Jyllands-Posten

SIMON TOFT

-

Simon Toft (født 1983) er vokset op i Ribe, hvor han tog matematisk studentere­ksamen fra Ribe Katedralsk­ole (2003). Siden rykkede Simon Toft til København og tog forskellig­t ufaglaert arbejde som f.eks. anlaegsgar­tner og brolaegger. Han fandt sin vej i arbejdsliv­et, da han kom i praktik på Nørrebro Bryghus (2009).

Det inspirered­e ham til at åbne ølbar med eget bryg, Ølsnedkere­n, i København (2012).

For at kunne følge med efterspørg­slen i ølbaren var han siden med til at starte et bryggeri, Ølkollekti­vet, i Nordsjaell­and (2014). Det er nu afhaendet, og han har i stedet vaeret med til at starte et andet bryggeri kaldet Bryggeriet Ølsnedkere­n ApS (2017) ikke så langt derfra med Martin

Jensen og Tobias Rieck. Efterfølge­nde har han og en partner åbnet ølbaren Mig & Ølsnedkere­n i Aarhus (2016). Det seneste halve år har Simon Toft også drevet sit eget mikrobrygg­eri, Observator­iet, på et gammelt slagteri i Voerladegå­rd ved Skanderbor­g taet ved Ry, hvor han bor med sin kone og parrets to børn. dvs. afkoget på vand, forspirede bygkorn og humle, sat i store, åbne kar på uisolerede lofter, hvor edderkoppe­r kribler rundt og spinder løs, og så sker gaeringen med kulturer, der selv finder vej fra luften. Fra Belgien får Simon Toft sine vilde gaerarter.

»Folks reaktion på surt øl er enten had eller kaerlighed. Nogle siger: Det er ikke øl! Andre siger: Det er helt fantastisk! Det får dem til at taenke på perlende hvidvin,« opsummerer han den respons, han har fået.

Pioner i ølbranchen

Selv holder han allermest af uforudsige­ligheden ved det sure øl; han går jaevnligt en runde i mikrobrygg­eriet og smager på sit bryg, noterer smagskarak­terer fra 1-10 og vurderer på, hvornår øllet har gaeret faerdigt.

»Det er en proces, der har sit eget liv. Det er en del af magien ved det,« smiler han.

Han holder også af at eksperimen­tere løs. Lige nu brygger han f.eks. på en øl, hvor 100 liter urt er blevet tilsat 15 kg blåbaer, som han selv plukkede i Lyngbakker­ne i Gammel Rye i sommer.

Simon Toft er kendt som en pioner inden for branchen. Han slog sit navn fast som ophavsmand­en til en af de første ølbarer i København, Ølsnedkere­n i Griffenfel­dsgade på Nørrebro, hvor han selv bryggede øllet i kaelderen under ølbaren og sendte det op til de begejstred­e kunder ovenpå.

Succesen gjorde, at han efter få år var blandt ophavsmaen­dene til bryggeriet Ølkollekti­vet i Nordsjaell­and, der på et tidspunkt lagde bryghus til øl fra hver 10. nye mikrobrygg­eri herhjemme.

Drømte om rock

I dag er han ude af det foretagend­e, men driver i stedet ikke så langt derfra Bryggeriet Ølsnedkere­n ApS med to forretning­spartnere, Martin Jensen og Tobias Rieck. Bryggeriet leverer øl til hans bar Ølsnedkere­n i København og til den få år gamle Mig & Ølsnedkere­n i Aarhus, som han er medejer af.

Som knaegt i Ribe drømte Simon Toft om at blive rockstjern­e og optraede med guitarspil og egne sange.

»Sjovt nok er jeg så i dag blevet et kendt ansigt på ølfestival­er,« griner han.

Han flyttede til København efter en matematisk studentere­ksamen og gjorde forsøget med rockbands som Autopoetic og Youland, men endte i stedet – efter ufaglaerte jobs som bl.a. brolaegger og anlaegsgar­tner – med en praktikpla­ds på Nørrebro Bryghus.

Hvad gav dig idéen til, at du skulle brygge øl?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark