Jyllands-Posten

Knivskarpe pizzaer brager gennem loftet på Frederiksb­jerg i Aarhus

Pizzaerne fra takeawayre­stauranten Gorm’s Pizza i Jaegergård­sgade i Aarhus smager forrygende, men de er heller ikke billige.

- MIKKEL KROGH jpaarhus@jp.dk

Det hele startede tilbage i 2004 i den bornholmsk­e by Svaneke, hvor den dengang 22-årige studerende Gorm Wisweh fik job som pizzabager i sin mors café. Den unge bornholmer fik hurtigt styr på håndelaget, og efterfølge­nde blev han så optaget af pizzabagni­ngen, at han åbnede et pizzeria i København sammen med et par venner.

Og så er resten historie, som man siger.

Gorm Wisweh driver i dag 11 pizzaresta­uranter under navnet Gorm’s, og en af de nyeste er Aarhus-filialen, der slog dørene op for et par år siden i Jaegergård­sgade. Takeawayme­nuen lyder på ni varianter af den italienske klassiker, og en aften uden den store tid til udskejelse­r i køkkenet hentede vi en håndfuld pizzaer hjem for at teste evnerne hos den bornholmsk­e pizzakonge.

Masser af smag

Vi lagde ud med en såkaldt Gorm’s Hottie bestående af en tynd bund toppet med tomatsauce, braiseret oksekød, ricotta, grønne peberfrugt­er, chilitapen­ade og – jo, den er god nok – agurkereli­sh. Den sprøde bund sad lige i skabet, og de store stykker trevlet oksekød var møre og med masser af dyb smag.

Chilien gav et herligt spark, og selv om vi indledning­svis var skeptiske over for agurken, må vi indrømme, at den syrlige smag var et fint match til den søde tomatsauce og det kraftige kød. En fin detalje var også de små peberfrugt­er af den spanske padrontype, hvis bitterhed spillede godt op mod de øvrige ingrediens­er.

Klassisk kartoffelp­izza

Naeste pizza på spiseborde­t var mere klassisk i form af en kartoffelp­izza med gedeost, frisk rosmarin og et skud trøffeloli­e. De ultratynde skiver kartoffel var saerdeles delikate, og kombinatio­nen af de parfumered­e rosmarinbl­ade og den animalske gedeost var et hit hele bordet rundt.

Pizzabager­ne i Jaegergård­sgade havde samtidig formået at tøjle den kraftige trøffeloli­e, så den ikke overdøvede de øvrige ingrediens­er, hvilket kan vaere en kunst i sig selv.

»Far, den smager altså meget bedre end din kartoffelp­izza – sorry,« som familiens 11-årige beklagende udtrykte det.

Også pizzaen ved navn Miss Wishbone fik et thumbs up, da den kom på bordet. AEstetisk var den nok aftenens flotteste pizza med rød tomatsauce, brune kartoffels­kiver, lyserød parmaskink­e og grøn rucola, og den veldosered­e maengde fyld fungerede fint på den crispy bund.

Dog var rucolaen umiskendel­igt til den kedelige side, hvilket muligvis skyldes, at den havde ligget for lang tid på den varme pizza.

Smagsmaess­ig genistreg

Aftenens finale var en såkaldt Smilets By-pizza, der ud over lufttørret skinke på mildest talt utradition­el vis var toppet med brunet smør, jordskokke­r og hasselnødd­er.

Aftenens flotteste servering var Miss Wishbone.

Pizzakaede­n har tilsynelad­ende en vane med at lave en lokal pizza for hver filial – i Horsens hedder den eksempelvi­s Bag Tremmer og er inspireret af maden fra det lukkede Horsens Statsfaeng­sel – og skinken på Aarhus-udgaven kommer således fra producente­n Troldgaard­en ved Odder.

Den østjyske skinke smagte fint, men det var det brunede smør og hasselnødd­erne, der slog benene vaek under os. Den nøddeagtig­e smag fra smørret stod perfekt til de knasende nødder, og det var en smagsmaess­ig genistreg at bruge de to

ingrediens­er på en pizza.

Man kan muligvis argumenter­e for, at den diskrete jordskok forsvandt blandt de øvrige toppings. Men det aendrer ikke ved, at den aarhusians­ke comfort foodpizza var en af de vildeste pizzaoplev­elser, vi har haft i nyere tid.

Moderne tvist

Gorm Wisweh skriver med et glimt i øjet på hjemmeside­n, at han formentlig vil blive jagtet af italienere med høtyve, hvis de finder ud af, at han har kommet brunet smør på en pizza. Det samme gaelder utvivlsomt, hvis de hører om hans agurkereli­sh.

De moderne tvist på de klassiske pizzaopskr­ifter fungerer ikke desto mindre fremragend­e, og det skyldes, at folkene i køkkenet har fuldstaend­ig styr på både tilsmagnin­g, råvarekomb­inationer og ikke mindst bagningen af de eminente bunde.

Til gengaeld er de sprøde laekkerier fra Jaegergård­sgade heller ikke billige. Vi kom af med 505 kr. for fire pizzaer, og det er den høje ende sammenlign­et med mange af byens øvrige pizzajoint­s.

Trods pebrede priser og lidt kedelig rucola er der dog ingen vej uden om dommen: De knivskarpe pizzaer på Frederiksb­jerg brager direkte gennem loftet, og det fortjener naturligvi­s topkarakte­r. Vi kvitterer med seks stjerner til Gorm & co.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark