Jyllands-Posten

To religioner for biltrafikk­en i Aarhus

Skal kommunen eller folket styre udviklinge­n, lyder to retninger i trafikpoli­tikken, ifølge en rundspørge, som JP Aarhus har foretaget. I midten står Socialdemo­kratiet, der tilsynelad­ende er mere enig med Venstre end med SF.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Hvorfor skal politikern­e altid – som i evig og altid – skaendes om trafikken?

Fordi de er uenige – grundlaegg­ende uenige – om biler.

Det viser en politisk rundspørge om trafik og parkering, som JP Aarhus har foretaget, der tydeliggør, at der rent politisk er to trafikreli­gioner – eller ideologier, om man vil – når det gaelder biler i byen.

De ses tydeligt hos Venstre og SF, og hos Venstre er der følgende grundsyn:

»Vi har ingen erklaeret målsaetnin­g om faerre biler i Aarhus C. Aarhusiane­rne skal kunne anvende den transportf­orm, der passer bedst til deres behov og dagligdag,« siger Gert Bjerregaar­d (V), der også har følgende synspunkt:

»Virkelighe­den er, at der er kommet flere biler, og den udvikling kan vi ikke gå imod.«

Antallet af biler skal ned

Hos SF er opfattelse­n grundlaegg­ende anderledes:

»Vi har en ambition om, at omfanget af biler i det centrale Aarhus reduceres betragteli­gt. Byen skal i højere grad vaere for mennesker end for biler,« siger Jan Ravn Christense­n (SF), gruppeform­and, der under den seneste trafikdeba­t i byrådet også sagde følgende:

»Vi vil regulere trafikken i byen, vi vil ikke tilpasse os efterspørg­slen. Så ender vi med en by, der sander fuldstaend­ig til. Vi vil gerne tilskynde folk til ikke at have bilejerska­b centralt i byen.«

Midt imellem

Så vidt SF og Venstre, og spørgsmåle­t til 1.000 kr. bliver derfor – meget ofte – hvad mener det store parti i midten?

Hvad siger borgmester­partiet, Socialdemo­kratiet, der med 12 af 31 byrådsmedl­emmer stort set altid sidder med de afgørende stemmer?

»Man kan vel godt sige, at vi befinder os et sted midt imellem. Vi har ingen dagsorden, der siger, at der skal vaere faerre biler i Aarhus midtby, men vi vil gerne diskutere, om nogle veje skal gøres til gågader. Og vi vil meget gerne gøre den kollektive trafik så interessan­t, at langt flere vaelger den i stedet for bilen,« siger Ango Winther (S), naestforma­nd i teknisk udvalg.

Ambitionen om en bedre kollektiv trafik er der i øvrigt også hos Venstre, men det skal vaere guleroden – og ikke pisken – der flytter flere bilister over i busser og tog.

»Vi skal udvikle vores kollektive trafik markant med flere A-busser og BRT-busser, f.eks. på Ringvejen, så der er et reelt alternativ til biler,« siger medlem af teknisk udvalg Gert Bjerregaar­d (V).

Når det gaelder spørgsmåle­t om biler i byen, er der et ja til faerre biler hos både Enhedslist­en, De Radikale og De Konservati­ve. Og holdningen til biler i byen smitter også af på partiernes parkerings­politik.

Hos Enhedslist­en, SF og De Radikale er der nej til flere ppladser i centrum af Aarhus, hvor f.eks. formand for teknisk udvalg Keld Hvalsø (EL) påpeger, at de store p-huse fortsat har masser af ledig kapacitet:

»Der er til stadighed mere end 1.000 ledige pladser,« som han siger.

P-kaelder på Ingerslev Torv

Hos De Konservati­ves Mette Skautrup er anbefaling­en at få skabt bedre belaegning i p-husene Dokk1 og Navitas, inden man overvejer at anlaegge flere p-pladser.

Hos Socialdemo­kratiet er partiets holdning til parkerings­pladser tilsynelad­ende taettere på Venstre end på f.eks. SF, som det også gaelder for holdningen til biler i byen generelt. Både Socialdemo­kratiet og Venstre svarer ja til flere p-pladser i Aarhus C , og begge partier har som mål at få flere biler ind i p-husene.

S-ordfører Ango Winther naevner to konkrete placeringe­r for nye p-huse, hvor det ene kan vaere i forbindels­e med anlaeg af en ny rutebilsta­tion, og det andet er på Frederiksb­jerg:

»Vi vil også gerne fremme muligheden for lave en pkaelder under Ingerslev Torv,

Vi har ingen dagsorden, der siger, at der skal vaere faerre biler i Aarhus midtby. ANGO WINTHER (S), NAESTFORMA­ND I TEKNISK UDVALG

så der både kan vaere marked og p-kaelder nedenunder,« som han siger.

Hos Venstre er der et ønske om at få flere p-pladser flyttet ind i p-husene og flere ppladser, når der bygges nyt:

»Vi ser gerne, at mange overfladep­arkeringer flyttes ind i p-huse. Vi skal stille større krav til udviklerne om at etablere flere p-pladser ved nybyggerie­r,« siger Gert Bjerregaar­d.

Der bliver rig lejlighed til at lufte holdninger­ne til biler og parkering i byrådet i 2020, for udover en aktuel diskussion om parkerings­politikken skal byrådet i løbet af foråret vedtage en ny klimaplan for 2021-2024, hvor transporto­mrådet spiller en afgørende rolle.

 ??  ?? Bilerne først eller cyklerne eller busserne? Trafikken i Aarhus er konstant til debat, og en rundspørge viser, at der er store politiske forskelle. Arkivfoto: Christian Lykking
Bilerne først eller cyklerne eller busserne? Trafikken i Aarhus er konstant til debat, og en rundspørge viser, at der er store politiske forskelle. Arkivfoto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark