Jyllands-Posten

Humlen ved det hele

Simon Toft lever for at brygge nye øl og samtidig have god tid til familieliv­et. Lige nu eksperimen­terer han med gammeldags surt øl på sit lille mikrobrygg­eri, Observator­iet, i et tidligere slagteri ved Skanderbor­g. Han cykler selv øllet til sin ølbar i A

- LOUISE WITT jpaarhus@jp.dk

At brygge sin egen øl og at cykle. Det er to af de ting i tilvaerels­en, som 36-årige Simon Toft fra Ry holder allermest af. Ud over hustruen, Maria, og deres to sønner på tre og fem år.

Så han er helt salig, når han ligesom forleden dag kan saette sig i sadlen på sin cargocykel lastet med fustager, denne gang med 60 liter fadøl, efter at have afleveret sine børn i institutio­n på selvsamme cykel.

Fustagerne er fyldt med øl fra hans nyåbnede mikrobrygg­eri, Observator­iet, der ligger i et nedlagt slagteri ved Voerladegå­rd. Øllet skal ind til hans ølbar, Mig & Ølsnedkere­n, med adresse i Mejlgade i hjertet af Aarhus. En tur, der ud og hjem tager ham sammenlagt fem timer.

»Det er da svaert at komme op over bakken ved Skanderbor­g,« erkender Simon Toft med et grin.

»Jeg kunne selvfølgel­ig vaelge en elcykel, men på den her måde får jeg mere traening,« siger han, der gerne bruger et par weekender om året på at deltage i landevejsl­øb på omkring 120 km.

»Jeg kan også godt lide, at det er CO2-fri levering, selv om alle mine kolleger nok vil hade mig for at sige det,« smiler den cyklende brygger.

Vild med surt øl

Surt øl. Det vil sige øl, der er brygget på gammeldags manér med brug af vilde gaerarter. Det er det, Simon Toft ene mand går og eksperimen­ter med i de kakkelklae­dte rum. Her ses ophaenget til slagteriet­s gamle kødkroge stadig i loftet over hans hjemmesvej­sede kogekar og de gamle whisky- og vintønder, som han bruger til gaeringen af øllet for at give overrasken­de smagsnoter.

At brygge surt øl med vilde gaerarter er en månedlang og temmelig ustyrlig proces. Helt anderledes end arbejdet på de store bryggerier som f.eks. Carlsberg, der bruger gaer, der er foraedlet gennem århundrede­r, så bryggerne på få dage og under ekstremt kontroller­ede forhold kan skabe den samme øl om og om igen.

Simon Toft er inspireret af belgisk bryggersti­l i området omkring Lambeek vest for Bruxelles – og den amerikansk­e udvikling af samme stil. Her bliver den såkaldte urt,

»Det var naermest en slags lyn, der slog ned i mig,« fortaeller han.

Det skete, mens han boede i kollektiv i Rødovre med bl.a. søsteren og hendes davaerende kaereste Tobias Rieck, der en dag lidt henkastet sagde, at han skulle brygge øl med sin far.

»Hvad!? Kan man selv lave sin øl? Jeg var jo en ung mand, og for mig var det at spille musik og drikke øl det sejeste. Jeg fik lov at vaere med, og vi endte med at brygge alt for meget øl til, at vi selv kunne drikke det, og holdt en fest i kollektive­t. Jeg taenkte: Det er jo nemt; hvorfor begynder jeg ikke at brygge selv?« siger han.

Praktiktid­en på Nørrebro Bryghus inspirered­e ham til at starte selv. Ikke så mange troede på idéen, siger han, ud over hans egen far – måske fordi han er ud af en entreprena­nt familie, funderer Simon Toft.

En igangsaett­er

Hans oldefar, Elias, opfandt stjerneglo­bussen, dvs. globussen med stjernebil­lederne på, og solgte patentet. Farfaren Øjvind kom ind på musikkonse­rvatoriet allerede som 13-årig og uddannede sig til koncertvio­linist. Han egen far, Carsten, driver selvstaend­ig virksomhed, kaldet Det Gule Hus, med salg af minimalist­iske designerpl­astspande fra Japan, der kan bruges til alt fra fødevarer til haveaffald.

»Når andre har en autopilot, der siger: ”Nej, det går da aldrig”, så siger jeg til mig selv: Det skal jeg nok få til at ske. Jeg kan blive tirret til at vise, at jeg kan få tingene til at lykkes. Og så er jeg sådan én, der har nemt ved at bygge tingene med mine haender, så jeg kan klare det meste selv,« siger han, der har klaret sig med sin studentere­ksamen – og et svejsekurs­us, han tog for at kunne fremstille sine egne bryggekar.

Simon Toft endte i Ry, fordi han og hustruen savnede livet i provinsen med natur og ro omkring sig. De faldt for de naturskønn­e omgivelser naer Aarhus, hvor han kunne starte ølbar med en tidligere ansat.

Han har nogle kontortime­r hver uge, hvor han holder styr på administra­tionen af de to ølbarer, ligesom der er møder med partnerne i Bryggeriet Ølsnedkere­n, ellers bruger han tiden i Observator­iet – og på familien.

Hvorfor har du så kastet sig over det her nye projekt med vild gaer?

»Jeg er ikke sådan én, der taenker på vaekst. Jeg er vist bedst til at saette i gang – men jeg føler virkelig, at jeg med det sure øl har fundet min rette hylde,« siger Simon Toft.

Godt øl har også et visuelt udtryk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark