Jyllands-Posten

Vulkansk aske testes på glatte veje

-

Som de første i Danmark tester Aarhus Kommune aske fra vulkaner som erstatning for vejsalt. På udvalgte straekning­er drysser kommunen nemlig udelukkend­e det såkaldte EcoGrip – vulkansk aske – på vejene. Det fortaeller Jens Bruun Jensen, der er projektled­er ved Aarhus Kommune til TV2 Østjylland.

»Vi bruger det på stier og fortove, og hundene kan absolut ikke lide, at der ligger salt på fortovet. De får ondt i poterne,« siger han til TV2 Østjylland.

Udover mildere forhold

1

for hundepoter­ne er der ifølge projektled­eren mange andre fordele ved at drysse vulkanaske på vejene i stedet for salt.

»Det er et grønt produkt, og det sviner ikke, ligesom salt gør. Hvis der ligger fem millimeter is på en cykelsti, varer det laenge, inden salt får det smeltet. Der er det her et rigtig godt produkt. Det ligger laengere tid og bliver ikke skyllet af på samme måde, selv om det regner en lille smule,« siger Jens

Bruun Jensen til TV2 Østjylland.

Forklaring­en bag, at produktet i øjeblikket bliver testet af Aarhus Kommune, er, at vejsalt ikke er godt for hverken planter, naturen, daek eller dyr.

Selv om vulkanaske­n er omkring fire gange så dyr som vejsalt, regner kommunen alligevel med, at udgifterne forbliver de samme. Med det nye produkt slipper man nemlig for at sprede lige så meget, som hvis man brugte den traditione­lle metode med vejsalt. I Aarhus Kommune er EcoGrip stadig i en prøvefase. Produktet får sin endelige bedømmelse, når vinteren er fortid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark