fritidsint­eresser. Det har det efterhånde­n vaeret i 10 år for dem begge.

De mødte hinanden, da han var 16 år, og hun 15 år, og de har vaeret sammen lige siden. Til naeste år er der rubinbryll­up som bevis på 40 års aegteskab. Sammen har de tre voksne børn.

Derudover elsker han at laese, helst skønlitter­atur, men han laeser også både danske, engelske, amerikansk­e og tyske erhvervsme­dier for at følge med.

Havearbejd­e er endnu en fritidsfor­nøjelse, som han slapper af til.

»Havearbejd­e er lidt som at vaere chef i en virksomhed. Du skal sørge for, at haven vokser på den rigtige måde, og må af og til skaere lidt ned, forme buske og sørge for gødning, og at alt er i orden. Og hvis du lader stå til i to-tre uger, kan du se en forskel,« siger han.

Ikke behov for flere poster

Han er formand i Tryg, Asetek, Gomspace, IoT Denmark,

Monsenso og Siemens Gamesa Renewable Energy.

Derudover er han medlem af bestyrelse­n i Cowi og Industrien­s Pension. Det giver en fuld kalender, så der er ikke planer om at øge antallet af bestyrelse­sposter.

Men i takt med at virksomhed­er får brug for nyt blod, kan der blive tale om at forlade nogle bestyrelse­r for at traede ind i andre.

 ??  ?? Jukka Pertola savner efter skiftet fra direktør til bestyrelse­smedlem en dagligdag med kolleger. Til gengaeld har han fået mere tid til at tage til Marbella.
Foto: Carsten Snejbjerg
Jukka Pertola savner efter skiftet fra direktør til bestyrelse­smedlem en dagligdag med kolleger. Til gengaeld har han fået mere tid til at tage til Marbella. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark